Reguliere Q3 of toch maar de Audi Q3 Sportback?

Vandaag heeft Audi de Q3 gepresenteerd, een model dat zich ten opzichte van de normale Q3 kenmerkt door een lage daklijn, dikke carrosserie en een extra grote Singleframe-grille. De zwarte honingraat en zilveren omlijsting zetten die grille volgens het merk overigens nog nadrukkelijker aan.

De Q3 Sportback is 4.500 mm lang, 1.556 mm hoog en 1.843 mm breed. Hiermee is het nieuwe model 16 mm langer en 29 mm lager dan de Q3. De volwaardige vijfzitter beschikt over een wielbasis van 2.680 mm. De looks van de SUV-coupé worden benadrukt door de schuine D-stijlen, lage schouderlijn, brede diffusor en forse wielkasten.

Standaard is de Q3 Sportback uitgerust met 17”-inch lichtmetalen velgen met 215/65-banden. De Q3 Sportback Pro Line S Line is extra sportief, met onder meer 18”-inch velgen en 235/55-banden. Optioneel zijn ook 19”- en 20”-inch velgen van Audi Sport te bestellen. En laten we eerlijk zijn, pas met die laatste twee varianten begint deze sportback ergens op te lijken.

De designtaal is verder van toepassing op de wigvormige koplampen en luchtinlaten in trapeziumvorm die optisch met elkaar verbonden zijn door een horizontale lamel in de bumper. De koplampen zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen en zijn er onder andere met Matrix LED-technologie, waarmee het adaptieve grootlicht in staat is om de verlichting af te stemmen op de rijsituatie.

Het sportief-robuuste designthema wordt doorgezet in het interieur. Het standaard MMI touch display vormt het centrale bedieningselement en is voor deze gelegenheid voorzien van een brede hoogglanzende rand. De achthoekige vorm ervan verwijst naar de Singleframe-grille. Net als de airconditioning eronder is het display 10 graden naar de bestuurder gekanteld. Waar zagen we dat toch eerder?

De Q3 Sportback wordt leverbaar met een keuze uit vier uitvoeringen: Pro Line, Pro Line Business, Pro Line S en een exclusieve Edition One uitvoering. De Pro Line bevat onder meer een smartphone interface, voorbereiding voor navigatie en comfort airconditioning. De Pro Line Business voegt daar Full-LED koplampen en LED-achterlichten aan toe, waarvan de laatste zijn voorzien van dynamische richtingaanwijzers. Het infotainmentsysteem MMI navigatie plus voldoet aan alles waar het nu aan zou moeten voldoen op het gebied van connectiviteit en features.

De  Q3 Sportback Pro Line S kenmerkt zich door het S line exterieur en S line interieur. Daarnaast is de Pro Line S voorzien van Full-LED koplampen en LED-achterlichten met dynamische richtingaanwijzers, én het infotainmentsysteem MMI navigatie plus, een verstelbare achterbank en chroom accenten in het interieur.

Als overtreffende trap is de Audi Q3 Sportback tijdelijk ook leverbaar als exclusieve ‘Edition One’. In deze uitvoering wordt hij uitsluitend geleverd in Mythoszwart metallic en is hij uitgerust met onder andere luxe accenten in het interieur in combinatie met S-line. 20”-inch lichtmetalen velgen zorgen voor een sportief en stoer voorkomen.

Standaard is deze Q3-variant voorzien van de sportief-directe progressive steering: naarmate de stuuruitslag toeneemt, wordt de overbrengingsverhouding directer. Dat maakt sturen in stadsverkeer of tijdens manoeuvreren plezieriger en dynamischer bij snel genomen bochten. Deze eigenschappen worden extra versterkt door het sportonderstel dat optioneel en zonder meerprijs kan worden gekozen. Adaptieve dempercontrole is uiteraard optioneel te verkrijgen.

Met Audi drive select is het autokarakter actief aan te passen aan de rijsituatie, de wegconditie en de persoonlijke voorkeuren. De keuze bestaat uit de standen Auto, Comfort, Dynamic, Efficiency, Individual en Offroad.

De beschikbare motoren in de Q3 Sportback voldoen aan de Euro 6d-TEMP-emissienorm. Het aanbod bestaat bij de marktintroductie uit één benzine- en twee dieselmotoren. De krachtigste motor is de 2.0 TFSI-benzinemotor met 168 kW/230 pk in de Q3 Sportback 45 TFSI Quattro. De 2.0 TDI levert 110 kW/150 pk in de Q3 Sportback 35 TDI.

Het motorenaanbod wordt op korte termijn uitgebreid met een 110 kW/150 pk sterke 1,5-liter benzinemotor (35 TFSI) die beschikt over efficiënte cylinder-on-demand technologie.

Hiermee worden de tweede en derde cilinder gedeactiveerd bij lage en middelmatige belasting. De 1.5 TFSI, die is gekoppeld aan een S-Tronic-transmissie met dubbele koppeling, is een mild hybride (MHEV). Die is dus uitgerust met een 48 Volt-systeem dat bestaat uit een lithium-ion accu en een startmotor/generator.

Bij remacties kan het systeem tot wel 12 kW aan energie terugwinnen. De mild-hybride techniek zorgt er ook voor dat de de Q3 Sportback 35 TFSI over een lange afstand kan ‘zeilen’ met losgekoppelde aandrijflijn (tussen 40 en 160 km/h) en dat het start/stop-systeem al bij 21 km/h begint te werken. Dit bespaart zo’n 0,4 liter per 100 kilometer aan brandstof.

Alle motoren worden standaard gekoppeld aan de automatische zeventraps S-Tronic-transmissie. De instapdiesel, de 35 TDI, is als voorwielaandrijver ook al bij aanvang te bestellen. Later volgt nog een 140 kW/190 pk sterke 40 TDI Quattro, oftewel het model dat je moet hebben tot de komst van de SQ3 Sportback.

De Audi Q3 Sportback wordt vanaf deze herfst leverbaar. Meer informatie over de prijzen en beschikbaarheid van de Audi Q3 Sportback volgt in aanloop naar de marktintroductie. Zodra er meer bekend is melden we dat uiteraard. Tot die tijd kun je je bezig houden met de vraag uit de titel van dit artikel, normaal of sportback? Of misschien gewoon toch een Kia?

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: