S4 ook alleen als TDI: Audi snapt het even niet meer

Onlangs presenteerde Audi al de nieuwe S6 en S7 die tot ieders verbazing een 3,0-liter zescilinder diesel in het vooronder hebben liggen. Niet lang daarna werden ook de S5 Coupé en Sportback gepresenteerd die plotseling ook over diezelfde diesel onder de kap beschikken.

Sportieve auto’s horen simpelweg niet op het sap van de duivel te rijden, dat zal iedere petrolhead beamen. De diverse BMW M en Mercedes-AMG modellen beschikken in ieder geval wel over een dikke benzinemotor en dat is precies wat kopers van dergelijke modellen willen. BMW doet het zelfs nog beter en levert bijvoorbeeld enkele M-Performance modellen zowel als diesel als benzine onder het mom van de keuze is reuze. Dus waar zijn ze bij Audi in godsnaam mee bezig?

Bij Audi gaat dat namelijk niet meer gebeuren, want ook de S4 Limousine en Avant wisselen hun 354 pk sterke 3.0 TFSI-benzinemotor in voor de eerder genoemde 3.0 TDI die over 347 pk en 700 Nm koppel beschikt. De aandrijflijn is verder voorzien van MHEV-techniek inclusief een 0,5 kWh sterke accu die onder de vloer van de bagageruimte is gemonteerd.

Die accu maakt het mogelijk dat tussen de 55 en 160 km/h gedurende maximaal 40 seconden de motor tijdelijk uitgezet kan worden als er geen vermogen gevraagd wordt. Uiteraard om brandstof te besparen. Het 48-Volt systeem zorgt verder voor de aandrijving van een elektrische compressor waarmee de respons op het gaspedaal beter wordt.

Jammer is wel dat zowel de S4 Limousine als Avant weer zwaarder zijn geworden. Zo weegt laatstgenoemde met 1.895 kilogram bijna 1,9 ton en dat is best veel voor een middenklasser. Beide modellen beschikken overigens over een starter-generator die bij vol wegsprinten 11 pk en 60 Nm extra vermogen levert. Quattro vierwielaandrijving en een tiptronic-transmissie met acht verzetten zijn uiteraard van de partij.

De Limousine sprint in rond de 4,8 seconden naar de 100 km/h, de Avant doet er een tiende langer over. Opvallend is wel dat beide modellen daarmee net even wat trager zijn dan hun voorgangers.

Kortom, de nieuwe S-modellen zijn zwaarder, langzamer en rijden op diesel. Waar is nu de voorsprong door techniek? Geen wonder dat de A4-serie het zorgenkindje van Audi is.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: