Opel: geavanceerde 1.4 Turbo debuteert in nieuwe Astra

Opel breidt het motorengamma verder uit met de geheel nieuwe 1.4 Turbo benzinemotor. Deze krachtige en zeer efficiënte turbomotor debuteert in de nieuwe generatie Opel Astra die in September op de IAA in Frankfurt zijn werelddebuut beleeft.

De 1.4 Turbo zet volgens het merk zelf uiteraard nieuwe maatstaven als het gaat om souplesse, geluidsniveau en gewicht dankzij ingenieuze oplossingen en het gebruik van aluminium. Het is een van de meest geavanceerde benzinemotoren van Opel ooit.

De 1.4 Turbo is het nieuwste lid van de geheel nieuwe, compacte motorenfamilie waarvan ook de driecilinder 1.0 Turbo van de Opel ADAM en Corsa deel uitmaakt. Technisch zijn er veel overeenkomsten. Zo is ook de viercilinder 1.4 Turbo geheel van aluminium. Alleen het motorblok weegt al tien kilo minder dan het gietijzeren blok van de huidige 1.4 Turbo.

Directe brandstofinspuiting in combinatie met turbotechniek en een extra geringe interne wrijving zorgen voor een feller dan normale reactie op het gaspedaal. Met een vermogen van 110kW/150Pk en een maximumkoppel van 230Nm tussen 2.000 en 4.000 t/min hoeft Opel's nieuwe krachtcentrale zich in ieder geval nergens voor te schamen.

Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 06

Uiterst stille en efficiënte viercilinder

De technische innovaties die bij de driecilinder 1.0 Turbo Start/Stop-motoren zorgen voor een indrukwekkend laag geluidsniveau, zijn ook te vinden bij de 1.4 Turbo Start/Stop. Zo is de carterpan in tweeën gesplitst, bij de nokkenas is geluiddempend materiaal toegepast en de distributieketting is speciaal ontworpen voor een rustigere loop.

Andere belangrijke kenmerken zijn de holle krukas (voor extra gewichtsreductie), de oliepomp met een extreem lage weerstand en de motorolie met een viscositeit van 5W-30. Volgens de voorlopige gegevens verbruikt de nieuwe Opel Astra 1.4 Turbo met Start/Stop gemiddeld 4,9 l/100 km, wat overeenkomt met een CO2-emissie van slechts 114 g/km.

In de zoektocht naar de perfecte mix van prestaties en efficiency besloten de Opel-ingenieurs om een extra cilinder toe te passen in plaats van het slagvolume van de 1.0 Turbo te vergroten. Opel spreekt dan ook van ‘downsizing’ in het geval van de driecilinders en van ‘rightsizing’ bij de viercilinders.

Mijlpaal in Szentgotthárd

De aluminium krachtbron wordt geproduceerd in de Flex Plant van Opel in Szentgotthárd. De Hongaarse fabriek bereikte overigens een nieuwe mijlpaal met de productie van de achtmiljoenste motor – een gloednieuwe 1.4 Turbo.

Alles over de nieuwe Astra lees je overigens hier.

Opel-1-4-ECOTECT-Direct-Injection-Turbo-295742

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: