Oud-minister Plasterk: rijders van elektrische auto's zijn ‘enorme asocialen’

Het nieuws dat de energierekening mogelijk tientallen euro’s stijgt door de explosieve groei van laadpalen en warmtepompen leidt tot boze reacties in de politiek. Oud-minister Ronald Plasterk noemt rijders van elektrische auto’s ‘enorme asocialen’ aldus het Algemeen Dagblad.

Zo. Eindelijk eens iemand die zegt waar het op staat! Hulde aan Plasterk en alle politici die nou eindelijk eens beginnen door te krijgen dat elektrisch rijden absoluut niet haalbaar is en dat er in de vorm van waterstof of zelfs synthetische brandstoffen veel betere alternatieven om schoon te rijden zijn.

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk moet flink verzwaard worden om de komende tien jaar 1,7 miljoen openbare laadpalen te plaatsen en 1,5 miljoen huizen van het gas af te halen. Netbeheerder Stedin verwacht dat de energierekening van Nederlanders daardoor met minimaal enkele tientjes per jaar zal stijgen.

,,Als dit bericht klopt, gaan alle huishoudens tientallen euro’s meer betalen doordat één Tesla-rijder meer energie slurpt dan tien huishoudens’’, zegt PvdA’er Ronald Plasterk op Twitter. ,,Dat zijn dus enorme asocialen. Voor elke Tesla zitten honderden bejaarden met fleecedekens kou te lijden.’’ Plasterk was tussen 2012 en 2017 minister van Binnenlandse Zaken.

Ook in de Tweede Kamer reageren politici verontwaardigd. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee wil niet dat de miljardeninvesteringen van netbeheerders direct worden doorbelast naar burgers en bedrijven. ,,Dit kan veel beter worden gefinancierd uit het zogenoemde Wopke-Wiebesfonds’’, zegt Van der Lee, verwijzend naar een nieuw investeringsfonds dat het kabinet later dit jaar presenteert.

PVV-leider Geert Wilders noemt het in Kamervragen ‘te schandalig voor woorden dat de energierekening van huishoudens verder zal stijgen om de Tesla-rijdende grachtengordelelite van D66 en de warmtepompfanatiekelingen van GroenLinks van genoeg elektriciteit te kunnen voorzien’.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat noemt de voorspelling van netbeheerder Stedin ‘voorbarig’. ,,De komende jaren zit er echt geen verhoging van enkele tientjes voor netverzwaring aan te komen. Dat is gewoon niet aan de orde.’’ Volgens Wiebes zijn de investeringsplannen van de netbeheerders ‘nog niet getoetst’. ,,Verder hou ik heel goed in de gaten hoe de energierekening zich ontwikkelt’’, aldus de minister. ,,De energienota moet betaalbaar blijven.’’

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: