RX-Vision is nieuwe poging van Mazda met wankelmotor

Mazda presenteert in Tokio de RX-Vision Concept met in het vooronder een nieuwe generatie wankelmotor SkyActiv-R genaamd.

De RX-Vision is de opvolger van de niet bepaald succesvolle RX-8 en is met een lengte van 4 meter 38 ongeveer te vergelijken met een Porsche Cayman.

De wankelmotor, genoemd naar zijn constructeur Felix Wankel, is een verbrandingsmotor die niet met cilinders en zuigers werkt, maar met een rotor van bij benadering driehoekige vorm die in een trommel zit.

In de open ruimten tussen de zijden van de driehoekige rotor en de trommel wordt een brandstof/luchtmengsel tot ontbranding gebracht, waardoor de rotor een draaiende beweging krijgt aldus WikiPedia.

Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 13

Het automerk NSU introduceerde in 1964 de eerste auto met wankelmotor, de Wankelspider. NSU verbeterde de motor verder en introduceerde in 1967 de bekendere NSU Ro 80. Het bleek een hele opgave voor een relatief kleine autofabrikant om deze weg te blijven volgen.

Aanvankelijk hadden de motoren veel problemen, in combinatie met een garantie van vijf jaar op de motoren zorgde dit ervoor dat het merk in financiële problemen kwam en werd overgenomen door de Volkswagen Group.

Zeer omvangrijk is de bijdrage aan de ontwikkeling van de wankelmotor van het Japanse merk Mazda. In 1967 debuteerde Mazda's wankelmotor in de Cosmo Sport 110S, een lichtgewicht compacte sportwagen. Mazda hanteert zelf overigens de naam "rotatiemotor".

Het ontwerp van deze motor stamt uit 1961, maar de ontwikkeling begon eigenlijk al in 1940, bij de verbeteringen die Ralph Miller deed aan de Ottomotor. Na de Cosmo Sport bleef Mazda de wankelmotor doorontwikkelen en werden er steeds nieuwe modellen met deze motor op de markt gebracht.

Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 08

Na de Cosmo Sport kwam de R100, de eerste Mazda die naar de Verenigde Staten geëxporteerd werd. Daarna kwam de R130, de RX-2 'Capella', de RX-3 'Savanna', de RX-4, de 'Roadpacer', de RX-5 Cosmo AP, de RX-7 en uiteindelijk de RX-8 met bijzondere achterportieren en de Renesis motor die enkele prijzen won bij zijn lancering in 2003.

In de racerij behaalde Mazda in 1991 met de wankelmotor een zeer opmerkelijk resultaat door met de Mazda 787-55, aangedreven door een 700Pk sterke wankelmotor met vier rotors, de 24 uur van Le Mans te winnen.

En nu lijkt het er dus sterk op dat de Japanners willen proberen om dit unieke concept opnieuw in een sportwagen op de markt te brengen maar daarbij willen ze op dit moment nog niet al te veel details (vermogen, koppel etc.) vrijgeven.

Laat maar komen!

Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 12 Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 09 Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 16 Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 01 Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 03 Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 05 Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 04 Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 11 Mazda RX-Vision Wankelmotor Rood Concept Tokio 2015 14

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: