Roofkat onder spanning: Jaguar presenteert I-Pace Concept

Nadat Audi met de Q6 en Mercedes met de EQ al keiharde concurrentie voor de Tesla Model X aan het ontwikkelen zijn, komt daar vandaag vanuit Engeland nog wat bij.

Jaguar presenteert namelijk de I-PACE Concept, een volledig elektrische SUV en één van de opvallendste conceptauto’s van Jaguar ooit. De designers en ingenieurs maakten optimaal gebruik van de vrijheid die elektrische aandrijving biedt om de auto geheel nieuwe proporties te geven.

De I-PACE Concept heeft qua vormgeving veel gemeen met de superauto C-X75 met middenmotor: de ver naar voren geplaatste cabine, de bolling van de voorspatborden, de gespierde taillelijn aan de achterzijde en de grote wielen.

jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-25

Desondanks neemt de I-PACE Concept niet meer plaats in dan een conventionele middenklasse-SUV. Dankzij de lange wielbasis van 2.990 mm is het interieur ruim: de ruimte voor de achterpassagiers is nagenoeg even groot als die in fullsize SUV’s en topklasse-sedans.

De coupé-achtige daklijn komt laag over bij de grote, uitgebouwde wielkasten. Dat geeft de carrosserie extra dynamiek, die nog versterkt wordt door de naar binnen lopende taillelijn. De extra gespierde looks benadrukken het sportieve karakter van de I-PACE Concept.

Forse 23"-inch Nighthawk-wielen met banden in de maat 265/35 R23 accentueren dat beeld alleen maar nog meer. De wielen zijn gespoten in de kleur Technical Grey met Gloss Black details en een gepolijste afwerking.

De hechte samenwerking tussen de design- en aerodynamicateams leidde niet alleen tot een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,29 – uitzonderlijk laag voor een auto in dit segment – maar ook tot technologische details als verzonken deurgrepen die alleen naar buiten komen als dat nodig is. De fraai gestroomlijnde dorpels geleiden de luchtstroom efficiënt langs de wielen.

Ook aan de achterzijde versterken de lijnen de dynamiek van de I-PACE. De slanke achterspoiler van composietmateriaal accentueert de efficiency en het sportieve karakter, en beperkt lift op hogere snelheden zonder de luchtweerstand te verhogen.

HyperFocal: 0

De vlakke achterruit is zeer gestroomlijnd en voorzien van een coating die een achterwisser overbodig maakt. Het hoekige aanzicht schuin van achter straalt volgens Jaguar kracht en efficiency uit.

Jaguars opdracht voor de I-PACE Concept was om een sport-SUV te ontwikkelen die ruim is, sportief en praktisch. De architectuur zorgt voor een ongekend ruim interieur dat veel ruimer is dan mogelijk zou zijn in een SUV met een conventionele aandrijflijn.

Door de afwezigheid van een verbrandingsmotor in de neus en door het laag tussen de assen geplaatste batterijpakket maakt het ‘cab forward’-design, samen met korte overhangen voor en achter, compacte buitenmaten mogelijk. De lengte en de breedte zijn respectievelijk 4.680 en 1.890 mm en de wielbasis meet 2.990 mm.

Daardoor neemt de I-PACE Concept minder ruimte op de weg in beslag dan conventionele middenklasse-SUV’s terwijl er toch meer interieurruimte achterin is dan in sommige fullsize-SUV’s en grote sedans.

De knieruimte van meer dan 70 mm achter in de I-PACE Concept zorgt voor topklassecomfort voor inzittenden achterin. Het lange glazen panoramadak sluit naadloos aan bij de voorruit en zorgt voor een licht interieur. Het glas van het dak heeft eveneens een ruitpatroon. ’s Nachts zorgt de in het glazen dak geïntegreerde LED-verlichting voor verbluffende lichteffecten.

De I-PACE Concept introduceert Jaguars nieuwe ‘intuïtieve cockpit’-design voor het dashboard. Het idee achter het design is dat de bedieningsorganen ergonomisch onder handbereik moeten zitten en dat de techniek de betrokkenheid van de bestuurder moet verhogen.

HyperFocal: 0

De zwevende middenconsole in de I-PACE Concept is een essentieel onderdeel bij de ontwikkeling van de ergonomische Jaguar-cockpit. De console sluit aan op het dashboard en tezamen omringen ze de bestuurder. De positie van de schakelfuncties op de metalen steunen van de console wekken een gevoel van mechanische verbondenheid met de auto. D

De bestuurder krijgt informatie via overzichtelijke en inzichtelijke grafische elementen van de HMI (human-machine interface). Rankere letters en spaarzaam gebruik van kleuren geven de informatie meer lucht, waardoor de boodschap duidelijker is en de bestuurder minder informatie tegelijk hoeft te verwerken.

De belangrijkste interface is een 12"-inch TFT-touchscreen die in het instrumentenpaneel is geïntegreerd. Een tweede 5,5"-inch touchscreen is te bedienen met twee laser-geëtste aluminium draairingen, elk rond een heldere HD-display.

Daarmee kunnen de inzittenden de infotainment- en klimaatsystemen instellen zonder dat de informatie op de 12-inchdisplay verdwijnt. De Jaguar I-PACE Concept is verder voorzien van een zelf in te delen virtueel 12-inch instrumentenpaneel én een fullcolour head-updisplay, zodat de bestuurder te allen tijde belangrijke informatie in het blikveld heeft.

Het infotainmentsysteem is net als het moderne InControl Touch Pro-infotainmentsysteem dat Jaguar in de andere modellen aanbiedt, in eigen huis ontwikkeld op basis van een krachtige quad-core processor, een snelle drive en een ongeëvenaarde bandbreedte van het ultrasnelle Ethernet-netwerk – niets kan data sneller verwerken.

jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-60

Net als de moderne infotainmentsystemen in Jaguars huidige modellen is ook die in de I-PACE Concept een wifi-hotspot. Daardoor kunnen alle inzittenden online zijn en muziek, video’s en andere gegevens streamen naar hun apparaten.

Tevens stelt de I-PACE Concept inzittenden in staat om de apps op hun (iOS- en Android-)smartphones te gebruiken met behulp van InControl Apps. Het aantal beschikbare apps die zijn geoptimaliseerd voor gebruik in de auto zonder de bestuurder af te leiden, wordt steeds groter.

Er is nu ook een unieke Spotify-app die als eerste aanbevolen playlists toont op het startscherm. De gebruikers kunnen ook ‘Just-for-you’-playlists ontvangen met aanbevolen nummers – daardoor hoeft minder tijd te worden besteed aan het zoeken naar de gewenste muziek.

De I-PACE Concept levert de prestaties en het rijkarakter van een Jaguar. Om dat mogelijk te maken is de auto voorzien van elektromotoren op zowel de voor- als de achteras. Samen leveren ze 294 kW (400 pk) vermogen en 700 Nm koppel vanaf stationair toerental.

jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-67

Elektrische vierwielaandrijving zorgt voor optimale tractie, op elk wegdek en onder alle weersomstandigheden. Het systeem biedt exceptionele controle over de verdeling van het koppel over de voor- en achteras. Input van het ‘gaspedaal’, de gripomstandigheden op de weg en de bewegingen van de carrosserie worden direct vertaald naar een optimale stabiliteit.

De dynamiek van de Jaguar I-PACE Concept is mede te danken aan de ideale positie van het batterijpakket: onder de vloer en tussen de assen. Daardoor ligt het zwaartepunt van de auto laag en reageert de auto direct op de input van de bestuurder.

De actieradius van de Jaguar I-PACE Concept bedraagt volgens de gecombineerde Europese NEDC-cyclus meer dan 500 km. Met een gemiddelde lengte van de rit naar het werk van 40 tot 50 km zullen de meeste eigenaren slechts een keer per week de batterijen moeten opladen.

Dat kan bij openbare oplaadpunten, aan een speciaal oplaadstation thuis en aan een gewoon stopcontact. Opladen is eenvoudig en kan heel snel. Binnen 90 minuten kan de batterij voor 80 procent zijn opgeladen en volledig opladen vergt slechts iets meer dan twee uur bij een laadvermogen van 50 kW gelijkstroom.

jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-10

Het energieverbruik is verder geoptimaliseerd dankzij een moderne warmtepomp in het klimaatsysteem in de auto. Deze pomp is veel efficiënter dan conventionele elektrische verwarming, omdat die ook gebruikmaakt van de energie van de buitenlucht om het interieur te verwarmen. Daardoor kan de actieradius van de Jaguar I-PACE Concept met 50 km groeien, zelfs bij vrieskou.

Met het ontwerp van de wielophanging, het lage zwaartepunt en alle opgedane kennis tijdens de ontwikkeling van de F-TYPE en de F-PACE onderscheidt de I-PACE Concept zich van alle andere elektrisch aangedreven auto’s.

De voorwielophanging is van dezelfde configuratie met dubbele wieldraagarmen als de wielophanging die zich al in de F-TYPE en de F-PACE heeft bewezen. De besturing reageert direct en precies op elke beweging van het stuurwiel.

jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-09

De Integral Link-achterwielophanging – die zich heeft bewezen in de Jaguar XE en XF en nu ook in de F-PACE – was een voor de hand liggende keuze voor de I-PACE Concept. Deze achterwielophanging stelt alle andere multilink-wielophangingen in de schaduw met zijn ongeëvenaarde balans van rijeigenschappen, rijcomfort en verfijning.

Integral Link stelt de onderstelingenieurs in staat de stijfheid in lengterichting en die in dwarsrichting onafhankelijk van elkaar te bepalen. Daardoor kunnen ze het comfort en de rijkwaliteiten optimaliseren zonder dat het ene ten koste gaat van het andere.

Rest nog het complete technische plaatje:

  Jaguar I-PACE Concept
ELEKTROMOTOREN
Configuratie Synchroonmotor met vaste magneet

Epicyclische transmissie met één overbrenging; concentrisch in de elektromotor

Vermogen 147 kW (200 pk)
Koppel 350 Nm
Totaal systeemvermogen 294 kW (400 pk) / 700 Nm
AANDRIJFLIJN Motor en transmissie geïntegreerd in voor- en achteras;

Elektrische vierwielaandrijving

BATTERIJ
Configuratie 90 kWh Li-ion; vloeistofgekoeld; pouch cells
Aantal modules 36
ONDERSTEL
Voorwielophanging Dubbele wieldraagarmen
Achterwielophanging Integral Link
Voorbanden 265/35 R23
Achterbanden 265/35 R23
Stuurinrichting Tandheugel, elektromechanisch
AFMETINGEN
Lengte 4.680 mm
Breedte 1.890 mm
Hoogte 1.560 mm
Wielbasis 2.990 mm
Bagageruimte 530 liter plus 28 liter (voorin)
Luchtweerstandscoëfficiënt 0,29
PRESTATIES EN ACTIERADIUS
0-100 km/uur ongeveer 4 seconden
Topsnelheid n.n.b.
Actieradius (NEDC) Meer dan 500 km

HyperFocal: 0 jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-36 HyperFocal: 0 jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-59 jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-58 jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-57 HyperFocal: 0 jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-88 jaguar-i-pace-suv-awd-ev-2018-91

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: