Premie autoverzekering gaat komende jaren keihard omhoog

De premies voor autoverzekeringen gaan explosief omhoog meldt de Telegraaf. Verzekeraars worden niet alleen op kosten gejaagd door meer aanrijdingen, maar ook door alsmaar duurder wordende reparaties.

„Auto’s zijn tegenwoordig net rijdende ’iPads’ en als er iets kapot gaat, betekent dat het herstel echt in de papieren gaat lopen. Dat geld moet ergens vandaan komen”, stelt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.

Sinds eind vorig jaar stegen de premies van autoverzekeringen gemiddeld al met 21% en we verwachten dat stijgingen door zullen zetten”, zegt Suzan Samson van Independer. „Automobilisten met een WA-verzekering gaan dat het meest voelen in hun portemonnee met een stijging van 31%, wat neerkomt op € 144,- per jaar.”

ANWB wegenwacht sleep pech 2014

Het Verbond ziet een duidelijke trendbreuk. Buis: „Vorig jaar telden we na jaren van daling ineens 50.000 aanrijdingen meer. Dat opgeteld bij duurdere herstelwerkzaamheden laat zien dat verzekeraars gezamenlijk hun uitgaven in vijf jaar tijd zagen stijgen van € 1 miljard tot ruim € 1,2 miljard. En dat is een sector die toch al jaren verlies leed.”

Brancheorganisatie Focwa ziet bij de autoschadebedrijven dat de trend zich voortzet. „Op basis van de laatste kwartaalcijfer zien we niet alleen het aantal schades fors stijgen, maar ook het bedrag dat nodig is om een auto weer rijklaar te maken”, aldus voorzitter Denis Maesen van Schadeherstel.

Van juli tot en met september zagen de herstellers het gemiddelde reparatiebedrag met bijna 7% stijgen tot € 1.329,-; het hoogste bedrag van de afgelopen tien jaar. Maesen: „De auto wordt steeds complexer, wat het gemiddelde schadebedrag omhoog stuwt. Automerken innoveren sneller dan ooit tevoren.

Prachtig, maar de keerzijde hiervan is dat een eenvoudige schade al snel duur kan uitvallen. Een bumper met camera’s en sensoren repareren, is nu eenmaal wat anders dan de kale bumper van een paar jaar terug.”

Het is maar even dat je 't vast weet.

Mercedes-AMG C 63 S Cabriolet; Exterieur: designo kaschmirweiß magno; Interieur Leder Nappa AMG schwarz;  Kraftstoffverbrauch kombiniert: 8,9 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 208 g/km; exterior: designo cashmere white magno; interior: AMG nappa leather black; fuel consumption combined: 8.9 l/100 km; CO2 emissions combined: 208 g/km

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: