Parijs | Renault Clio RS bommetje

Naast de Clio Estate onthulde Renault in Parijs ook vast een concept van de nieuwe Clio RS.  Ten opzichte van de vorige generatie is deze RS op twee belangrijke punten aangepast.

Zo beschikt de nieuwe RS niet langer over een 2,0 liter atmosferische motor en een handgeschakelde versnellingsbak. Deze zijn vervangen door respectievelijk een 1,6 liter turbomotor en een automaat met dubbele koppeling.

De nieuwe viercilinder is met 200 pk bij 6.000 toeren niet sterker dan zijn voorganger maar beschikt wel over meer koppel. Dit komt uit op 240Nm en dat is een plus van 25Nm ten opzichte van het vorige model.

Over de prestaties hult Renault zich nog in zwijgen maar kijken we naar de meest directe concurrent, de Opel Corsa OPC, dan zou de topsnelheid rond de 230-240 km/h en de acceleratie naar de 100 km/h rond de 7 seconden moeten liggen.

Overigens schijnt Volkswagen de Polo GTI een beetje te traag voor deze klasse te vinden want naar verluid wordt er volgend jaar op de Autosalon van Geneve een Polo R gepresenteerd.

Als eerste Renault Sport model krijgt de Clio RS de beschikking over een  automaat met dubbele koppeling, EDC genaamd. Een handbak zal er volgens Renault niet meer komen. Om deze pijn wat te verzachten kun je kiezen uit drie verschillende instellingen die de schakeltijden beïnvloeden. De snelste instelling is de Race Mode waarbij er in maximaal 150 milliseconden geschakeld wordt.

Diezelfde instellingen bemoeien zich ook met de gaspedaalkarakteristiek, stabiliteitscontrole en iets wat Renault het R-Sound Effect noemt. Hierbij wordt het geluid van de motor via de luidsprekers in het interieur weergegeven. Waar hebben we dat al eerder gezien (BMW M)?

Naast het standaard onderstel komt er ook weer een Cup chassis voor de RS. Dit onderstel zou 15% stugger dan het standaard gemonteerde chassis zijn en legt de Clio RS daarnaast 5 millimeter dichter bij het asfalt. Iedere RS beschikt straks over 320 mm grote schijven, dat is 8 mm groter ten opzicht van de vorige versie.

Het uiterlijk ziet er mede door de bredere wielkasten lekker uit.  Die bieden standaard onderdak aan 17”-inch of optioneel aan 18”-inch velgen. Een dubbele uitlaatpijp, diffuser en spoiler maken het geheel vervolgens compleet. Volgens Renault zorgt de diffuser voor 80%(!)  extra neerwaartse druk, de achterspoiler doet daar nog eens 20% bovenop. Uiteraard is ook LED-dagrijverlichting weer van de partij.

Binnenin verwent de snelste Clio z’n bestuurders met sportieve accenten (in rood) als aluminium pedalen en sportstoelen. Tot slot wordt er speciaal voor de Clio RS een nieuw personaliseringsprogramma opgezet. Je kunt dus deze RS helemaal naar je eigen wensen aanpassen.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: