Opel Adam 1.0 Turbo: EDIT in plaats van SIDI

Al lang wordt ‘ie verwacht, tijdens de komende AutoSalon van Genève begin volgende maand komt ‘ie echt: de Opel Adam met onder de kap een gloednieuwe driecilinder, uiteraard voorzien van een turbo.

Verrassend genoeg wordt deze motor door het merk uit Rüsselsheim niet meer onder het SIDI-label (Spark Ignition Direct Injection), maar als EDIT en dat bekent weer "Ecotec Direct Injection Turbo". Bij Opel zelf snappen ze de verwarring ook, maar een woordvoerder verzekert dat er bewust voor gekozen is om de naam EcoTec weer verder te voeren.

De 1,0-liter driecilinder benzine werd in Oktober al voorgesteld en gaat nu dus dienst doen in de Adam die waarschijnlijk als Adam 1.0 Turbo door het leven zal gaan. Naar verluidt komen er twee versies: een 90Pk sterke en een 115Pk sterke versie. Beide versies hebben overigens een trekkracht van 166Nm.

Opel ADAM Turbo SIDI EDIT EcoTec 2015 01

Voor de 90Pk versie voorspelt Opel een verbruik van 4,3-liter per 100 kilometer en een CO2-uitstoot van 99 gram per kilometer. Dat geldt overigens voor de versie met handgeschakelde zesbak, want die beschikt over een start/stop systeem.

Voor het komende modeljaar zijn er voor de Adam naast deze nieuwe motor nog vijf nieuwe exterieur- en vier nieuwe dakkleuren leverbaar.

Kijken we tenslotte nog even snel naar z’n concurrent dan heeft de Adam de beste kaarten. Zo beschikt de driecilinder in de Volkswagen Up! over slechts 75Pk bij ongeveer hetzelfde verbruik en heeft ‘ie in de Renault Clio slechts 135Nm koppel. Alleen Ford komt met de 1.0 EcoBoost in buurt.

De Opel Adam 1.0 Turbo is vanaf het voorjaar te bestellen.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: