Seat voorziet Ibiza van tweede facelift: vooral technische wijzigingen

Seat lanceert de nieuwe generatie van de succesvolle Ibiza met nieuwe motoren, individuele uitrustingsopties, extra veiligheidssystemen en vooral een complete nieuwe reeks connectiviteit- en infotainmentsystemen.

De nieuwe techniek tilt het comfort naar een hoog niveau, terwijl het opnieuw ontworpen interieur de look and feel ook naar een hoger kwaliteitsplan brengt. Mooie marketingpraat in het persbericht dus, maar wat is er nu echt nieuw bij deze komende generatie van het tweede succesnummer van de Spanjaarden?

Tweede generatie infotainment

In de nieuwe Ibiza maakt het Spaanse merk gebruik van de tweede generatie van zijn Easy Connect infotainmentsystemen. Met het nieuwe Media System Navi is het mogelijk om de smartphone te integreren in het infotainmentsysteem van de auto.

Via een USB-kabel wordt de telefoon gekoppeld en middels de software van MirrorLink, Apple CarPlay of Google Android Auto kunnen mobiele telefoonfuncties en een brede reeks aan apps veilig gebruikt worden via het 6,5 inch touchscreen in kleur.

Seat heeft tevens zijn eigen app voor Mirrorlink ontwikkeld, de zogenaamde Seat DriveApp. Hiermee is het o.a. mogelijk om de indeling van het scherm van het infotaintmentsysteem te personaliseren en uitgebreide route-informatie weer te geven.

Seat Ibiza facelift generatie 2016 04

Beperkte modificaties exterieur

Het design van het exterieur van de vijfdeurs Ibiza, de driedeurs Ibiza SC Sport Coupé en de Ibiza ST Sport Tourer variant is nog altijd volledig bij de tijd. Modificaties zijn daarom beperkt gebleven tot nieuwe koplampen met LED dagrijverlichting, nieuw design van de 16"- en 17"- inch velgen en de nieuwe lakken Moonstone Grey en Chilli Red.

Aanzienlijke upgrade interieur

Het instrumentenpaneel zorgt voor meer rijplezier, dankzij de ergonomische plaatsing van de bedieningselementen en de soft-touch afwerking.

De nieuwe Color Lines en Interior Lines voor de hele Ibiza-familie bieden een nieuw niveau van personalisatie. Iedere Line komt met een uitgebreide reeks afwerkingselementen in de betreffende kleur. Een karakteristiek element wordt ook gevormd door de tweekleurige lichtmetalen velgen van 16"- of 17"-inch.

Er bestaat een groot aantal mogelijke combinaties van de lakken van de Ibiza en de personalisatiepakketten. Met drie carrosserievormen, vijf uitrustingsniveaus en een breed aanbod van motoren en optionele extra’s voldoet de nieuwe Seat Ibiza aan de wensen van een grote groep automobilisten.

Nieuwe veiligheidssystemen

Het nieuwe waarschuwingssysteem in de Seat Ibiza tegen vermoeidheid herkent afnemende concentratie bij de bestuurder op basis van stuurkarakteristieken en zorgt voor een tijdige alarmering. Een ander nieuw veiligheidssysteem bestaat uit het multi-collision brake system.

Na een ernstige botsing vertraagt het automatisch het voertuig om de resterende kinetische energie kwijt te raken. Wanneer bij de eerste botsing de airbag uitgeklapt is, wordt er door het elektronisch stabiliteitsprogramma ingegrepen en geremd, terwijl de waarschuwingslichten automatisch gaan knipperen.

Compleet nieuwe motorgeneratie

De Seat Ibiza wordt aangedreven door een compleet nieuwe generatie van benzine- en dieselmotoren. De basis benzinemotor is een driecilinder met een inhoud van 1.0 liter. Deze heeft een vermogen van 55kW/75Pk met natuurlijke aanzuiging en 70kW/95Pk of 81kW/110Pk met EcoTSI turbocharger. Met een maximaal koppel van 160 of zelfs 200 Nm heeft de 1.0 EcoTSI een redelijk voortstuwend vermogen.

De 1.4 EcoTSI is een geavanceerde krachtbron met actief cilindermanagement. Zijn vermogen van 110kW/150Pk en koppel van 250Nm garanderen een hoog niveau van dynamisch rijplezier, terwijl de cilinderuitschakeling bij deellast zorgt voor een beperkt brandstofverbruik van 4.8 liter in de standaard cyclus.

Seat Ibiza facelift generatie 2016 02

Maximale efficiency

Alle drie- en viercilinder units voldoen aan de laatste EU6-emissienormen en hebben natuurlijk op papier uitstekende verbruiks- en emissiecijfers. Een voorbeeld is de 1.0 EcoTSI met 70kW/95Pk en een gemiddeld verbruik van slechts 4,1 liter per 100 kilometer dat overeenkomt met een CO2-emissie van 94 gram per kilometer. Temidden van de nieuwe driecilinder dieselmotoren realiseert de 1.4 TDI met 55kW/75Pk een brandstofverbruik van 3,4 liter, wat gelijk staat met een uitstoot van 88 gram per kilometer.

Géén enkele van de andere TDI’s, met 66kW/90Pk of 77kW/105Pk, verbruikt meer dan 3,8 liter. Het start/stop systeem is standaard in alle SeatS Ibiza van de nieuwe generatie.

Rijplezier met meer comfort

De nieuwe generatie van de Ibiza is verder verfijnd met een bijzonder gevoelig elektrisch stuursysteem. De rijdynamiek en de handling zijn verder verbeterd door schokdempers, vering en stabilisatoren die compleet herzien zijn. Het optionele Seat Drive Profile kan de rijkarakteristiek aanpassen. De Comfort/Sport-schakelaar beïnvloedt ook de intensiteit van de stuurbekrachtiging.

Seat Ibiza facelift generatie 2016 03

Infotainment van de laatste generatie

De infotainmentsystemen van de laatste generatie met touchscreen-bediening en geïntegreerd Navi Systeem kan DAB digitale radio ontvangen en muziek afspelen van een iPod of smartphone via een USB-poort of Bluetooth-profiel. Het Navi Systeem beschikt tevens over stembediening en biedt de mogelijkheid om de smartphone te integreren via de software van MirrorLink, Apple CarPlay of Google Android Auto.

Voor een nog rijker geluid is er ook het nieuwe Seat Sound Systeem. Zes speakers, subwoofer achterin, een extra versterker en individuele afstelopties in het geluidsmenu zorgen voor een uitstekende audiokwaliteit.

Vijf uitrustingsniveaus

Het basismodel Reference beschikt over een reeks aan comfort- en veiligheidsitems. Daarboven bevindt zich de versie Style, met o.a. standaard airco, LED-dagrijverlichting en kleuren touchscreen. De Ibiza FR maakt een bijzonder statement met zijn geaccentueerde design aan de voor- en achterzijde en speciale lichtmetalen velgen.

Daarnaast zijn er vanaf de introductie van de vernieuwde Seat Ibiza in Nederland Connect uitvoeringen beschikbaar voor de Style en FR met veel extra’s en een groot klantvoordeel. In deze uitvoeringen zal o.a. het nieuwe Media System navi met Mirrorlink, Apple Carplay en Google Android Auto standaard zijn.

De nieuwe Ibiza staat nog deze zomer bij de dealer, de prijzen volgen uiteraard binnenkort.

Seat Ibiza facelift generatie 2016 13 Seat Ibiza facelift generatie 2016 10 Seat Ibiza facelift generatie 2016 12 Seat Ibiza facelift generatie 2016 09 Seat Ibiza facelift generatie 2016 11

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: