Porsche kiest voor Apple CarPlay omdat Google teveel spioneert

Porsche heeft ervoor gekozen om Apple CarPlay te gebruiken in de 911-modellen die in 2017 op de markt moeten komen. Volgens de Duitse automaker vraagt Google om erg veel specifieke data over ritten terwijl Apple alleen wil weten of de auto rijdt terwijl CarPlay gebruikt wordt.

Online automagazine Motortrend meldt het nieuws op basis van een bezoek aan de Duitse automaker in september. Porsche zou verteld hebben dat er bij de gebruiksovereenkomst met Google een verplichting is om informatie over onder andere voertuigsnelheid, gaspedaalpositie, koelvloeistof- en olietemperatuur en het toerental naar het Amerikaanse bedrijf te sturen. "In principe wil Google een complete obd2-dump iedere keer als iemand Android Auto start," schrijft de redacteur van Motortrend.

Porsche is van mening dat dit soort gegevens te veel verklappen over hoe hun auto's in elkaar zitten. Bovendien zou het vanuit een zakelijk oogpunt geen goede zet zijn om zulke uitgebreide gegevens naar een bedrijf te sturen dat zelf in de toekomst een concurrent op de automarkt wordt. Porsche is voor de 911's van 2017 dus in zee gegaan met Apple, die alleen wil weten of de auto in beweging is wanneer CarPlay gebruikt wordt, aldus Motortrend.

13-Porsche-911-Carrera

Android Auto is momenteel beschikbaar in verschillende landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar nog niet in de Benelux. Een beschikbaarheidsdatum voor Android Auto-voertuigen in de Benelux, is ook nog niet bekend. Apple CarPlay is nog niet in België verkrijgbaar, maar wel in Nederland, in de vorm van in te bouwen entertainmentsystemen.

Google heeft inmiddels op het nieuws gereageerd. Tegenover The Verge stelt het bedrijf dat het privacy erg serieus neemt en de gegevens waar Motortrend over praat niet verzamelt. "Gebruikers kunnen via opt-in ervoor kiezen om informatie met Android Auto te delen die ervoor zorgt dat hun rij-ervaring verbetert of veiliger wordt," vertelt een woordvoerder.

Dat zou op dezelfde manier gaan als op een Android-smartphone; gebruikers moeten een lijst met permissies goed- of afkeuren. Google ontkent niet direct dat Porsche uit privacy-overwegingen Android Auto heeft overgeslagen. Porsche heeft nog niet gereageerd op verzoeken van The Verge om commentaar.

Porsche 911 Carrera 4 4S Targa 2016 04

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: