Porsche Panamera Turbo S: krachtigste Panamera ooit

Porsche presenteert tijdens de Tokio Motor Show (vanaf 23 November) de nieuwe topversie van de Panamera: de Turbo S. De snelste en krachtigste versie van de gehele Panamera range.

Met een vermogen van 570Pk, een koppel van 750 Nm (zelfs 800 Nm in overboost) en een topsnelheid van 310 km/h levert de Porsche Panamera Turbo S indrukwekkende prestaties. Die zijn te danken aan nieuwe, grotere turbo's en een hogere inspuitdruk (van 120 naar 140 bar). Vanwege de hogere belasting die hierdoor in de motor optreedt, worden zuigers gemonteerd van een nieuwe aluminiumlegering.

Het standaard Sport Chrono-pakket benadrukt het sportieve karakter van de Porsche Panamera Turbo S met onder meer de vierwielaandrijving Porsche Traction Management (PTM). Dit systeem zorgt voor optimale grip onder alle omstandigheden. Het werkt nauw samen met de Porsche Doppel Kupplung (PDK), waardoor een sprint van 0 naar 100 km/uur in slechts 3,8 seconden mogelijk is.

Porsche Panamera Turbo S brons beige Executive 2014 01

Ondanks de gestegen prestaties is het brandstofverbruik met 10,2 l/100 km gelijk aan dat van de Panamera Turbo. Daarmee is de nieuwe Panamera Turbo S 11% zuiniger dan zijn voorganger.

Bijzonder is dat Porsche de Turbo S voor het eerst optioneel in een lange uitvoering aanbiedt: de Panamera Turbo S Executive. Met een 15 centimeter langere wielbasis biedt deze versie vooral voor de achterpassagiers extra binnenruimte.

Uiterlijk is de Porsche Panamera Turbo S herkenbaar aan de lichtmetalen 20"-inch wielen van de 911 Turbo II. Verder is ook de viertraps achterspoiler voorbehouden aan de Panamera Turbo S. Ten slotte is er exclusief voor deze topuitvoering een bijzondere, nieuwe lakkleur beschikbaar: Palladium metallic. Een sportuitlaatsysteem is een optie.

Porsche Panamera Turbo S brons beige Executive 2014 02

De exclusiviteit en het sportieve karakter van de Panamera Turbo S komen in het interieur volgens Porsche tot uiting in de speciale two-tone lederen bekleding. Voor optimaal comfort zijn de elektrisch verwarmbare sportstoelen op veertien verschillende manieren elektrisch verstelbaar. Optioneel zijn zelfs stoelen met achttien verstelmogelijkheden leverbaar.

De achterpassagiers in de Panamera Turbo S zitten uiterst comfortabel op twee stoelen met twaalf centimeter extra beenruimte en een elektrisch bedienbaar zonnescherm voor optimale privacy.

Panamera Turbo Executive - Innenraum

De uitrusting van de Porsche Panamera Turbo S is uiteraard verder geheel in lijn met zijn status als absolute topuitvoering. Alle dynamische rijsystemen van de Panamera zijn standaard op de Turbo S. Deze versie is voorzien van Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) en Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB). Ook de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging Power Steering Plus en Porsche Active Suspension Management (PASM) zijn af fabriek aanwezig.

De Porsche Panamera Turbo S is nu te bestellen voor minimaal 217.200,- euro en staat begin volgend jaar bij de dealers.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: