Opel Monza Concept geeft je vleugels (incl. video)

Op de IAA van 1977 ging er ook al een Opel Monza in wereldpremière: een grote coupé met een dikke zescilindermotor en als eerste voorzien van een digitaal dashboard.

Nu, vele jaren later presenteert Opel opnieuw de Monza, dit keer een conceptvorm, die de designrichting voor het Duitse merk voor de komende jaren aan moet geven.

Opel Monza Concept CNG IAA 2013 03

De Monza Concept is met zijn lengte van 4,69 meter geen kleine jongen, maar met een hoogte van 1,31 meter is de Monza geen wolkenkrabber. Gigantische vleugeldeuren en de afwezigheid van een B-stijl zijn natuurlijk de eye-catchers op deze concept maar zullen een eventueel productiestadium natuurlijk nooit halen.

 

Verder zien we een nieuwe vorm van de koplampen, die we natuurlijk wel ergens op een productiemodel terug gaan zien, bijvoorbeeld op de volgende generatie Astra. Verder is er plaats voor vier personen met een maximale bagage van 500 liter.

Ok deze Monza beschikt weer over een digitaal dashboard maar dan in de “3.0-versie”. Maar liefst 18 verschillende LED-projectoren maken van het complete dashboard één groot scherm. Deze projectoren kunnen zelfs informatie in 3D en meerdere lagen weergeven. De bediening geschiedt via gesproken commando’s en knoppen op het stuurwiel.

Opel Monza Concept CNG IAA 2013 04

De Monza beschikt verder over een uitgebreid infotainment systeem dat in drie stadia (ME, US, ALL) communiceert met bestuurder, passagiers en buitenwereld. De eerste functie schakelt daarbij de smartphone van de bestuurder uit en geeft alleen belangrijke informatie weer. US maakt het voor de passagiers mogelijk om hun ervaring te delen met een selecte groep mensen. In de laatste stand kan alle informatie met iedereen gedeeld worden.

Opel Monza Concept CNG IAA 2013 02

Onder de kap van de Monza ligt dit keer geen zescilinder maar een hybride aandrijflijn die bestaat uit de nieuwe 1.0-liter SIDI-driecilinder die gekoppeld is aan een elektromotor. De verbrandingsmotor, die op aardgas (CNG, Compressed Natural Gas) loopt, doet daarbij dienst als range extender.

Opel Monza Concept CNG IAA 2013 05

Respect Copyright!
%d bloggers like this: