S-Express: de vernieuwde Mercedes S-klasse is een wonder der techniek

De nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse zet een lange traditie voort die teruggaat tot de beginjaren van het merk in het begin van de vorige eeuw. Elke generatie beschikte over innovaties die later tevens hun intrede deden bij andere automodellen. Ook voordat de officiële aanduiding S-Klasse werd ingevoerd, waren de topmodellen de steunpilaar van de in Stuttgart gevestigde fabrikant en de modellen kenmerken zich van oudsher door hun luxe, comfort, veiligheid en lifestyle.

De stamboom van de S-Klasse begon met het model 220 (W 187) dat in 1951 op de markt werd gebracht. De aanduiding ‘S-Klasse’ werd in 1972 officieel geïntroduceerd bij de W116-modelserie. Nu presenteert het merk de nieuwste generatie als V223 (korte wielbasis) of als W223 (lange wielbasis) en die maken het motto “Das Beste oder Nichts” meer dan waar. Liefhebbers van gadgets en techniek zullen samen met mij beamen dat dat motto in dit geval gewoon klopt.

Een bijzondere highlight is om te beginnen het dashboard met zijn nieuwe architectuur, moderne oppervlakdesign en ergonomische displayopstelling. Met een hoog rijcomfort, een laag geluidsniveau en een groot aantal ENERGIZING-comfortprogramma’s zorgt de S-Klasse voor het welzijn van zijn passagiers. Ze blijven fit dankzij de effectieve luchtfiltering die de nieuwe naam ENERGIZING AIR CONTROL draagt. Met ENERGIZING AIR CONTROL biedt Mercedes klanten een hoogwaardig filtersysteem dat deeltjes en schadelijke stoffen uit de lucht verwijdert. Een innovatief actief koolstoffilter wordt gebruikt om fijnstof, pollen en geurtjes te verminderen.

De nieuwe S-Klasse is op veel gebieden intelligenter geworden en de rijbeleving is naar een nog hoger niveau gebracht. Digitale innovaties als MBUX (Mercedes-Benz User Experience) worden aangevuld met nieuwe uitrustingen die het rijplezier verhogen en tegelijkertijd het rijden nog veiliger maken.

Voorbeelden zijn de achterasbesturing met een grote stuuruitslag (10 graden, het dubbele van de concurrentie!) en veiligheidsinnovaties als de airbag achter. Als nieuwe functie van PRE-SAFE Impulse Side kan het actieve onderstel E-ACTIVE BODY CONTROL de hele carrosserie (aan beide zijden) bij een dreigende botsing van opzij verhogen zoals we eerder al bij de nieuwe Audi A8 zagen.

Na een systematische doorontwikkeling zetten de rijassistentiesystemen opnieuw een stap in de richting van volledig autonoom rijden. Dankzij de verbeterde omgevingssensoren geven de parkeersystemen de bestuurder bijvoorbeeld nog meer ondersteuning bij het manoeuvreren. En door integratie in MBUX bereikt de visualisatie nieuwe dimensies.

Het interieur wordt nog digitaler en intelligenter, want zowel op het gebied van hardware als software zijn er grote stappen gezet: op de maximaal vijf grote displays, deels met OLED-technologie, maken scherpe weergaven het gemakkelijker om voertuig- en comfortfuncties te bedienen.

De mogelijkheden voor personalisering en de intuïtieve bediening zijn aanzienlijk uitgebreid. Dat geldt zeker voor het achtercompartiment, maar ook voor de bestuurder: zo maakt het nieuwe 3D-bestuurdersdisplay voor het eerst een ruimtelijke weergave mogelijk met slechts een druk op de knop. Er wordt een echt diepte-effect bereikt zonder dat er een speciale 3D-bril gedragen hoeft te worden.

Twee verschillende head-up displays (HUD’s) zijn als optie leverbaar. De grotere HUD geeft ook augmented reality (AR)-content weer. Bij het navigeren worden onder andere animated afslagpijlen virtueel en met grote precisie op de rijbaan geprojecteerd. Voor de rijassistentiefuncties wordt informatie van bijvoorbeeld de actieve afstandsassistent getoond. Het beeld wordt virtueel weergegeven op een afstand van 10 meter. Het weergavegebied komt overeen met dat van een 77”-inch televisie.

De spraakassistent “Hey Mercedes” heeft nog meer zelflerende capaciteiten en biedt extra communicatiemogelijkheden door de activering van online services in de Mercedes me-app. Bovendien kunnen bepaalde acties ook zonder het activeringswoord ‘Hey Mercedes’ worden uitgevoerd. Hiertoe behoort ook het aannemen van een telefoongesprek. “Hey Mercedes” legt nu tevens de voertuigfuncties uit en beantwoordt algemene vragen. In de S-Klasse kan de spraakassistent nu ook vanuit het achtercompartiment worden bediend.

Met behulp van camera’s in het bovenste bedieningspaneel en leeralgoritmen herkent de MBUX interieurassistent nu talrijke bedieningswensen. Het systeem doet dit door de hoofdrichting, handbewegingen en lichaamstaal te monitoren en stuurt de bijbehorende voertuigfuncties aan op basis van die input. De MBUX interieurassistent verhoogt niet alleen het bedieningsgemak, maar verbetert ook de veiligheid. Al vóór het begin van de rit geeft het systeem bijvoorbeeld aan de bestuurder door of het kinderzitje correct is bevestigd op de voorpassagiersstoel.

Met de MBUX Smart Home-functie wordt de S-Klasse nu ook een controlecentrum voor de woning van de Mercedes-Benz rijder, aangezien de huizen van veel mensen steeds intelligenter worden. Mobiele intelligentie zorgt voor maximaal bedieningsgemak op afstand. Wifi en sensoren maken communicatie met de woning mogelijk. De temperatuur en de verlichting, eventuele rolgordijnen en elektrische apparaten kunnen op afstand worden gemonitord en geregeld. Bewegingsmelders en raamcontacten informeren de gebruiker over gewenste of ongewenste bezoekers.

De nieuwe S-klasse is 54 mm langer (34 mm voor de verlengde versie), 55 mm breder (met ingetrokken deurgrepen 22 mm breder), 10 mm hoger en de wielbasis is met 71 mm toegenomen. Met een cw-waarde van 0,22 is de S-Klasse een van de meest aerodynamische auto’s ter wereld, met name in het segment van de luxe limousines.

Hoewel het frontale oppervlak (A) van de nieuwe S-Klasse licht is toegenomen tot 2,5 m2, is de luchtweerstand nog verder afgenomen ten opzichte van het voorgaande model. Het product van cw en A is 0,56 m2 , wat 200 cm2 minder is dan bij het vorige model na de laatste modelvernieuwing en dat op zich is al best knap.

Bij de S-Klasse zijn ook verdere verbeteringen op het gebied van aero-akoestiek gerealiseerd. De vorige generatie blonk al uit met een zeer hoog geluidscomfort in het interieur. Het nieuwe model is nog stiller. De hoge stijfheid van de carrosserie vormt de basis voor een uitstekend geluids- en trillingscomfort. Zo zijn de openingen voor de kabeldoorvoer in het schutbord voorzien van dubbele afdichtingen.

Om een motorgeluid te realiseren dat in het interieur als verfijnd en onopvallend wordt ervaren, is de isolatie van het schutbord doorgetrokken naar de zijkanten van de A-stijlen en het vloergedeelte. Ook maakt Mercedes-Benz in bepaalde carrosseriedelen voor het eerst gebruik van akoestisch schuim.

In de eerste instantie komt de nieuwe S-klasse er met zes-in-lijn drieliter benzine- en dieselmotoren. De S450 4-Matic heeft 367 pk (270 kW) en 500 Nm, de S500 4-Matic 435 pk (320 kW) en 520 Nm. De S350 d is er met achterwielaandrijving en als 4-Matic en levert 286 pk (210 kW) en 600 Nm. De sterkste diesel is de S400 d 4-Matic met 330 pk (243 kW) en 700 Nm.

Alle S-klasses hebben een 9-traps 9G-Tronic automaat en zijn afgeregeld op een top van 250 km/h. Acceleraties variëren van 4,9 seconden van 0-100 km/h voor de S500 4-Matic tot 6,4 s voor de instapdiesel. In een later stadium volgt een V8 met ISG (geïntegreerde startgenerator) en 48V boordsysteem. Volgend jaar komt er een plug-in hybride die zo’n 100 km volledig elektrisch kan rijden.

In november wordt naar verluidt op de Guangzhou Motor Show in China de Maybach versie onthuld, voor de Chinese markt een belangrijk model. Volgens Markus Schäfer, de ontwikkelingschef van Mercedes, wordt de Maybach “behoorlijk anders dan de standaard lange versie” van de S-klasse.

Het zal tevens de enige variant zijn die met een V12 zal worden geleverd, vermoedelijk met dezelfde 630 pk sterke krachtbron als in de huidige S 650. Voor de AMG’s keert de twaalfcilinder niet meer terug. In plaats daarvan komen er twee verschillende geëlektrificeerde modellen met de bekende 4.0-V8: de S63e en de S73e.

Die laatste typeaanduiding hebben we in het verleden onder meer gezien op de SL 73 AMG, die toen nog werd voorzien van een 7,3-liter V12. In combinatie met een elektromotor op de achteras en een accupakket van 20 kWh moeten de nieuwe AMG’s echter meer vermogen gaan leveren dan ooit. De S63e gaat volgens insiders rond de 700 pk leveren, terwijl de S73e op ruim 800 pk uit moet komen.

Binnenin is het openporige houtfineer met inleg van echt aluminium een ware eyecatcher. Nieuwe designelementen zijn onder andere de vier smalle, vierkante luchtuitstroomopeningen met horizontale bedieningselementen. Twee smalle, verticale luchtuitstroomopeningen vormen elk het uiteinde van het dashboard

Het bestuurdersdisplay en het mediadisplay bieden een omvangrijke esthetische ervaring. Het uiterlijk van de displays kan worden gepersonaliseerd met een keuze uit vier weergavestijlen (Decent, Sportive, Exclusive, Classic) en drie modi (Navigatie, Assistentie, Service).

Maximaal 19 motoren in de voorstoelen zorgen daarbij voor een comfortabele zit – dit getal geeft aan hoe complex de techniek in de stoelen is. Maar het draait niet alleen om comfort: ook op veiligheidsgebied spelen de stoelen een belangrijke rol. En natuurlijk ook met betrekking tot het gevoel van luxueus welbehagen: alle voor de S-Klasse leverbare stoelen zijn voorzien van het keurmerk ‘Aktion Gesunder Rücken’ (AGR).

In de nieuwe S-Klasse zijn tien verschillende massageprogramma’s beschikbaar. Deze maken gebruik van de vibratiemotoren en kunnen het effect van een ontspannende massage met warmte volgens het hot stone-principe versterken. Hiertoe wordt de stoelverwarming gecombineerd met de opblaasbare luchtkamers in de actieve multicontourstoelen. De luchtkamers bevinden zich nu dichter bij het zitvlak en zijn daardoor nog makkelijker aan te sturen en te voelen.

Vijf verschillende achterbankvarianten maken het mogelijk om het achtercompartiment van de S-Klasse als werk- of ontspanningsplek in te richten. Nieuw is het verwarmbare extra kussen voor de hoofdsteun, dat leverbaar is voor beide elektrisch verstelbare achterzitplaatsen. Ook het verstelbereik en de verstelhoek van de voorpassagiersstoel in de chauffeursconfiguratie en de ligstoel daarachter zijn verbeterd.

Veder is het ENERGIZING-comfortprogramma fundamenteel verbeterd. Innovaties als massage met behulp van vibrerende motoren in de stoelzitting en resonantieoverbrenging door het Burmester high-end 4D surround sound system zijn geïntegreerd. Dit maakt basklanken voelbaar. De directe nabootsing van de geluidsresonantie in de stoelen voegt een nieuw aspect toe aan de 3D-luisterervaring – de 4D-sound, geïnspireerd op de klankschaalmassage. De voelbare intensiteit van het geluid kan voor elke stoel individueel worden aangepast. De muziekbeleving wordt nog intenser dankzij deze voelbare component. Hiervoor zijn in de rugleuning van elke zitting twee exciters geïntegreerd.

Naar verwachting zal de S-Klasse vanaf de tweede helft van 2021 met de nieuwe DRIVE PILOT in situaties met een hoge verkeersdichtheid of in files op geschikte snelwegtrajecten in Duitsland hooggeautomatiseerd kunnen rijden.

De bestuurder wordt hoe dan ook ondersteund door tal van nieuwe of uitgebreide rijassistentiesystemen. Wanneer er gevaar dreigt, zijn de rijassistentiesystemen in staat om te reageren op een dreigende botsing. Het werkingsprincipe van de systemen wordt zichtbaar gemaakt door een nieuw weergaveconcept in het bestuurdersdisplay.

Dankzij de verbeterde omgevingssensoren bieden de parkeersystemen de bestuurder nog meer ondersteuning bij het manoeuvreren. De bediening is sneller en intuïtiever dankzij de integratie in het MBUX-systeem. De optionele achterassturing is geïntegreerd in de parkeerassistent, waarbij de berekening van de trajecten dienovereenkomstig is aangepast. De noodremfuncties dienen vooral ter bescherming van andere weggebruikers.

De bestuurder kan de auto via een smartphone met de remote parkeerassistent in- en uitparkeren. De bediening is aanzienlijk vereenvoudigd. Met de voorbereiding voor de INTELLIGENT PARK PILOT is de S-Klasse voorbereid op Automated Valet Parking (AVP, SAE-niveau 4). In combinatie met de noodzakelijke optionele uitrusting en de bijbehorende Mercedes me connect-service (landafhankelijk) beschikt de nieuwe S-Klasse over de technologie om parkeergarages met AVP-infrastructuur volledig automatisch en bestuurderloos in- en uit te rijden, voor zover de nationale wetgeving dit toestaat.

De achterasbesturing (optie) met een stuurhoek tot 10° verbetert de wendbaarheid in de stad tot het niveau van dat van een compacte auto. Zelfs in het geval van de S-Klasse met lange wielbasis en vierwielaandrijving wordt de draaicirkel met 1,9 meter gereduceerd tot minder dan 10,9 meter.

Het optionele, volledig actieve onderstel E-ACTIVE BODY CONTROL op 48V-basis biedt een combinatie van comfort en wendbaarheid, plus extra bescherming bij een aanrijding van opzij. De luchtvering AIRMATIC met traploos verstelbare demping ADS+ behoort tot de standaarduitrusting

Wanneer een aanrijding van opzij dreigt, kan de carrosserie binnen enkele tienden van een seconde met maximaal 80 mm omhoog worden getild door het onderstel E-ACTIVE BODY CONTROL. Dit vermindert de belasting van de portierconstructies, omdat de dorpel meer energie kan absorberen dankzij de hogere positie. Hierdoor kan de vervorming van het passagierscompartiment en de belasting op de inzittenden worden verminderd. Met behulp van radarsensoren wordt een mogelijke aanrijding van opzij herkend.

De verzonken portiergrepen (optie) zijn een geheel nieuwe ontwikkeling. Ze worden elektrisch uitgeschoven als de bestuurder nadert of als de buitenzijde van de portiergreep wordt aangeraakt. KEYLESS GO maakt een sleutelloze toegang mogelijk.

De dynamische uitstraling van de auto wordt aan de achterzijde voortgezet. Dankzij het nauwkeurig ontworpen, zeer gedetailleerde binnenwerk en bepaalde deels animated functies dragen de achterlichten bij aan de kwaliteitsuitstraling. Ze maken de nieuwe S-Klasse onmiddellijk herkenbaar, zowel overdag als in het donker.

Het optionele DIGITAL LIGHT gaat voor het eerst in serieproductie bij Das Haus. Dit maakt volledig nieuwe ondersteunende functies mogelijk waaronder een waarschuwing voor herkende wegwerkzaamheden door een symbool met graafmachine op de weg te projecteren, het aanlichten van voetgangers die langs de kant van de weg worden gedetecteerd, het wijzen op verkeerslichten, stopborden of borden met een inrijverbod door een waarschuwingssymbool op de weg te projecteren en hulp op smalle wegen (zoals bij wegwerkzaamheden) door het projecteren van richtlijnen op de weg.

Elke koplamp beschikt bij DIGITAL LIGHT over een lichtmodule met drie extreem krachtige LED’s die licht produceren dat door 1,3 miljoen microspiegels wordt gebroken en gericht. De resolutie bedraagt dus meer dan 2,6 miljoen pixels per auto. Dit maakt een zeer nauwkeurige lichtverdeling mogelijk en volgens Mercedes zouden de koplampen in theorie een speelfilm of tv-serie op de weg kunnen projecteren. Helaas is die dan nog niet in kleur.

De grootlichtassistent is meer dan 100 keer nauwkeuriger dan 84 pixel-licht bij het uitsluiten van tegenliggers of verkeersborden uit de lichtbundel. Ook de licht-/schaduwverdeling en de lichtverdeling van alle andere adaptieve lichtfuncties worden met aanzienlijk meer precisie gerealiseerd, waarbij de verlichting specifiek wordt afgestemd als mistverlichting, snelwegverlichting of stadsverlichting.

Dankzij de LED-technologie heeft de nieuwe S-Klasse ook een sprong voorwaarts gemaakt op het gebied van interieurverlichting: Mercedes-Benz heeft nu voor het eerst een interactieve interieurverlichting gerealiseerd. De actieve sfeerverlichting (optie) is geïntegreerd in de rijassistentiesystemen en kan de waarschuwingen optisch versterken. Dit maakt ook de bijbehorende terugkoppeling voor de comfortsystemen mogelijk. Daarbij valt te denken aan de airconditioning of de “Hey Mercedes” spraakassistent.

In 2019 presenteerde Mercedes-Benz in de Experimental Safety Vehicle ESF 2019 de ideeën waar de veiligheidsspecialisten van het merk aan werken. Onder de meer dan twintig innovaties bevonden zich ook ontwikkelingen die bijna productierijp waren, zoals de airbag achter die nu als optie leverbaar leverbaar is voor de S-Klasse. De airbag achter ontvouwt zich met zijn innovatieve constructie met buisvormige structuur uiterst voorzichtig. Bij zware frontale aanrijdingen kan de airbag achter de belasting op het hoofd en de nek van de inzittenden op de buitenste achterzitplaatsen aanzienlijk verminderen.

Bij een zware aanrijding van opzij positioneert de nieuwe middenairbag zich, afhankelijk van de botsrichting, de ernst van de aanrijding en de bezetting van de voorstoel, tussen de stoelen van de bestuurder en die van de voorpassagier, waardoor het risico op contact met het hoofd wordt verminderd. De middenairbag is geïntegreerd in de rugleuning van de bestuurdersstoel, in het midden van de auto.

De nieuwe Mercedes S-klasse staat in december in de showrooms, mocht je over het nodige kleingeld beschikken dan heb je in ieder geval alvast een mooi kerstcadeau te pakken. Doe mij alvast maar een S500 4-Matic AMG-Line, korte wielbasis en met alles d'r op en d'r aan graag.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: