Parijs 2014: Opel laat nieuwe 2.0 CDTI motor zien

Tijdens de komende AutoShow in Parijs presenteert Opel een compleet nieuwe 2.0 CDTi diesel. Deze motor viert z’n première in de Insignia en Zafira.

Het 170Pk en 400Nm sterke dieselaggregaat vervangt daarmee de 163Pk sterke variant uit de Insignia en de 165Pk sterke variant uit de Zafira Tourer. Het koppel van deze beide varianten bedraagt overigens 380Nm en daarmee is “de nieuwe” zo’n vier procent krachtiger en beschikt ‘ie over veertien procent meer koppel.

Opel Zafira 2.0 CDTi diesel 2015 zilver grijs

De turbolader is met een variabele geometrie (VGT) uitgerust die voor het eerst niet meer door een vacuümactuator maar door een elektrisch aangedreven actuator geregeld wordt. Daardoor reageert de turbo tot z’n 20 procent sneller, aldus Opel.

Het compacte design van de turbo en intercooler verkleint het luchtvolume waardoor een snellere drukopbouw gegarandeerd is en ook dat komt de respons ten goede. Om de levensduur te verbeteren is de turbo voorzien van waterkoeling. Een apart oliefilter voor de lagers zorgt er daarnaast voor dat de slijtage onder controle blijft.

Volgens Opel is bijzonder veel aandacht besteed aan het minimaliseren de dieselkarakteristieke vibraties en geluiden. Daarbij werd zelfs gebruik gemaakt van virtuele akoestische testen voor de verschillende componenten.

Tot slot voorzien de Duitsers de nieuwe diesel van een BlueInjection-SCR-systeem dat NOx uit de uitlaatgassen verwijdert. Dat gebeurt middels AdBlue en dat zal dus een keer in de zoveel tijd aangevuld moeten worden.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: