Seat prijst Leon Cupra: 280Pk was nog nooit zo goedkoop

Met de Leon Cupra 280 brengt Seat het krachtigste en snelste serieproductiemodel uit de geschiedenis van het merk op de markt en met een vanafprijs van minder dan 35 mille was 280Pk waarschijnlijk nog nooit zo goedkoop. En daarmee rijst meteen de vraag of een Golf 7 GTI nog wel interessant is, want die beschikt over 50Pk minder in de Performance uitvoering voor ongeveer dezelfde prijs.

Seat Leon Cupra 280 wit antraciet grijs 2015 05

De nieuwe Leon Cupra beschikt dus over 280Pk, het koppel dat daarbij hoort bedraagt 350Nm en dat is 1.750-5.300 toeren per minuut beschikbaar. Daarmee knalt deze hot hatch in 5,7 seconden naar de 100 km/h om vervolgens bij 250 km/h de elektronisch begrensde topsnelheid te bereiken.

De belangrijkste factoren die aan deze cijfers ten grondslag liggen zijn een nieuwe 2.0 TSI-krachtbron, een handgeschakelde zesversnellingsbak of optionele zestraps DSG-transmissie, en een beperkt gewicht. Met 1.275 kg (3-deurs SC) weegt de Leon Cupra 280 maar liefst 55 kilogram minder dan zijn voorganger en is hij behoorlijk lichter dan diverse concurrenten in z'n segment. 

Seat Leon Cupra 280 wit antraciet grijs 2015 06

Het gemiddelde verbruik bedraagt daarbij volgens Seat slechts 6,4 liter in combinatie met de DSG-transmissie en 6,6 liter in de manuele uitvoering. Die cijfers komen overeen met een CO2-waarde van slechts 149 en 154 gram, wat een emissiebesparing van 51 gram per kilometer betekent ten opzichte van het vorige model.

Verantwoordelijk voor die potente en efficiënte prestaties is de nieuwe 2.0 TSI-motor met twee-fase inspuiting en variabele nokkenastiming. Bij het twee-fase injectiesysteem wordt de directe brandstofinspuiting bij deelbelasting aangevuld door indirecte inspuiting via het inlaatspruitstuk. Deze technologie beperkt het brandstofverbruik en de uitstoot. Een speciale coating voor de aluminium zuigers beperkt de wrijving tot een minimum. Verder beschikt de Leon Cupra standaard over een start/stop-systeem en remenergieterugwinning.

Seat Leon Cupra 280 wit antraciet grijs 2015 07

Om het rijplezier te verhogen beschikt de Leon Cupra onder andere over DCC (Dynamic Chassis Control), een mechanische sperdifferentieel op de vooras, progressieve besturing en het Cupra Drive Profile.

Om maar met die eerste te beginnen: de nieuwe generatie van het DCC Dynamic Chassis Control is speciaal voor de Cupra ontwikkeld en reageert nog gevoeliger en responsiever, door de hardheid van de demping binnen milliseconden aan zelfs de kleinste oneffenheden aan te passen. Hetzelfde geldt voor het Cupra Drive Profile systeem, waarmee de bestuurder de rijervaring naar wens kan personaliseren. In de Cupra-stand is de gasrespons extra gevoelig, terwijl de DSG-transmissie hiermee in de sportiefste configuratie gaat, waarbij de geluidactuator een volle sound van de turbomotor laat horen. DCC, de progressieve besturing en het sperdifferentieel gaan in de Cupra-stand eveneens naar hun meest sportieve settings.

Een mechanisch sperdifferentieel op de vooras zorgt voor maximale grip en handling. Het systeem maakt gebruik van een meerplatenconstructie die hydraulisch werkt en elektronisch aangestuurd wordt. De maximale sperkracht bedraagt 1.600 Newtonmeter en in extreme gevallen kan 100 procent van de aandrijfkracht naar één wiel worden gestuurd. Het sperdifferentieel is geïntegreerd in alle handlingsystemen, waaronder het ESC en EDS.

De progressieve besturing maakt eveneens deel uit van de standaarduitrusting van de Leon Cupra 280. Ten opzichte van de normale besturing werkt deze versie op de Cupra progressief via een variabele verhouding van de tandheugel, met directere stuurreacties en minder stuurhandelingen en –omwentelingen tot gevolg.

Het ESC-systeem is voor de Cupra verder geoptimaliseerd en staat een zeer sportieve rijstijl toe met behoud van alle veiligheidsfuncties. Onder extreme condities, bijvoorbeeld op een circuit, is het systeem in twee stappen uitschakelbaar. Bij de eerste wordt de tractiecontrole gedeactiveerd en gaat het ESC over in de sportstand, die een grotere gierhoek toestaat. De tweede stap schakelt het ESC definitief uit (Hè hè, eindelijk!).

Seat Leon Cupra 280 wit antraciet grijs 2015 03

De Leon Cupra 280 is voorzien van een nieuw front met grote luchtinlaten en Full-LED koplampen. Die voorkant zorgt voor een krachtige uitstraling, net zoals het standaard Aerodynamic Pack met de dakspoiler, de nieuwe bumperpartij met de geïntegreerde diffuser en de twee ovalen einddempers dat aan de achterzijde doen. De standaard 19"-inch titaniumkleurige lichtmetalen wielen zijn overigens exclusief voorbehouden aan de 280, terwijl de rode remklauwen, de donker getinte ramen en de zwarte buitenspiegelhuizen de sportieve uitstraling van het model nog meer kracht bijzetten. Geen paniek, deze features maken allen deel uit van de standaarduitrusting.

In het interieur valt het nieuwe sportstuur op (eventueel met schakelpaddles voor de DSG-transmissie), evenals de in donkergrijs Alcantara met witte stiksels uitgevoerde sportstoelen. Een volledig zwartlederen interieur, opnieuw met witte stiksels, is eveneens mogelijk. De pedalen en dorpellijsten zijn uit aluminium opgetrokken. Verder zijn zaken als een zwarte dakhemel, donker getinte ramen achter, volautomatische airco in 2-zones, een regen- en lichtsensor, een automatisch dimmende binnenspiegel en het Media System Colour Plus standaard aanwezig.

Resten nog de prijzen:

  • Seat Leon SC Cupra 280: € 34.950,-
  • Seat Leon SC Cupra 280 DSG: € 36.950,-
  • Seat Leon 5-deurs Cupra 280: € 35.300,-
  • Seat Leon 5-deurs Cupra 280 DSG: € 37.300,-

Seat Leon Cupra 280 wit antraciet grijs 2015 01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: