Pas op met Amerikaanse import auto's vooral vanuit Litouwen

Jaarlijks verschepen Amerikanen tienduizenden tweedehands auto's met gevaarlijke gebreken naar Europa. Vooral via Litouwen komen deze voertuigen de EU binnen. In Nederland rijden honderden van dergelijke import barrels met goedkeuring rond, meldt het Algemeen Dagblad.

Ieder jaar komen er ongeveer 150.000 voertuigen vanuit de Verenigde Staten naar Europa. Een derde van die voertuigen heeft één of meer ernstige gebreken. Van de auto's die naar Litouwen worden verscheept, is zelfs met drie kwart iets grondig mis. Een deel daarvan komt naar Nederland. Dat blijkt uit gegevens over de onderhoudsgeschiedenis van deze auto's.

De gegevens zijn afkomstig van het van origine Amerikaanse bedrijf Carfax, dat naast de onderhoudshistorie ook gegevens bijhoudt van onder meer brandweer, politie, inspectiediensten en autosloperijen. Volgens Carfax komt 'de meerderheid' van de schadeauto's die naar Litouwen zijn verscheept op de West-Europese markt.

Volkswagen Jetta facelift 2015

Opgelapt
,,Het gaat veelal om luxeauto's die aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld de Nederlandse en Duitse markt,'' licht Rick Zielman van Carfax toe. ,,In Nederland rijden waarschijnlijk honderden auto's rond waar iets grondig mis mee is geweest.'' Deze auto's worden opgelapt en verkocht alsof ze zo goed als nieuw zijn. Verkopers verzwijgen het schadeverleden.

Kopers zijn zich er soms niet eens van bewust dat de wagen uit Amerika komt. Auto's die via de Litouwen-route een kenteken krijgen, worden in Nederland niet meer aan een strenge inspectie onderworpen. ,,Het is Europees zo afgesproken dat als een auto in Litouwen is gekeurd, je die keuring in Nederland ook moet erkennen,'' aldus Thèrese de Vroomen van de RDW. ,,Dan volgt er hier geen strenge controle meer.''

'Aanzienlijke schade'
Autoverkoopsite AutoTrack benadrukt dat het niet alleen gaat om 'grote Amerikaanse bakken'. Martijn Bovée: ,,Het gaat ook om reguliere personenauto's, zoals Opel, Ford en Mazda.'' Auto's die als degelijk bekend staan, zoals de BMW en de Mercedes, komen volgens hem ook terug naar Europa 'met aanzienlijke schade'.

Brancheorganisaties ANWB en BOVAG waarschuwen consumenten voor de aanschaf van tweedehands importauto's. BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens: ,,Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal zo.'' Auto's die in Amerika rond hebben gereden, blijken vaak een kat in de zak.

,,Ook al zijn de auto's opgelapt, ze kunnen nog steeds gevaarlijke gebreken hebben,'' aldus Zielman. ,,Bij een botsing kan de carrosserie zodanig zijn vervormd, dat deugdelijk herstel überhaupt niet mogelijk is.'' Doordat het in de VS gebruikelijk is om de onderhoudshistorie te checken, zijn voertuigen die schade hebben gehad daar bijna niets meer waard.

Chevrolet Trax FWD 1.4 Turbo rood 2014 03

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: