Opel levert Mokka nu ook met nieuwe fluisterstille diesel

Vanaf begin volgend jaar vervangt Opel de 1,7-liter diesel in de Mokka door een gloednieuwe 1,6-liter CDTI turbodiesel voorzien van 136Pk.

De 1.6 CDTI levert meer vermogen en koppel dan zijn voorganger, namelijk 6Pk en 20Nm koppel en dat met een kleinere cilinderinhoud en een aanzienlijk lager brandstofverbruik. Het koppel bedraagt 320 Nm.

Opel Mokka antraciet zilver 1.6 CDTi Ecoflex diesel 2015 4WD 10

De 1.6 CDTI-motor behoort tot een nieuwe familie Opel-motoren die volledig uit aluminium zijn vervaardigd. Het specifieke vermogen van 63 kW per liter is volgens het merk ongeëvenaard voor een dergelijke cilinderinhoud. De acceleratie van 0 tot 100 km/h vergt 9,9 seconden en die van 80 tot 120 km/u in de vijfde versnelling ook 9,9 seconden. De topsnelheid van de 1.6 CDTI bedraagt 191 km/h.

Met Opels vernieuwde, handgeschakelde zesversnellingsbak en standaard Start/Stop-systeem, verbruikt de Mokka 1.6 CDTI 4,1 liter per 100 kilometer waarbij de CO2-uitstoot 109 gram per kilometer bedraagt. Dat is bijna 0,5 l/100 km minder brandstof en 11 g CO2/km minder dan zijn voorganger. De nieuwe dieselmotor voldoet daarmee aan de Euro 6-emissienorm en valt in de categorie van 20 procent bijtelling.

Opel Mokka antraciet zilver 1.6 CDTi Ecoflex diesel 2015 4WD 07

Opels nieuwe 1.6 CDTI laat sterke waarden in zijn klasse noteren op het gebied van geluid, trillingen en verfijning. Het hele ontwikkelingsproces van de motor was gericht op geruisloosheid en souplesse. De Opel-ingenieurs pasten geavanceerde CAE-simulaties (Computer Aided Engineering) en talloze verbeteringen toe om het geluid dat elk onderdeel produceert te evalueren nog voordat ze een prototype van de motor bouwden.

Het resultaat mag er zijn: de nieuwe 1.6 CDTI is een van de stilste motoren in zijn klasse en loopt, al zeggen de Duitsers dat zelf, indrukwekkend soepel. De ingenieurs focusten zich ook op een lager gewicht van de motor. Ze gebruikten daarom aluminium in plaats van gietijzer voor het motorblok, voor het eerst in de productie van dieselmotoren bij Opel.

Opel Mokka antraciet zilver 1.6 CDTi Ecoflex diesel 2015 4WD 11

Ook de grondplaat van de krukas en de cilinderkop zijn uit aluminium vervaardigd, wat meer dan twintig kilogram scheelt. Ook de turbo met variabele geometrie en de common-rail brandstofinspuiting dragen bij aan de prestaties. Het systeem spuit brandstof in onder een druk van maximaal 2.000 bar en maximaal tien injecties per cyclus.

Dat zorgt voor een betere verneveling van de brandstof, efficiëntere vermenging met de inlaatlucht en een hoog vermogen. Om te voldoen aan de Euro 6-norm, is de 1.6 CDTI voorzien van een zogenoemde Lean NOx Trap (LNT), een systeem dat vóór het dieselroetfilter zit en de stikstofoxide (NOx) in de uitlaatgassen afbreekt.

Opel Mokka antraciet zilver 1.6 CDTi Ecoflex diesel 2015 4WD 02

De nieuwe turbodiesel in combinatie met de handgeschakelde transmissie is leverbaar voor zowel de voor- als vierwielaangedreven versies. Een automatische zesversnellingsbak is leverbaar in combinatie met voorwielaandrijving. De prijzen volgen binnenkort.

Opel Mokka antraciet zilver 1.6 CDTi Ecoflex diesel 2015 4WD 01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: