Seat Leon X-Perience: zeg maar ST AllRoad

Seat presenteert vandaag met de ST X-Perience een nieuwe telg in het gamma van de Leon, speciaal gericht op de meer op individualiteit ingestelde automobilisten die er een actieve levensstijl op na houden.

De X-Perience is gebaseerd op de eerder dit jaar gelanceerde Leon ST. Met het design van de ST als uitgangspunt voegt het model daar een geheel eigen allroadinvulling aan toe, zoals we die al kennen van de Audi AllRoad, Skoda Scout of Opel Country Tourer modellen.

Seat Leon ST AllGrip X-Perience brons beige Allroad 2015 01

Voorbeelden daarvan zijn de kunststof beschermdelen rondom de dorpels en wielkasten en een nieuwe voorzijde voorzien van prominente luchtinlaten en geïntegreerde mistlampen, evenals een voorspoiler in aluminiumlook. Ook aan de achterkant onderscheidt de X-Perience zich door een nieuwe bumper met aluminiumlook accenten en verchroomde eindstukken voor het uitlaatsysteem. De grote wielkasten herbergen 17”- inch of optioneel 18”-inch lichtmetalen wielen. De dakrails zijn standaard afgewerkt met chroom.

Aan de binnenkant bezorgen nieuwe materialen en een combinatie van krachtige kleuren deze uitvoering een geheel eigen persoonlijkheid. Naast zwarte en grijze bekleding zijn er optioneel ook bruine Alcantara of zwartlederen stoelen leverbaar.

Seat Leon ST AllGrip X-Perience brons beige Allroad 2015 02

Onder de grote achterklep van de X-Pierence gaat een ruime bagageruimte met een grote flexibiliteit qua indeling schuil, voor een maximaal gebruiksgemak. De inhoud ervan bedraagt 587 liter en is met de rugleuning van de achterbank neergeklapt uit te breiden tot 1.470 liter.

De Xperience wordt leverbaar met een keuze uit een viertal TDI- en TSI-motoren. De meest krachtige diesel is de 2.0 TDI met een vermogen van 184Pk, een koppel van 380Nm en standaard een zestraps DSG-versnellingsbak.

SEAT

Met deze combinatie noteert de Leon ST X-Perience een acceleratietijd van 7,1 seconden voor de sprint naar de 100 km/h en een topsnelheid van 224 km/h. Het gemiddelde verbruik bedraagt 4,9 liter op 100 kilometer in combinatie met een CO2-waarde van 129 gram per kilometer.

De tweede dieselkrachtbron is eveneens een 2.0 TDI, maar dan met een vermogen van 150Pk, 320Nm aan trekkracht en een handgeschakelde zesversnellingsbak. In combinatie met start/stop en remenergieterugwinning verbruikt deze uitvoering 4,9 liter diesel op 100 kilometer gemiddeld (CO2: 129 g/km). De derde diesel is de 110Pk sterke 1.6 TDI met 250 Newtonmeter aan koppel en een gemiddeld dieselverbruik van 4,8 liter (CO2: 125 g/km).

SEAT

Naast de drie diesels wordt de Leon ST X-Perience ook leverbaar met de nieuwste generatie van de 1.8 TSI turbo benzinemotor met een vermogen van 180Pk en een koppel van 280 Newtonmeter. Net als de meest krachtige TDI-versie is ook deze versie voorzien van de zestraps DSG-transmissie inclusief schakelpaddels achter het stuurwiel. De gemiddelde brandstofconsumptie bedraagt 6,6 l/100 km (CO2: 152 g/km).

Vierwielaandrijving is uiteraard standaard en die maakt gebruik van een nieuw ontwikkelde meerplatenkoppeling met hydraulische activering en elektronische aansturing, de vijfde-generatie Haldex-koppeling. Dit systeem reageert extreem snel op alle mogelijke rijscenario’s en zorgt zo voor een aanzienlijke toename van de actieve veiligheid en een verbetering van de prestaties.

SEAT

Met het oog op aslastverdeling is de koppeling aan het einde van de cardanas gemonteerd, vóór het differentieel op de achteras. Het meerplatenpakket opereert in een oliebad. De metalen frictieringen liggen in paren achter elkaar – één ring van elk paar is bevestigd aan de koppelingskorf, die met de cardanas mee ronddraait; de andere is bevestigd aan de aandrijfas die in verbinding staat met de achteras.

Onder normale rijomstandigheden stuurt de koppeling het grootste deel van de aandrijfkracht van de motor naar de voorwielen. Bij gripverlies wordt het koppel in een tijdsbestek van milliseconden op soepele wijze naar de achterwielen gestuurd waarbij een zuiger de platensets op een gecontroleerde manier samendrukt.

Seat Leon ST AllGrip X-Perience brons beige Allroad 2015 04

Vergeleken met de Leon ST staat de X-Perience 15 millimeter hoger op zijn wielen, waardoor ook de bodemspeling overeenkomstig groter geworden is. Vóór vertrouwt het nieuwe topmodel voor de Leon-serie op een ophanging met MacPherson veerpoten en een subframe, achter is een vier-link ophanging gemonteerd die langs- en dwarskrachten onafhankelijk van elkaar kan verwerken. De schokdempers en schroefveren zijn zelfstandig van elkaar opgehangen, een oplossing die maximale verfijning garandeert.

SEAT

Standaard zijn verder een reeks geavanceerde rijassistentiesystemen. Voorbeelden zijn het EDS-systeem op alle vier wielen (elektronisch differentieel dat beide assen sperrt), XDS (uitgebreider elektronisch sperrdifferentieel voor een verbeterde grip in bochten), de elektronische ESC stabiliteitsregeling en een multi-collision remsysteem; technologieën die alle bijdragen aan een optimaal veiligheidsniveau. Optioneel zijn ondermeer Full-LED koplampen, ACC adaptieve cruise control met Front Assist inclusief een noodstopsysteem voor in de stad, vermoeidheiddetectie en de actieve rijbaanassistent leverbaar.

Eind dit jaar staat de X-Perience bij de dealer, de prijzen worden volgens de importeur in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: