Politiek in rep en roer vanwege bijtelling Volvo XC90 PHEV

Volgens de Telegraaf trekken CDA-kamerleden Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert aan de bel bij staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes nu de 407Pk sterke Volvo XC90 T8 Twin Engine in aanmerking komt voor een nog lagere bijtellingsklasse. Er zou door het gunstigere bijtellingstarief volgens de kamerleden een gat dreigen te ontstaan in de begroting van de overheid.

Omtzigt en Van Helvert stellen voor om de gewijzigde bijtellingstarieven die nu per 1 januari 2016 in werking treden al per 1 juli aanstaande in te voeren. Die maatregel heeft niet alleen gevolgen voor Volvo’s XC90 T8 Twin Engine, maar ook voor populaire leaseauto’s als de Mercedes-Benz C350e, Volkswagen Golf GTE en Audi A3 e-Tron.

Die hebben nu allemaal 7 procent bijtelling maar gaan dan naar 15 procent. Importeurs kopen bovendien auto's in die nu door klanten zijn besteld met een laag bijtellingstarief. Bij een vervroegde invoering van de andere bijtellingsregels, volgt er mogelijk een stortvloed aan annuleringen.

Volvo XC 90 First Edition D5 T6 AWD 1927 2015 brons zwart wit bruin 02

Omtzigt en Van Helvert refereren aan de eerder misgelopen belastingcenten met auto’s als de Mitsubishi Outlander PHEV en Volvo V60 D6 Plug-in Hybrid en willen voorkomen dat Den Haag nu weer miljoenen euro’s misloopt.

“Herinnert u zich dat een verkoophausse van Mitsubishi Outlanders, Volvo V60’s en andere auto’s in de laatste maanden van 2013 de schatkist honderden miljoenen kostten en nauwelijks wat opleverden?”, vragen Omtzigt en Van Helvert aan Wiebes. De politici roepen Wiebes op om zo spoedig mogelijk met antwoorden te komen. "Straks kan de gewone man waarschijnlijk weer het gat in de begroting dichten", zegt Omtzigt.

Mercedes C-klasse C350 plug-in hybride blauw limousine 2015 02

In de tussentijd gaat de XC90 T8 Twin Engine als warme broodjes over de toonbank. De Nederlandse importeur wist tot half mei al 2000 orders te noteren op een recent verhoogd jaarvolume van 2500 stuks. In september worden de eerste exemplaren afgeleverd. Volvo Nederland vindt de vragen van de politici op z'n zachtst gezegd opvallend.

“Er zijn door de regering regels gemaakt en wij voldoen aan die regels, net als zoveel andere automerken”, zegt Diane van Dam, woordvoerster van Volvo Nederland. “Fabrikanten worden door deze belastingregels gedwongen om producten zuiniger te maken. Dat is toch juist een positieve ontwikkeling?”

Volkswagen Golf GTE 2015 plug-in hybride wit 01

De CDA-politici stellen ook vragen of auto’s als de XC90 T8 Twin Engine wel de gewenste milieuvoordelen opleveren. Dat antwoord ligt uiteraard voor de hand, want de New European Driving Cycle, oftewel 'NEDC', waarmee het gemiddelde verbruik van een auto wordt bepaald, wijkt extreem af van de werkelijkheid zoals je in dit en dit artikel al op deze site hebt kunnen lezen.

''De subsidie ontvangt deze auto op basis van de theoretische 43 kilometer die hij elektrisch kan rijden. De praktijk is heel anders. Als de accu leeg is, rijdt er 2.221 kilogram zware SUV op benzine", aldus Omtzigt. Milieuvoordelen zijn dus beperkt, maar de belastingregels in Nederland zijn zo opgesteld dat auto’s met een theoretisch lage CO2-uitstoot veel belastingvoordelen genieten.

Audi A3 e-Tron hybride rood 2014 02

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: