Rijbaanwisselfunctie nieuwe Mercedes E-klasse mag niet in ons land

Een Mercedes-auto met autonome rijbaanwisselfunctie mag in Nederland niet verkocht worden, zo zegt de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Duitse auto's met de functie mogen hier wel rijden, maar Mercedes heeft geen goedkeuring om de functie in Nederland te leveren.

Mercedes heeft voor de E-Klasse een goedkeuring aangevraagd voor alleen Duitsland, waardoor auto's met de functie in Nederland niet geïmporteerd mogen worden, aldus Autovisie. Duitse auto's met de functie mogen wel in Nederland rijden.

Mercedes E-klasse E43 AMG 4-Matic 9G-Tronic zwart 02

De functie heet Active Lane Change Assist en is volgens de fabrikant de volgende stap op weg naar autonoom rijden. Als de automobilist op de snelweg zit en naar links knippert, zal de auto autonoom een baan naar links gaan als daar ruimte voor is. Tesla heeft op de Model S een soortgelijke functie, maar voor die auto is een Europese goedkeuring gevraagd en dus mag die er wel mee rondrijden.

De functie is beperkt, want als de auto binnen drie seconden geen ruimte ziet, zal hij niet van baan wisselen. Bovendien moet de auto boven de tachtig kilometer per uur rijden, waardoor het in files niet bruikbaar is. Autovisie schrijft dat goedkeuring voor de functie op Europees niveau vermoedelijk binnen een paar maanden zal volgen.

Mercedes E-klasse E43 AMG 4-Matic 9G-Tronic zwart 09

 

Leave a reply

%d bloggers like this: