Opel geeft eerste informatie en foto's van Insignia Grand Sport; Sports Tourer gelekt

Opel onthult vandaag de eerste informatie en foto’s van de nieuwe Insignia, de Grand Sport. De prachtige Monza Concept – die debuteerde op de IAA van Frankfurt in 2013 – diende daarbij overduidelijk als inspiratiebron voor het in- en exterieurdesign. En dat is géén straf zoals op de foto's te zien is.

Van de huidige generatie Insignia, met de titel Car of the Year 2009, zijn inmiddels meer dan 900.000 stuks verkocht. De nieuwe generatie van Opels vlaggenschip is gebaseerd op een compleet nieuwe architectuur, het Epsilon-2-platform.

Dat platform helpt de Insignia meteen van z’n grootste zwaktes, namelijk z’n enorme gewicht en de binnenruimte, af. Afhankelijk van het model wordt de nieuwe Insignia zelfs tot 175 kilogram lichter. Opel weet het gewicht van de kale carrosserie alleen al met minimaal 60 tot 90 kilogram te verminderen.

Groot is de Grand Sport ook, met een lengte van 4,90 meter is het model bijna zes centimeter langer dan de vorige generatie. Ook Sport zal in de nabije toekomst mogelijk zijn, onder de kap is er ruimte genoeg voor een leuke geblazen zescilinder in de vorm van een Grand Sport OPC.

opel-insignia-grand-sport-awd-wit-2017-07

Voor een echt elegant voorkomen is de Insignia voorzien van een 11 millimeter grotere spoorbreedte en 29 millimeter lagere daklijn. Dankzij de kortere overhang vóór en achter heeft de Insignia Grand Sport een langere wielbasis dan de huidige generatie (+92 millimeter). De wielen zijn dichter bij de hoeken van de carrosserie geplaatst.

Helaas heeft het design wel z’n invloed op het gamma en de bagageruimte. Zo zit een vierdeurs sedan niet meer in de pijplijn en heeft de hatchback met 490 liter inhoud een kleinere bagageruimte (-40 liter) dan voorheen. Maximaal kan er overigens 1.450 liter mee.

De Insignia Grand Sport is vanaf de verkoopstart volgend jaar leverbaar met diverse turbomotoren en transmissies, maar welke precies houdt Opel nog even geheim. Zeker is in ieder geval een 165pk sterke 1,5-liter en een 2,0-liter turbo benzinemotor die over 250pk beschikt. Verdere details worden waarschijnlijk in maart volgend jaar tijdens de AutoSalon van Genève bekendgemaakt.

Laatstgenoemde motor is overigens gekoppeld aan een gloednieuwe achttrapsautomaat met uitgebreidere transmissieverhoudingen voor een beter comfort. Deze automaat is in eerste instantie alleen leverbaar met een, ook nieuw, vierwielaandrijfsysteem.

Twee elektronisch aangestuurde multiplaatkoppelingen vervangen daarbij het achterdifferentieel. Voor het eerst biedt het AWD-systeem van Opel torque vectoring – de beste manier om de aandrijfkracht over te brengen op de weg, of die nu nat, glad of met sneeuw bedekt is.

Het voertuig ontvangt stuurimpulsen via de actief gecontroleerde koppelverdeling naar de afzonderlijke wielen. Een voorbeeld: in een bocht stuurt het systeem extra koppel naar het buitenste wiel zodat de bochtenprecisie van de Insignia Grand Sport toeneemt.

Het systeem reageert in milliseconden wanneer het gaspedaal ingedrukt wordt, zodat de auto onder alle omstandigheden stabiel en makkelijk bestuurbaar blijft.

opel-insignia-grand-sport-awd-wit-2017-06

Het doorontwikkelde FlexRide-onderstel vormt de basis voor een optimaal rijgedrag onder alle omstandigheden. Het systeem past de instelling van dempers, besturing, gasrespons, ESP en schakelmomenten (bij automatische transmissie) onafhankelijk of gebaseerd op de ingeschakelde rijmodi ‘Standard’, ‘Sport’ of ‘Tour’ aan.

De nieuwe ‘Drive Mode Control’-software vormt het hart van het adaptieve onderstel. Het systeem analyseert continu de geleverde informatie van sensoren en instellingen en herkent de rijstijl van de bestuurder.

Ook compleet nieuw is de tweede generatie van Opels IntelliLux LED-matrixverlichting. Die bestaat voortaan uit 32 LED-elementen – twee keer zoveel als in de Astra – die allemaal geïntegreerd zijn in een compactere koplamp. Het grotere aantal LED-elementen zorgt ervoor dat diverse lichtpatronen zich kunnen aanpassen aan elke verkeerssituatie en dat de schakeling tussen diverse lichtpatronen soepeler verloopt dan in de Astra het geval is.

De nieuwe IntelliLux LED-matrixverlichting heeft verder ook nog een betere lichtintensiteit en -verdeling. Om het zicht in bochten bij ingeschakeld grootlicht nog verder te verbeteren, hebben de engineers een nieuwe functie toegevoegd: de lichtintensiteit in de binnenste matrixsegmenten neemt afhankelijk van de stuurhoek toe zodat de bestuurder maximaal zicht heeft in bochten.

Als extra zorgt een andere ‘high beam spotlight’ samen met ingeschakeld grootlicht voor een lichtbereik tot wel 400 meter.

opel-insignia-grand-sport-awd-wit-2017-12

De stoelen zijn, zoals we inmiddels van Opel gewend zijn, weer het neusje van de zalm en AGR-gecertificeerd. In de nieuwe Insignia bieden ze desgewenst instelbare zijvlakken, een massagefunctie en ventilatie. Daarnaast is ook de achterbank verwarmbaar. Oudere klanten zullen wel iets minder blij worden: voortaan zit je in de stoelen namelijk drie centimeter dieper dan in het oude model.

Verder is de Insignia voortaan te voorzien van de nodige technische hulpjes. Die zijn absoluut niet innovatief en we kennen ze al van andere merken, maar dat maakt ze niet minder handig en comfortabel.

Zo is er straks keuze uit een verwarmbare voorruit, een head-up display, een 360 graden camerasysteem, adaptieve cruise control, Lane Keep Assist met Lane Departure Warning en
Rear Cross Traffic Alert. Keyless ‘Open & Start’ is standaard op alle uitvoeringen en zorgt voor een comfortabele instap.

Aan entertainment- en connectiviteitsdiensten is uiteraard ook gedacht. De nieuwste IntelliLink-systemen met ondersteuning van Apple CarPlay zijn leverbaar. Het koppelen van een smartphone aan het infotainmentsysteem is kinderspel en opladen kan draadloos dankzij de ingebouwde inductielader.

opel-insignia-grand-sport-awd-wit-2017-11

Ook Opel OnStar, de succesvolle en handige persoonlijke mobiliteitsassistent van Opel, is aanwezig en geeft zekerheid met systemen als Automatic Crash Response en Stolen Vehicle Assistance. Dankzij een ingebouwde Wi-Fi-hotspot kunnen tot zeven apparaten tegelijk online zijn.

In het eerste kwartaal van volgend jaar vertellen we je een stuk meer over de nieuwe Insignia, die in 2017 overigens ook als Sports Tourer en als Country Tourer leverbaar wordt. Dankzij het Britse AutoExpress weten we al hoe eerstgenoemde er uit komt te zien.

Kijk daarvoor maar hier.

opel-insignia-grand-sport-awd-wit-2017-13 opel-insignia-grand-sport-awd-wit-2017-09 opel-insignia-grand-sport-awd-wit-2017-04 opel-insignia-grand-sport-awd-wit-2017-03 opel-insignia-grand-sport-awd-wit-2017-02

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: