Routemobiel: een waarschuwingslampje, wat is dat?

Ruim 60% van de Nederlanders zegt de betekenis van de waarschuwingslampjes op hun dashboard niet te kennen. Dit blijkt uit onderzoek van pechhulpverlener Routemobiel. Een kwart van autorijdend Nederland zegt daarnaast door te rijden als er een lampje oplicht.

Een oorzaak is dat er geen universele standaard is voor waarschuwingslampjes. Edward Reinderts, commercieel directeur bij Routemobiel: ‘Bij ieder merk is het symbool voor een waarschuwing weer anders. Eenduidige symbolen zouden al veel uitmaken en ook veel duidelijkheid scheppen. Het is in ieder geval goed om de handleiding te bekijken en de symbolen te bekijken als de auto wordt aangeschaft.’

Dahler BMW 6-serie Gran Coupe 650i x50i x-Drive N63Tue zwart 2014 12

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna een kwart van de automobilisten een paar dagen doorrijdt als er een lampje oplicht. Reinderts: ‘Om boetes of hogere reparatiekosten te voorkomen is het goed om zo snel mogelijk naar de garage te gaan. Niet alleen voor de eigen portemonnee is dit beter, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers. Een stilgevallen motor terwijl er wordt gereden is bijvoorbeeld levensgevaarlijk.’

Route Mobiel heeft daarnaast onderzocht wat de grootste angsten van autobestuurders zijn terwijl zij aan het rijden zijn. Daaruit blijkt dat een plotselinge lekke band de grootste angst is voor weggebruikers. Een weigerende motor en remmen die het begeven staan respectievelijk op nummer twee en drie.

De top-5:
1. Een lekke band
2. Weigerende motor
3. Remmen die het begeven
4. Een kapotte versnellingsbak
5. Een kapotte accu

Het onderzoek is uitgevoerd door Multiscope in opdracht van Routemobiel. In totaal hebben 1.040 respondenten meegedaan aan het onderzoek. Meer vind je hier op de blog van Routemobiel.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: