Passen nauwelijks open, alweer gesloten vanwege sneeuw

Eigenlijk hadden de meeste bergpassen alweer open moeten zijn, maar aangezien het meteorologische voorjaar van 2013 volgens het KNMI hard op weg is een plaatsje te veroveren in de top 10 van koudste lentes sinds 1901, zal het niemand verbazen dat het in de Alpen nog sneeuwt.

Dat heeft er inmiddels toe geleid dat de San Bernardino en Splügenpas, na nog niet eens een maand open te zijn geweest, weer gesloten zijn.

Een verbetering lijkt niet in zicht, sterker nog, voor het weekend is voorspeld dat de sneeuwvalgrens daalt naar 1.000 meter en daardoor zou het zou maar kunnen dat ook de Albula- en Flüelapas deze week weer dicht gaan.

Datzelfde geldt voor de Gotthardpas die eigenlijk morgen weer open had moeten gaan. Volgens de Zwitsers wordt de opening van deze pas minimaal over het weekend heen getild, afgelopen Pinksteren is er zelfs nog een meter nieuwe sneeuw gevallen.

Mogelijk worden ook dit weekend de Klausen- en Oberalppas weer gesloten mocht de sneeuwvalgrens inderdaad richting die voorspelde 1.000 meter gaan.

In het Zwitserse Wallis zijn alle passen nog gesloten, de Furka, Grimsel en Nufenen gaan in ieder geval niet voor 8 Juni open is nu bekend geworden.

Het is niet ongebruikelijk dat passen die begin Mei geopend worden weer een keer gesloten worden vanwege sneeuw, maar de diverse automobielclubs en wegbeheerders geven aan dat zo laat in de richting van de zomer wel een zeldzaamheid is.

Mocht je komend weekend richting de Alpen vertrekken, houd dan serieus rekening met een flinke hoeveelheid sneeuw in de hoger gelegen gebieden.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: