Opel Crossland X is officieel en gaat concurrentie met Mokka X aan

Opel heeft afgelopen week de Crossland X gepresenteerd en ik moet eerlijk bekennen dat ik even niet snap waarom dit model op de markt komt, want de Crossland X verschijnt in het B-segment.

En laten de Duitsers nu net in dat segment al de Mokka X verkopen. Een rare zet dus, want waar de marketingmanagers van Opel beweren dat beide modellen prima in hetzelfde segment naast elkaar kunnen bestaan, is dat natuurlijk niet het geval. Welk model het op termijn zal overleven is dus wat mij betreft nog maar de vraag.

Anyway, terug naar de Corssland X CUV (Crossover Utility Vehicle) dat alweer het tweede lid van de X-familie van Opel is. Het derde lid van de X-familie, de grotere Opel Grandland X, verschijnt later dit jaar in het C-segment.

De modellen verenigen het beste van twee werelden: de robuuste vormgeving met de kwaliteiten van een wendbare stadsauto. Opel maakt een vliegende start met zijn productoffensief. In 2017 introduceert het merk maar liefst zeven nieuwe modellen: de “7 van ‘17”. De Crossland X maakt zijn werelddebuut op 1 februari aanstaande in Berlijn.

De compacte Opel Crossland X is – anders dan de Mokka X die optioneel leverbaar is met vierwielaandrijving – vooral toegespitst op het leven in en rond stedelijk gebied. Dankzij zijn grote kofferruimte en comfort is de Crossland X eveneens geschikt voor langere (vakantie)reizen.

Met een lengte van 4,212 meter is de Crossland X 16 cm korter dan de Astra, maar hij is ook 10 cm hoger. Daardoor genieten inzittenden van een hogere zitpositie wat bijdraagt aan een goed overzicht op de weg. Voor nóg meer ruimtelijk gevoel is een panoramisch glazen dak een optie.

Zowel de bestuurder als de voorpassagier kunnen plaatsnemen op de meermaals onderscheiden AGR-gecertificeerde stoelen (AGR: Aktion Gesunder Rücken). Opel is de enige autofabrikant die dergelijke ergonomische stoelen aanbiedt in het segment – zowel in de Crossland X als in de Mokka X.

Functioneel, veilig en connected

De bagageruimte van 410 liter in de Opel Crossland X – met de neerklapbare achterbank in de normale positie – is de grootste in het segment. De achterbank is over 15 cm in lengterichting verschuifbaar, zodat er keuze is voor meer beenruimte achterin of juist meer bagageruimte. Hierdoor is het interieur van de Crossland X zeer functioneel.

Andere aantrekkelijke innovaties maken het rijden in de Opel Crossland X nog veiliger, comfortabeler en gemakkelijker. Enkele voorbeelden: Head Up Display en de Panorama Achteruitrijcamera met een blikveld van 180o, Advanced Park Assist, Forward Collision Alert met Voetgangersherkenning en Automatic Emergency City Braking, Lane Keep Assist, Traffic Sign Recognition en Side Blind Spot Alert.

De Crossland X heeft de voor Opel typerende uitstekende connectiviteit, dankzij Opel OnStar en het IntelliLink infotainmentsysteem met Apple CarPlay-ondersteuning en een kleuren-touchscreen tot wel 8 inch.

“De vraag naar compacte crossovers groeit sterk. De Crossland X is met zijn robuuste uitstraling, uitstekende connectiviteit en praktische gebruiksmogelijkheden onze tweede troef in dit segment, naast de Mokka X”, aldus Karl-Thomas Neumann, Opels CEO. “De wendbare Crossland X biedt rijplezier en speelt in op de urban lifestyle. Dat maakt hem de ideale auto binnen en buiten de stad.”

Het zogenoemde CUV-/SUV-segment is enorm gegroeid: sinds 2010 is de verkoop vervijfvoudigd. Een van de bestsellers in het segment is de Opel Mokka X. Met de Crossland X verwacht Opel dit grote succes verder uit te breiden naar het segment net onder de gevestigde compacte klasse.

Helder design

Robuust, expressief en stads zijn de drie kenmerken die elke ‘urban crossover’ moet hebben. De Opel Crossland X combineert ze met een optimale indeling en een duidelijk Opel-karakter. Hij is met een lengte van 4.212 mm zeer compact. Zijn breedte van 1.765 mm en zijn hoogte van 1.590 mm geven hem solide, stabiele proporties.

De prominente grille wordt gesierd door het glanzende Opel Blitz-logo en geflankeerd door Opels karakteristieke ‘double wing’ led-dagrijverlichting. De horizontale lijnen zijwaarts vanaf het Opel-logo via de “double wing” dagrijverlichting maken het front optisch extra breed.

Stoere panelen en zilvergrijze inzetten over het lagere gedeelte van de carrosserie zorgen voor een zelfverzekerde uitstraling en zijn tegelijk sportief en elegant. De scherpe taillelijn en het schijnbaar zwevende dak maken de Crossland X optisch langer en verwijzen – ook via de verchroomde daklijst die aan de achterzijde naar beneden afbuigt – naar de familiebanden met de Opel ADAM. Net als voor de ADAM is ook voor de Crossland X een contrasterende kleur voor het dak leverbaar.

De achterkant van de Opel Crossland X heeft een  opvallend karakter met het duidelijk zichtbare beschermpaneel onder de bumper. De hoog geplaatste achterlichten hebben net als de koplampen het ‘double wing’-motief, geaccentueerd door de naad tussen de achterklep en de achterstijl, die de achterlichten in tweeën deelt.

Nauwkeurig gedetailleerde vormgeving is ook een belangrijk kenmerk in het interieur. Het dashboard en de middenconsole zijn duidelijk, horizontaal ingedeeld en op de bestuurder gericht. Subtiele chroomrandjes rond de instrumenten en de ventilatieopeningen benadrukken de kwalitatief goede afwerking.

Het Radio R4.0 IntelliLink-en het Navi 5.0 IntelliLink infotainmentsysteem heeft een kleuren-touchscreen met een grootte tot wel 8"-inch en is naadloos geïntegreerd in de middenconsole. Beide infotainmentsystemen ondersteunen Apple CarPlay.

Geschikte smartphones zijn zelfs draadloos op te laden via het inductielaadpaneel. De WiFi-hotspot, samen met de persoonlijke connectiviteits- en serviceassistent Opel OnStar, zorgt voor optimale connectiviteit voor alle mobiele apparaten aan boord.

De optimale connectiviteit en het uitgebreide motoren- en transmissiegamma – met benzine-, diesel- en lpg-motoren en handgeschakelde en automatische versnellingsbakken – zijn niet de enige aspecten die zorgen voor een ontspannen rit in de Opel Crossland X. De riante binnenruimte en de uiterst comfortabele stoelen maken van reizen in de Opel Crossland X een aangename belevenis.

Flexibel interieur

De Opel Crossland X overtuigt ook met zijn functioneel en comfortabel interieur, mede dankzij de verschuifbare achterbank. Die is in de verhouding 60:40 deelbaar en bovendien over 15 cm in lengterichting verschuifbaar. Daarmee krijgen achterpassagiers extra ruimte, maar met de achterbank geheel naar voren geschoven meet de bagageruimte maar liefst 520 liter – de grootste bagageruimte in de klasse.

Met de leuning geheel neergeklapt bedraagt de bagageruimte zelfs 1.255 liter. In het interieur zijn verder talrijke bergruimtes voor dagelijkse dingen. Keyless Open & Start zorgt voor gemakkelijke toegang tot de Opel Crossland X.

Trendsettende verlichtingstechniek en assistentiesystemen

Ultramoderne technologie maakt het reizen nog veiliger en ontspannener. In combinatie met het Safety Pakket wat we ook van de Mokka X kennen, biedt de Opel Crossland X dynamische bochtverlichting met Adaptive Forward Lighting (AFL) inclusief full-led koplampen.

Hierdoor wordt maximaal zicht geboden in het donker, mede dankzij grootlichtassistentie met automatische niveauregeling. De optionele Head Up Display projecteert de belangrijkste informatie over snelheid, navigatie en assistentiesystemen in het directe blikveld van de bestuurder.

De Opel Eye-frontcamera verzamelt informatie die de basis vormt voor rijhulpsystemen als Traffic Sign Recognition en Lane Keep Assist. Als het systeem opmerkt dat de rijstrook onbedoeld wordt verlaten, dan waarschuwt het de bestuurder met optische en geluidssignalen. Cruisecontrol met snelheidsbegrenzer maakt rijden ook aangenamer.

Forward Collision Alert met voetgangersherkenning en automatische remassistent helpt de bestuurder aanrijdingen te voorkomen. Het systeem geeft niet alleen visuele en hoorbare waarschuwingen, maar remt de auto ook af als de afstand tot de voorganger snel afneemt en de bestuurder niet reageert. Forward Collision Alert is gecombineerd met een speciaal systeem dat de bestuurder evalueert en waarschuwt als hij tekenen van slaperigheid vertoont en dient te rusten.

De Opel Crossland X is verder voorzien van de Panorama achteruitrijcamera. Die biedt achter de auto een blikveld van 180o, zodat de bestuurder bijvoorbeeld ook andere weggebruikers kan zien aan beide zijden van de auto. Verder assisteert de nieuwste generatie van Advanced Park Assist verder bij het parkeren.

Het systeem herkent geschikte parkeerplekken en kan de auto zelfstandig in- en ook weer uitparkeren; de bestuurder hoeft slechts de pedalen te bedienen. En in de winter verhogen het optionele verwarmbare stuurwiel en de verwarmbare voorruit het comfort en de veiligheid.

Hieronder hebben we ook nog even de Mokka X voor je.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: