Range Rover Evoque nu met 9-trapsautomaat en Active DriveLine

In slechts 18 maanden heeft Land Rover al meer dan 170.000 stuks van de Evoque weten te verkopen, reden om ‘m van een kleine update te voorzien.

Vanaf November kan de Evoque als allereerste auto met de nieuwe negentraps automaat van ZF geleverd worden. Niet de eerste auto met een negentraps automaat dus, want dat is de Mercedes E-klasse, maar wel de eerste met de nieuwe ZF.

Die bak gaan we overigens ook tegenkomen in de nieuwe Jeep Cherokee, de nieuwe MINI en BMW’s van de komende voorwielaangedreven generatie. De 9HP versnellingsbak van ZF is 7,5 kilo lichter dan z’n voorganger, de 6-trapsautomaat en ondanks drie extra versnellingen is de bak slechts 6 millimeter langer.

Range Rover Evoque Zanzibar Brons 9ZF Active DriveLine 2014 04

Volgens ZF beschikt de bak over een ultra-korte responstijd die onder de drempelwaarde van het menselijke waarnemingsvermogen ligt. Een adaptief schakelprogramma dat de rijstijl van de bestuurder analyseert en de bak daarop aanpast is uiteraard aanwezig.

Het verbruik zou dankzij deze, en enkele andere maatregelen, dalen met maximaal 11,4 procent. De nieuwe transmissie wordt leverbaar op de 240Pk sterke benzineversie en de sterkste diesels voorzien van 150 en 190Pk.

ZF-9HP-negentraps-automatische-transmissie-02

Een ander nieuwtje gaat schuiil onder de naam Active Driveline, een vierwielaandrijvingsysteem dat bij snelheden boven de 35 km/h zichzelf uitschakelt en overgaat op aandrijving van alleen de voorwielen. Pas als de wegomstandigheden dusdanig slecht zijn dat hulp van de achterwielen nodig is, wordt aandrijving op die wielen binnen 300 milliseconden bijgeschakeld.

Het systeem wordt eveneens uitgevoerd met Active Torque Biasing, dat de aandrijving indien nodig ook nog eens over de achterwielen kan verdelen. Het Torque Vectoring by Braking-systeem is daarnaast verbeterd om onderstuur tegen te gaan.

Range Rover Evoque Zanzibar Brons 9ZF Active DriveLine 2014 03

Ook nieuw is het Wade Sensing systeem dat visuele informatie geeft tijdens het waden door rivierbeddingen en Park Assist met Park Exit en Perpendicular Park. Deze functies maken het mogelijk om ook automatisch uit het parkeervak weg te rijden, zowel uit parallel aan de rijbaan gelegen parkeerplekken als uit dwars op de rijrichting gelegen vakken.

Verder zien we nieuwe kleuren, waaronder dit Zanzibar Brons, zwarte uitlaten en verkeersbordherkenning. De vernieuwde Range Rover Evoque (modeljaar 2014) is vanaf November te koop.

Range Rover Evoque Zanzibar Brons 9ZF Active DriveLine 2014 02

Respect Copyright!
%d bloggers like this: