Opel geeft Astra een update en heeft een groot probleem

Laat ik beginnen met te vertellen dat de titel van dit artikel geen clickbait, oftewel een  misleidende, sensationele titel is. Ik ben namelijk wel degelijk van mening dat Opel met de geüpdatete versie van de Astra een groot probleem heeft.

Een probleem dat in mijn ogen tweeledig is, namelijk enerzijds dat de vernieuwde Astra alleen nog maar over driecilinder-motoren beschikt, anderzijds dat er rap een volledig nieuwe Astra in de showroom staat.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, is het niet te gek voor woorden dat dankzij de EU iedere C-segmenter bijna alleen nog driecilinders in het vooronder hebben liggen? Een C-segmenter zou minimaal in de top diesel- en benzineversies over een viercilinder met ergens tussen de 150 en 200pk moeten beschikken, maar niets is minder waar.

Opel heeft zich, inderdaad met dank aan de Europese Unie, ten doel gesteld om de CO2-uitstoot flink te verlagen en meldt trots dat die dankzij de driecilinders met bijna één vijfde (19%) is teruggebracht. Prachtig, maar dat de houdbaarheid van dergelijke motoren ver te wensen over laat en dat je blender in staat is om beter een caravan te trekken, wordt maar nergens vermeld.

Nou Opel, laat ik dan maar vertellen dat die CO2 uitstoot de koper aan zijn of haar anus zal oxideren als ze horen wat de houdbaarheid van de gemiddelde driecilinder is. En ja, eerlijk is eerlijk, dat geldt inderdaad niet alleen voor jullie maar ook voor andere fabrikanten.

Maar het tweede en mijn belangrijkste issue met deze facelift is dat de Duitsers hebben laten doorschemeren dat er al over 2 jaar een compleet nieuwe Astra op de markt verschijnt. Simpelweg omdat zo snel mogelijk afscheid genomen moet worden van alle General Motors technologie waar het PSA-concern geen licenties voor wenst te betalen. Kortom, koop je nu een facelift Astra, dan is ie over twee jaar niets meer waard. Net zoals de huidige Astra, waarbij alle On-Stardiensten vanaf 01-01-2020 niet meer werken vanwege dezelfde reden.

Mocht je nu nog niet afgehaakt zijn, dan is het goed om te weten dat er ook positief nieuws te melden is over de vernieuwde Astra. Zo beschikt ‘ie met de IntelliLux LED Matrix-verlichting over de beste verlichting in z’n klasse en ook de AGR-gecertificeerde ergonomische voorstoelen met ventilatie- en massagefunctie behoren tot het beste wat in dit segment verkrijgbaar is.

Ook de adaptieve cruise control, automatische afstandsaanduiding tot de voorganger, botswaarschuwing met automatische noodremfunctie, verkeersbordenherkenning en rijstrookassistent zijn van de partij.

De nieuwe frontcamera is voortaan compacter en biedt een hogere resolutie dankzij een snellere processor. Hij herkent niet alleen andere voertuigen, maar ook voetgangers. De high-res camera neemt ook verkeersborden waar en toont deze op het instrumentenpaneel. De digitale achteruitrijcamera – leverbaar in combinatie met Multimedia Navi Pro – is ook verbeterd. Het beeld heeft een hoger contrast, waardoor objecten ook in het donker nog duidelijker getoond worden.

Multimedia Navi en Multimedia Navi Pro zijn slimmer, sneller, intuïtiever en opnieuw geschikt voor Apple CarPlay en Android Auto. De Navi met 8”-inch touchscreen – die overigens ook de Insignia te vinden is – is van stemherkenning voorzien. Connected Navigation services met real-time verkeersinformatie en online kaartupdates maken het rijden aangenamer. Het navigatiesysteem heeft een modernere uitstraling met nieuwe symbolen.

Optioneel is de E-Call noodoproepfunctie. Met de druk op de rode knop zijn hulpdiensten te waarschuwen. Als de gordelspanners of de airbags zijn geactiveerd zal het systeem automatische een noodoproep doen. Smartphones – met draadloze laadfunctie – kunnen voortaan via de inductielader in de middenconsole opgeladen worden.

De nieuwe Astra verandert verder in een rijdende concertzaal met het optionele Bose high-end audiosysteem. Zeven luidsprekers – waaronder een RichBass subwoofer onder de kofferbakbodem – zorgen voor een nog niet eerder in de Astra geziene geluidsbeleving. Via de digitale versterker is de geluidsinstallatie op acht verschillende manieren in te stellen.

Tot slot is de Astra voortaan ook leverbaar met een verwarmbare voorruit. Die maakt rijden onder winterse omstandigheden een stuk veiliger. Nagenoeg onzichtbare draden in de voorruit zorgen ervoor dat die in winterse omstandigheden niet beslaat.

De nieuwe Astra is het eerste model van het merk met een digitale snelheidsmeter. Op de foto hieronder is trouwens mooi te zien dat het dashboard voorzien is van zowel een koelvloeistof- als olietemperatuurmeter die je tegenwoordig bij veel merken tevergeefs zoekt. Hulde Opel, zo hoort 't.

De nieuwe benzine- en dieselmotoren onderscheiden zich volgens Opel door hun efficiënte en levendige karakter. De handgeschakelde zesversnellingsbak, CVT-automaat met zeven voorgeprogrammeerde ‘versnellingen’ en nieuwe 9-traps automaat spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van het brandstofverbruik.

De Astra is leverbaar met 1,2-liter of 1,4-liter driecilindermotoren met vermogens van 81 kW (110 pk) tot 107 kW (145 pk) en 195 Nm tot 236 Nm koppel. Rüsselsheim beweert daarbij bij hoog en bij laag dat het niet om PSA-blokken, maar om GM-motoren gaat en dat verklaart dus ook meteen waarom deze facelift een bijzonder korte levensduur kent.

De Astra met 1,2-liter benzinemotor is uitgerust met een handgeschakelde zesversnellingsbak. De Astra met 1,4-liter benzinemotor is uitsluitend leverbaar met een nieuwe automaat (CVT) met zeven voorgeprogrammeerde versnellingen. Dankzij een vloeistofgekoeld inlaatspruitstuk is het motorblok snel op bedrijfstemperatuur. Dat vermindert de CO2-uitstoot bij een koude start. In vergelijking met de vorige generatie Astra is het brandstofverbruik van de versies met 81 kW (110 pk), 96 kW (140 pk) en 107 kW (145 pk) dus met 19 procent gedaald. De CO2-uitstoot daalde met 15 procent.

Een directe reactie op het gaspedaal is typerend voor de nieuwe benzinemotoren alus Opel. Binnen 1,5 seconde is bij 1.500 toeren per minuut (tpm) 90 procent van het maximale koppel beschikbaar. De 1,5-liter driecilinder dieselmotor is er in vermogens van 77 kW (105 pk) tot 90 kW (122 pk) en 260 tot 300 Nm koppel.

De common rail-brandstofinjectie opereert daarbij met 2.000 bar inspuitdruk. Verder zijn zaken als een elektrisch geregelde turbocompressor, variabele turbinegeometrie en een balansas van de partij. Het inlaatspruitstuk is net als bij de benzinemotoren in de cilinderkop geïntegreerd.

De schadelijke uitlaatgassen worden optimaal geëlimineerd door een passieve oxidatiekatalysator, AdBlue-injectie, SCR-katalysator en een dieselpartikelfilter (DPF). In vergelijking met het vorige model daalde het brandstofverbruik van deze diesel met 77 kW (105 pk) en 90 kW (122 pk) met 17 procent. De CO2-uitstoot is 10 procent lager. De krachtigste diesel is optioneel leverbaar met een 9-traps automaat. Die debuteert in deze versie.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: