Pas over een jaar in de showroom: DS 7 Crossback SUV

DS, het luxemerk van Citroën, presenteert komende week in Genève met de DS 7 Crossback de eerste SUV van het merk.

De DS 7 komt boven de DS 5 in het gamma en valt in de categorie van de Nissan X-Trail. Te groot voor het segment met auto’s als de Kia Sportage, Renault Kadjar en de Volkswagen Tiguan, maar weer te klein voor de klasse met daarin de Audi Q5, BMW X3 en de Mercedes GLC.

Qua uitstraling mikt de DS 7 Crossback echter wel op dat hogere segment dankzij de grote grille, de vele chromen details en de prachtige LED-koplampen.

De DS 7 zal in eerste instantie met drie benzinemotoren en twee diesels op de markt komen. Het benzinegamma bestaat uit een 130 pk sterke PureTech-variant en twee THP's.

De lichtste is goed voor 180 pk, de sterkste levert 225 pk. Dieselen kan met een BlueHDi 130 en 180 pk sterke versie daarvan. Schakelen verloopt via een manuele 6-bak of een 8-traps automaat, afhankelijk van de gekozen motor.

Last but not least is de komst van een plug-in hybride. Die staat begin 2019 op de rol en combineert een krachtige benzinemotor met twee elektromotoren (elk met een vermogen van 109 pk).

Het systeemvermogen ligt op 300 pk en geheel elektrisch rijden zal mogelijk zijn over een afstand van 60 kilometer. In standaardmodus duurt het opladen 4,5 uur. In de snellaadmodus kan de accu in minder dan 2,5 uur worden opgeladen.

In het interieur wordt de hoogwaardige uitstraling voortgezet, met dank aan de twee gigantische 12”-inch multimediadisplays. Ook een speciaal klokje van B.R.M Chronographs bovenop het dashboard en een speciale audio-installatie van Focal helpen daaraan mee.

Op het gebied van veiligheid wordt uitgepakt met onder meer adaptieve cruise controle, vermoeidheidsherkenning, rijstrookassistentie, grootlichtassistent en zelfs een infraroodcamera om in het donker een beter oogje in het zeil te houden.

Inparkeren kan de DS 7 natuurlijk ook zelf en dankzij de fileassistent is filerijden zonder interventies van de geen enkel probleem.

Voor maximaal comfort zorgt daarbij een adaptieve wielophanging. DS noemt dat systeem Active Scan Suspension vanwege de ingebouwde hulpcamera's die continu scannen naar kuilen en andere oneffenheden in de weg zodat de demping en vering daarop alvast kunnen anticiperen.

Een uniek systeem in deze klasse, alleen Mercedes levert iets dergelijks maar dan op de duurste uitvoeringen van de S-klasse.

Er komen een vijftal verschillende uitrustingsniveau’s die allemaal hun eigen kenmerken hebben, te weten Bastille, Rivoli, Faubourg, Opéra en Performance Line.

 

En dan nu het slechte nieuws, de DS 7 staat pas in het eerste kwartaal van 2018 in de showroom en is dan meteen een concurrent van de Renault Koleos Initiale Paris.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: