Seat Leon ST krijgt 4-Drive vierwielaandrijving, komst naar NL niet zeker

Op de autotentoonstelling in Wenen presenteert Seat voor het eerst sinds de legendarische Cupra V6 en TDI weer een Leon met vierwielaandrijving.

De nieuwe Leon ST is de gelukkige en voortaan zullen alle vierwielaangedreven Seats de toevoeging 4-Drive gaan krijgen. Dat systeem is voorzien van een nieuw ontwikkelde Haldex-koppeling van de vijfde generatie die 1,4 kilogram lichter is dan z’n voorganger. Het systeem beschikt over een hydraulische lamellenkoppeling met elektrische aansturing.

Seat Leon ST FR 4Drive bruin brons 2014 02

Normaalgesproken gaat de meeste kracht van de aandrijving bij de Leon ST 4-Drive naar de voorwielen, maar mochten de computers daar enige vorm van tractieverlies registreren wordt binnen enkele milleseconden de kracht ook naar de achterwielen gestuurd. De pomp die de hydraulische koppeling regelt kan daarbij maximaal 400 bar druk opbouwen.

Wat motorisering betreft, kan gekozen worden voor de 105 en de 150Pk sterke diesels, over een  mogelijke benzinevariant wordt nog nergens gesproken. Net zoals over de komst naar Nederland, want het zal niemand verbazen dat de vraag naar vierwielaangedreven auto’s bij ons bijzonder klein is.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: