Renault showt nieuwe Alpine in Le Mans

Ter ere van de feestelijkheden rondom de 60ste verjaardag van het merk heeft Renault het afgelopen weekend tijdens de 24-uur van Le Mans het doek getrokken van de Alpine Celebration, een stijlvolle, nieuwe conceptcar.

De Alpine Celebration is een compacte sportauto, geïnspireerd op het legendarische erfgoed van Alpine. De coupé heeft vloeiende lijnen en een diepblauw kleurenschema met een vleugje oranje, net als de raceauto’s die in 2013 een geslaagde comeback maakten in de endurance-wedstrijden.

EN STUDIO

 

Alpine A110

Het ontwerp knipoogt naar de legendarische modellen die tussen 1963 en 1969 het avontuur aangingen op Le Mans: de M63, M64, M65, A210, A220 en zelfs de A110, die de Franse eer uitstekend verdedigden op het Circuit de la Sarthe. De naar voren toe laag aflopende motorkap, vloeiende zijkanten, de opvallende achterruit en andere designdetails zijn allemaal geïnspireerd op modellen zoals de A110, prominent aanwezig in de roemrijke geschiedenis van Alpine.

Kenmerken

De schoonheid van de Alpine Celebration komt voort uit de eenvoud van het ontwerp dat een nieuwe interpretatie geeft van traditionele designkenmerken. Carbon-elementen benadrukken de high-tech kwaliteiten van de body. De centrale ronde lampen voor zijn voorzien van een zwart kruis dat herinnert aan de tape waarmee de lampen vroeger werden beschermd. De voor het oog zwevende spoiler benadrukt het eigenwijze en krachtige design, uiteraard aldus het persbericht. De beroemde Alpine ‘A’ staat op de luchtinlaat, zijkanten, voorvleugels en op het dak.

EN STUDIO

Onderscheidend

Het design van de wielen herinnert aan de A110- en A310-modellen uit de jaren zeventig. Opvallend zijn de remschijven en oranje remklauwen. De sportieve achterzijde integreert luchtinlaten in de achterste zijpanelen die helpen bij het koelen van de motor. De motorkap onthult de in het midden geplaatste krachtbron. “Het ontwerp van de Alpine Celebration conceptcar is de kroon op zes decennia Alpine. We schonken aan elk detail onze volle aandacht. We wilden de traditionele waarden van Alpine en de Franse autosport behouden, maar tegelijkertijd een vernieuwend design tonen. De legendarische 24 Uur van Le Mans is het perfecte podium voor het eerste publieke optreden van de Alpine Celebration” aldus Antony Villain, Alpine Design Director.

Erkenning

De Alpine Celebration treedt met de ronde op Le Mans in de voetsporen van de A110. Het is alsof de iconische Berlinette in vermomming is teruggekeerd. De link tussen de modellen is duidelijk, verleden en heden gaan vloeiend in elkaar over. De vastberadenheid om het opnieuw op te nemen tegen de grote namen is opnieuw voelbaar. De A110 heeft een indrukwekkende reeks zeges behaald tijdens zijn lange carrière. Het hoogtepunt was de constructeurstitel in het World Rally Championship van 1973. Maar eigenlijk was de Berlinette de echte allrounder.

Dit was goed te zien tijdens de slopende races op Le Mans: de auto ging op alle terreinen de strijd aan met meer geavanceerde rivalen. De rol als reuzendoder kenmerkt de racehistorie van Alpine. Dezelfde instelling, het enthousiasme en honger naar nieuwe uitdagingen en avonturen blijft de teams inspireren die nu zo gepassioneerd werken aan de terugkeer van het merk. Blauw bloed Alpine deed van het debuut in 1963 tot de overwinning in 1978 goede zaken op Le Mans. Het merk wil sinds de comeback in 2013 nieuwe hoofdstukken toevoegen aan deze roemrijke geschiedenis.

De Alpine Celebration is daarom de nieuwste in een serie innovaties. De 50ste verjaardag van de Berlinette, tot leven gebracht in de vorm van de A110-50, ging gepaard met een succesvolle comeback op het circuit in 2013. Een jaar later ging het avontuur verder met de A450b. Gran Turismo De Alpine Vision kreeg als verjaardagscadeau een plekje in ’s werelds populairste racegame, Gran Turismo.

Tegelijk werd er een futuristisch schaalmodel gepresenteerd tijdens het International Automobile Festival en de Rétromobile show in Parijs. Alpine maakt deel uit van een exclusieve club van merken die hun basis hebben in de autosport. Het is dit erfgoed, een waardering van stijl en een onuitputtelijke drive om technologische uitdagingen aan te gaan dat nieuwe fans over de hele wereld aantrekt.

EN STUDIO

 

Inspirerende projecten

Bernard Ollivier, CEO, Société des Automobiles Alpine, maakte er in 2014 geen geheim van dat hij de 60ste verjaardag van Alpine in stijl wilde vieren. Hij daagde zijn designers uit om een moderne auto te maken met daarin het DNA van legendarische Alpines. Onder leiding van Antony Villain ging het team aan de slag. Zo’n 15 mensen werkten samen om van deze auto een gedenkwaardig jubileummodel te maken.

De Alpine Celebration zal dit jaar bij diverse jubileumevenementen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld tijdens het Goodwood Festival of Speed (25-28 Juni) en de populaire Alpine Saga-reünie in Dieppe, georganiseerd door de Association des Anciens d’Alpine van 11 tot 13 September.

EN STUDIO

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: