Opel introduceert 3 nieuwe motorfamilies & 13 nieuwe motoren voor eind 2015

Opel introduceert drie nieuwe motorfamilies en 13 nieuwe motoren tussen 2012 en 2016, en vernieuwt zo 80 procent van het motorenaanbod. De fabrikant zal in diezelfde periode ook een aantal nieuwe transmissies lanceren. Een gloednieuwe zesversnellingsbak en een nieuwe halfautomatische transmissie volgen zelfs al in de nabije toekomst.

Opel start met de vernieuwing van zijn aandrijflijnenaanbod door, samen met vijf- en zesversnellingsbakken van de tweede generatie, gloednieuwe 1,6-liter benzine- en dieselmotoren te introduceren. Daarnaast introduceert Opel aan het einde van dit jaar nog een nieuwe kleine motorenfamilie.

Als eerste volgt de  gloednieuwe direct ingespoten 1,6-liter Turbo benzinemotor die is voorzien van de 'Spark Ignition Direct Injection' (SIDI) en verkrijgbaar is in twee uitvoeringen. De Eco Turbo-versie, met een vermogen van 170Pk en een maximumkoppel van 280 Nm, richt zich op een optimaal brandstofverbruik, hoog koppel bij laag toerental en elasticiteit. De Performance Turbo-versie, met een vermogen van 200Pk en een maximumkoppel van 300 Nm, levert een uitzonderlijk hoog specifiek vermogen van 125Pk per liter, en dat is het beste vermogen in het concurrentieveld.

In vergelijking met de vorige 1,6-liter turbomotoren van Opel, werden de CO2 -uitstoot en het brandstofverbruik met 13 procent verminderd, terwijl maximumvermogen en -koppel met 30 procent verhoogd werden. De uitstekende elasticiteit van de Eco Turbo wordt aangetoond door een verbetering met 20 procent van de acceleratie in de vijfde versnelling van 80 tot 120 km/u.

De technische hoogtepunten zijn:

  • De enige motor in zijn klasse die uitgerust is met balansassen voor soepeler rijden. Vernieuwend dunwandig cilinderblok met gewichtsbesparend, tweedelige carter en grondplaat van gegoten aluminium. "Geluidsengineering" voor verdere beperking van geluid en trillingen, overigens specifiek ingeregeld per model
  • Optimale brandstofefficiëntie met minimale uitstoot: bougie/brandstofinjector centraal geplaatst aan de bovenzijde van de verbrandingskamer
  • Alert reagerend gaspedaal: dynamische drukstrategie van de turbolader die snel reageert, vergelijkbaar met het twin-scrollconcept, plus compactere afmetingen. Compressor met resonatoren voor hoge en lage druk om luchtgeluiden, zoals sissen en kloppen, te onderdrukken.

Opel-1.6-CDTI-motor
Daarnaast is er Opels nieuwe 1,6-liter turbodiesel. Deze wordt als eerste geïntroduceerd in de Zafira Tourer en zal daarna de huidige 1,7-liter en de minder krachtige 2,0-liter dieselmotoren vervangen in de verschillende Opel-modellen. Volgens de fabrikant volgen van deze motor ook nog krachtigere versies.

Met een vermogen van 136Pk en een koppel van 320 Nm, levert Opels eerste volledige aluminium dieselmotor een uitzonderlijke output van 85Pk per liter. Geen enkele motor in zijn klasse doet dit beter. Zijn lage brandstofverbruik en beperkte CO2-uitstoot werden al aangetoond door de goede resultaten in de Zafira Tourer. Net als zijn benzineversie geniet de 1.6 CDTI van uitgebreide "sound engineering" in zijn design en verfijning om geluid en trillingen maximaal te beperken.

Hij zorgde voor de laagste geluidsemissie in tests met de Zafira Tourer ten opzichte van andere auto’s met een 1,6-liter turbodieselmotor. Met het BlueInjection SCR-systeem (selective catalytic reduction) of LNT-technologie (lean nox trap) die zorgen dat de motor voldoet aan de emissienorm Euro 6, is de 1.6 CDTI even schoon als een vergelijkbare benzinemotor.
De technische hoogtepunten zijn:

  • Aluminium cilinderblok en grondplaat die meer dan 20 kg gewicht besparen
  • Geoptimaliseerde prestaties met gesloten verbrandingscontrole en meerdere brandstofinjecties, tot 10 per cyclus, voor efficiënt, schoon en geluidloos rijden
  • Alert reagerend gaspedaal met variabele geometrie, watergekoelde turbolader die werkt bij een hoge boostdruk van 1,7 bar
  • De laagste interne wrijvingscoëfficiënt, de schakelbare waterpomp en de oliepomp met variabele druk dragen allemaal bij tot brandstofbesparing en beperkte CO2-uitstoot

Opel-6-versnellingsbak

Met talrijke vernieuwingen van interne systemen en het schakelmechanisme werden daarnaast Opels vijf- en zesversnellingsbakken van de tweede generatie ten opzichte van het aanbod van de concurrentie verbeterd. Ze worden nu uitgerold voor de ADAM, Corsa, Meriva, Mokka, Astra, Zafira en Insignia met motoren met een koppel van meer dan 130 Nm.
Voor kleine en compacte auto’s, met motoren tot een maximumkoppel van 235 Nm, heeft Opel een gloednieuwe zesversnellingsbak ontwikkeld. Die is aanzienlijk lichter dan vergelijkbare versnellingsbakken en integreert vele van de aanpassingen van de motoren van de tweede generatie. Voor de ADAM en de Corsa wordt er een nieuwe halfautomatische versnellingsbak ontwikkeld die voorzien is van de start/stop- en sequentiële schakelfunctie, en van een automatische vijftrapsmodus.
Op langere termijn komen verbeteringen aan Opels huidige generatie van automatische zesversnellingsbakken en zal Opel een gloednieuwe achtversnellingsbak introduceren. Dankzij het bredere schakelbereik wordt daarmee gemiddeld meer dan 3 procent brandstof bespaard.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: