Renault Arkana komt en heeft niet de aandrijflijn die je zou willen

Het is alweer twee jaar geleden dat Renault in Moskou de Arkana presenteerde. Een coupé-SUV die afgekeken was van auto’s als de BMW X4 en X6. Dat model stond op het B0-platform, een voornamelijk door Dacia gebruikte basis die onder meer voor de eerste en tweede generaties van de Duster is gebruikt. Die techniek is inmiddels achterhaald en mede dankzij Renault Samsung Motors is een moderne aandrijflijn mogelijk.

Dat komt omdat de Arkana als XM3 in Azië verkocht wordt en aldaar geproduceerd wordt op basis van het van de Clio en Captur bekende CMF-B-platform. De Arkana komt alleen met een E-Tech hybride aandrijflijn op de markt en ook wat uitvoeringen betreft valt er niets te kiezen. De Arkana staat altijd als R.S. Line-uitvoering op je oprit.

De Arkana is 4,57 meter lang, 1,57 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,72 meter. Daarmee is hij twee centimeter langer dan twee jaar geleden gepresenteerde  Russische uitvoering en zelfs 34 centimeter langer is dan de nieuwe Captur. Ook dan is het nog niet gedaan, want de Coupé-SUV is nog eens 12 centimeter langer dan de Kadjar. Ook de wielbasis van de nieuweling is met 2,65 meter groter dan die van de Kadjar terwijl de bodemvrijheid 19 centimeter bedraagt.

De Arkana E-Tech heeft altijd dezelfde hybride aandrijflijn als de Clio E-Tech in het vooronder en dat betekent dat een atmosferische 1.6 samenwerkt met een elektromotor. En dat is goed voor een vermogen van 140pk, iets wat in een dergelijke auto natuurlijk veel te weinig is. In andere markten is de Arkana ook met 140 pk en 160 pk sterke TCe’s verkrijgbaar, maar ook daarmee zal het geen verkoopsucces worden.

De nieuwe Renault Arkana wordt ergens in de tweede helft van volgend jaar in de showrooms in ons land verwacht.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: