Revolutionaire Volkswagen XL1 doet 1 op 111 en is al uitverkocht!

Aan het begin van deze eeuw stelde Volkswagen zich ten doel een volwaardige 1 op 100-auto voor dagelijks gebruik te ontwikkelen. Met de spectaculair ogende XL1 is die er nu.

De XL1 is dankzij een combinatie van zeer efficiënte Plug-In Hybridetechnologie, een zeer gunstige stroomlijn en een laag gewicht de zuinigste productieauto ter wereld.

Het gemiddelde verbruik is met 1:111 (0,9 l/100 km; CO2: 29 g/km) een absolute sensatie in de automobielwereld.

Der neue Volkswagen XL1

De XL1 is 3,89 meter lang, 1,67 m breed en slechts 1,15 m hoog en weegt slechts 795 kilogram. Een Polo is ongeveer even lang en breed, maar duidelijk hoger (1,46 m). De XL1 biedt plaats aan twee personen. Zij zitten licht versprongen naast elkaar – in de prototypes die aan de XL1 vooraf gingen, waren de zitplaatsen nog achter elkaar geplaatst.

Der neue Volkswagen XL1

Het lage gewicht vormt samen met de zeer gunstige stroomlijn (Cw-waarde: 0,189) de basis voor de zuinigheid van de XL1. Het Plug-In Hybride-systeem bestaat uit een tweecilinder TDI-motor met 48 pk, een e-motor van 27 pk, een DSG-transmissie en een lithium-ion batterij. Desgewenst haalt de XL1 een top van 160 km/h. De sprint van 0-100 km/h duurt 12,7 s.

Der neue Volkswagen XL1

De lithium-ion accu maakt een elektrische en dus lokaal emissievrije actieradius van zo’n 50 km mogelijk. De mate van efficiency wordt nog eens onderstreept door het feit dat de XL1 voor een constante snelheid van 100 km/h slechts 8,4 pk nodig heeft. Bij volledig elektrische aandrijving bedraagt het energiegebruik per kilometer minder dan 0,1 kWh.

Der neue Volkswagen XL1

Volkswagen heeft voor de XL1 een baanbrekende productietechniek ontwikkeld, waarmee de productietijd met een factor vier is verkort. De meest zuinig auto ter wereld wordt in VW's fabriek in Osnabrück geproduceerd waar op dit moment de eerste serie van 50 in elkaar wordt geschroefd. Mocht je interesse hebben dan ben je al te laat; ze zijn alle 50 al verkocht.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: