SF90 Stradale: nieuw topmodel en eerste plug-in-hybride van Ferrari

De geruchten waren er natuurlijk al langer, maar nu presenteert Ferrari officieel het topmodel in z’n gamma, de  SF90 Stradale. Daarmee is de SF90 Stradale de spirituele opvolger van auto’s als de Enzo en de LaFerrari. Maar dan wel met één groot verschil, de SF90 Stradale wordt namelijk in tegenstelling tot die twee modellen wel in serie gebouwd en dus is er geen beperkte oplage van beschikbaar.

De SF90 Stradale, het getal 90 in de naam verwijst overigens naar het negentig jarig bestaan van Scuderia Ferrari, heeft de beschikking over een V8 en een drietal elektromotoren waarvan er eentje tussen de achtcilinder en de, overigens nieuwe achttraps automaat met dubbele koppeling is geplaatst. De overige twee zijn aan de vooras gekoppeld en kunnen elk een voorwiel aansturen waarmee de SF90 dus over vierwielaandrijving beschikt.

Hoewel de carrosserie van de 4,71 meter lange, 1,97 meter brede en slechts 1,19 meter hoge SF90 Stradale lijkt op die van de F8 Tributo, hebben deze beide modellen niet veel met elkaar gemeen. Zo heeft de SF90 een doorontwikkelde en opgeboorde versie van de 4,0-litetr V8 uit de Tributo (720pk/770Nm) achter de voorstoelen liggen die er 780pk en 800Nm uit zijn inhoud van 4 liter perst.

Gecombineerd met het vermogen van de drie elektromotoren komt het totale vermogen uit op 1.000pk; echter alleen in de zogenaamde Qualify-modus. Nog meer leuke getallen: bij 250 km/h levert de aerodynamica bijna 400 kilogram neerwaartse druk (390 om precies te zijn) en perst de V8 er 195pk per liter uit.

Klinkt allemaal complex? Dat is het volgens Ferrari ook, want de Italianen vertellen dat het nogal wat moeite gekost heeft om de aerodynamica en koeling van de aandrijflijn op orde te krijgen zodat de SF90 ook zonder problemen even in de file kan staan.

Leuk detail daarbij is dat je dat zonder uitstoot kunt doen, want de SF90 Stradale is een plug-in-hybride. Jawel, aan boord is een 7,9 kWh groot accupakket, goed voor een elektrisch bereik van 25 kilometer en waarmee maximaal 135 km/h gereden kan worden.

De sprint naar de 100 km/h is in de Qualify-modus in slechts 2,5 seconden voltooid. De 200 km/h staat al na 6,7 seconden op de teller terwijl de topsnelheid uitkomt op 340 km/h. Het gewicht bedraagt 1.570 kilogram.

De cockpit van de SF90 Stradale, die meer naar voren is geplaatst dan in de F8 Tributo, bevat een stuur met een touchpad en touchknoppen met haptische feedback. Het instrumentenpaneel is volledig digitaal en bestaat uit een gebogen display dat 16”-inch groot is.

Naast de standaardversie is overigens een extra sportieve Assetto Fiorano-versie leverbaar, analoog aan wat Porsche met de Weissach-versies doet. Die versie beschikt over een 30 kilogram lager gewicht door het toepassen van koolstofvezel voor de deurpanelen en titanium voor de uitlaat en de veren en aangepaste schokdempers. Een aangepaste achterspoiler die meer neerwaartse druk opwekt maakt de Assetto Fiorano-versie compleet. Die spoiler kan overigens openklappen.

Hoeveel dit alles mag kosten weten we binnenkort dan laat de importeur weten voor welk bedrag de SF90 Stradale een nieuwe eigenaar krijgt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: