Schade van 160 miljoen euro: sjoemelen met kilometerstanden nog steeds een probleem

De tijd dat kwaadwillenden met een boormachine letterlijk de tellerstand van de auto terugschroefden is voorbij, maar de RDW waarschuwt volgens het Algemeen Dagblad dat er nog steeds gesjoemeld wordt met tellerstanden. Per jaar worden autokopers voor 160 miljoen euro getild omdat ze denken dat de auto nog niet veel kilometers heeft gelopen.

Tegenwoordig worden de digitale tellers van auto's gehackt. Naar schatting wordt bij 2 procent van de tweedehands auto's de tellerstand digitaal aangepast. Wie even googlet komt snel bij iemand die dat kan. Voor een paar tientjes is de klus binnen een kwartiertje gepiept.

Op papier is de auto dan duizenden euro's meer waard vanwege het geringe aantal kilometers. Er zijn gevallen bekend dat de tellerstand werd gehalveerd; de frisse occasion bleek een afgereden barrel.

bmw-g30-5-serie-540i-x-drive-m-sport-pakket-2017-43

,,Vergeleken met vroeger, de jaren '80, is de kilometerfraude nog maar een fractie van het probleem dat het was. Toen werd bij 35 procent van de auto's de tellerstand teruggedraaid,'' zegt Hans van Geenhuizen van de RDW. ,,Terugdraaien was niet strafbaar. Sinds een paar jaar is dat wel zo.'' Uit gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer blijkt dat er 163.000 auto's rondrijden met een onlogische tellerstand.

Bijgehouden

Tellerstanden worden minutieus bijgehouden door de autobranche. Iedere keer als een auto in de garage komt voor onderhoud of een bandenwissel, wordt de tellerstand doorgegeven aan de RDW. Wie een auto koopt kan de eigenaar vragen om een tellerrapport (voorheen de Nationale Auto Pas) dat wordt uitgegeven door de RDW, of zelf controleren bij de dienst of de kilometerstand logisch is. Zo is er zekerheid dat er niet is gerommeld met de gereden kilometers.

Volgens de RDW is de tellerfraude ook gevaarlijk met het oog op de verkeersveiligheid. ,,Denk aan allerlei onderdelen van de auto die eigenlijk al vervangen hadden moeten zijn.''

Geïmporteerde auto's

Van geïmporteerde auto's zijn vaak geen gegevens bekend. België kent een soortgelijk stelsel als Nederland en sinds deze maand worden gegevens uitgewisseld. ,,Duitsland kent die kilometerregistratie niet in verband met de privacy,'' zegt Tom Huyskens van de Bovag.

,,Naar schatting is bij eenderde van de Duitse auto's met de tellerstand gesjoemeld. Probeer altijd zoveel mogelijk van de historie van een import-auto te achterhalen om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt. Ik heb zelf ook ooit bijna een Duitse Audi met 85.000 op de teller gekocht. Gelukkig kwam ik er op tijd achter dat-ie meer dan 2 ton had gelopen.''

De foto's bij dit artikel zijn puur ter illustratie!

Audi A6 Auto Import

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: