Seat Ateca is weer helemaal bij de tijd

Afgelopen jaar verkocht Seat bijna 100.000 exemplaren van de Ateca en daarmee was 2019 het beste jaar tot dusver voor de compacte SUV. Sinds de introductie in 2016 kozen meer dan 300.000 kopers voor het model, tijd voor een update dus.

De nieuwe Ateca heeft de sterke eigenschappen van z’n voorganger behouden, maar krijgt nu zowel aan de buitenkant als in het interieur een fris nieuw design. Uiteraard is technisch ook alles verder verfijnd.

Uiterlijke highlights zijn de nieuwe, forsere bumpers, standaard Full LED-koplampen en LED-achterlichten, plus dynamische richtingaanwijzers. De Ateca integreert voortaan standaard in-car connectiviteit (het draadloos ‘spiegelen’ van een smartphone naar het infotainmentscherm van de auto via ‘Full Link’, met toegang tot Android Auto en Apple CarPlay) met out-car connectiviteit via Seat Connect.

Hiermee hebben de inzittenden toegang tot een uitgebreid pakket aan online functies en diensten, zoals real-time verkeersinformatie en locaties en prijzen van bijvoorbeeld parkeergarages en tankstations. Daarnaast biedt stemherkenning (die wordt geactiveerd door de woorden ‘Hola Hola’) gebruikers de mogelijkheid om het nieuwe optionele infotainmentsysteem met 9,2”-inch scherm met natuurlijke stemcommando’s te bedienen.

Met Predictive Adaptive Cruise Control, Pre-Crash Assist, Emergency Assist, File assistent, Dodehoeksensor met uitparkeerassistent en Uitstapwaarschuwing combineert de vernieuwde Ateca (optionele) rij-assistentiesystemen voor een optimale bescherming onder alle omstandigheden. Volgens de Spanjaarden is de compacte SUV daarmee één van de veiligste en meest comfortabele auto’s in z’n klasse. Bovendien krijgt de Ateca tegen meerprijs nieuwe comfortfeatures, waaronder een verwarmd stuurwiel en een verwarmbare en hittereflecterende voorruit.

Met de komst van de vernieuwde Ateca introduceert Seat  tevens een nieuwe uitvoering. Naast de Reference, Style en FR inclusief de extra complete Business Intense-versies is er voortaan ook de stoere Ateca XPERIENCE. Deze nieuwe variant bezorgt de Ateca extra robuuste looks en een nadrukkelijk offroadkarakter.

Wat motorisering betreft biedt de vernieuwde Ateca keuze uit drie benzine- (TSI) en twee dieselmotoren (TDI) – met verschillende transmissiemogelijkheden, uiteraard met minder uitstoot dan voorheen. Het benzinegamma bestaat uit een 110pk sterke 1,0-liter driecilinder, een 150pk sterke 1.5 TSI en een 2.0 TSI die 190pk levert. Laatstgenoemde is standaard voorzien van 4-Drive vierwielaandrijving en een DSG-automaat. De 1.5 kan optioneel voorzien worden van de DSG-bak, alle overige versies zijn handgeschakeld.

Dieselen doe je in de nieuwe Ateca altijd met de 2.0 TDI, die over 115pk of over 150pk beschikt. Laatstgenoemde is af fabriek gekoppeld aan een automatische DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling. Meer informatie over prijzen en uitvoeringen wordt in augustus bekendgemaakt. De Nederlandse marktintroductie vindt medio september plaats.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: