Skoda Enyaq iV wordt gegarandeerd een verkoopknaller

Gisteren onthulde Skoda de gloednieuwe Enyaq iV, de eerste volledig elektrische auto van het merk die gebaseerd is op het nieuwe MEB-platform van het VAG-Concern.

En laten we daarbij maar meteen met de deur in huis te vallen, je hoeft geen helderziende te zijn om vast te stellen dat de Enyaq een verkoopknaller van jewelste gaat worden. Waarom? Nou, ook dat is namelijk niet moeilijk.

Een range van 510 kilometer volgens WLTP met het 82kWh accupakket, ruimte voor het hele gezin, een fatsoenlijk dashboard, tot 1.200 kilogram aan de trekhaak bij een maximale hellingshoek van 12% (1.400 kilogram voor de RS), keuze uit achter- of vierwielaandrijving en vriendelijke prijzen. Daarmee hebben de Polestar 2, de Tesla Model 3 en de nog te verschijnen Volkswagen ID.4 meteen een probleem.

Skoda blijft daarbij de nieuwe designtaal op consequente wijze doorontwikkelen – zodoende beschikt de nieuwe SUV over een volledig nieuw interieurconcept dat Design Selections biedt in plaats van klassieke afwerkingsniveaus en een uiterlijk dat op menig oprit niet misstaat.

De Enyaq iV biedt een vergelijkbare hoeveelheid binnenruimte als een Kodiaq, hoewel het model korter is dan een Octavia. Daarmee heb je meteen een indruk van de grootte van deze SUV.

Tegen meerprijs sieren de verlichte Crystal Face – die ook beschikt over een geanimeerde Coming/Leaving Home-functie – en volledige LED Matrix-koplampen het opvallende front met de grote Skoda-grille. De full LED-achterlichten zijn voorzien van dynamische richtingaanwijzers en hebben ook een geanimeerde Coming/Leaving Home-functie.

Het MEB-platform van de Enyaq bestaat uit het zogenaamde skateboard-platform, waarbij de accu in de vloer is verwerkt om ruimte te besparen. Drie accuvarianten, vijf vermogensniveaus variërend van 109 tot 225 kW en achter- of vierwielaandrijving, zorgen er voor dat dit model inspeelt op de zeer uiteenlopende wensen en behoeften van de verschillende doelgroepen.

De leukste versie wordt uiteraard de Enyaq iV RS die over een vermogen van 306pk, vierwielaandrijving en een range van 460 kilometer beschikt. De sprint naar de 100 km/h is daarmee overigens in 6,2 seconden afgerond terwijl de topsnelheid begrensd is op 180 km/h. Voor de overige Enyaq variant is dat overigens 160 km/h.

In het interieur vervangen nieuwe designselecties de klassieke afwerkingsniveaus. Elke Design Selection - samengesteld door de interieurontwerpers van Skoda - zorgt voor een smaakvol interieur met een gevoel van welbevinden en is voorzien van natuurlijke, op duurzame wijze verwerkte en gerecyclede materialen. Een nieuwe, duidelijkere structuur van de beschikbare opties – in de vorm van tien themapakketten en enkele individuele opties – maakt het mogelijk om het model snel en eenvoudig af te stemmen op je eigen smaak.

Het centrale display van de Enyaq iV is met 13”-inch groter dan dat van elke andere Skoda, terwijl het klokwerk voor je neus dan weer wat kleiner is dan wat je gewend bent. Het opladen van de accu en de airconditioning in het interieur kunnen comfortabel op afstand worden aangestuurd via de Skoda Connect-app.

Nieuwe assistentiesystemen zijn onder andere de Travel Assist, die nu nog meer functies heeft, en de mogelijkheid om de auto op afstand in te parkeren.

Speciaal voor de elektrische modellen heeft Skoda natuurlijk ook weer Simply Clever-oplossingen ontwikkeld, zoals een reinigingsmiddel voor de laadkabel, een beschermkap voor de laadaansluiting en een opbergvak voor de laadkabel onder de vloer van de bagageruimte.

De nieuwe, in twee niveaus ingedeelde middenconsole, biedt veel ruimte. Een slim inzetstuk zorgt ervoor dat de vloer van de bagageruimte netjes en opgeruimd oogt. Bij de Enyaq iV bevindt de traditionele Skoda-ijskrabber zich in de auto – om precies te zijn in de achterklep.

Met de Enyaq iV maakt Skoda elektrisch rijden in het populaire A-SUV segment echt bereikbaar, met een vanafprijs van € 39.990,- voor het 62kWh instapmodel. Daarmee levert Skoda traditiegetrouw direct een zeer complete auto, die standaard bijvoorbeeld is voorzien van een 13”-inch infotainmentdisplay, de mogelijkheid voor DC snelladen tot 50kW (optioneel 100kW op de 62kWh en 125kw op de 82kWh batterijvariant) en standaard 6 jaar onderhoud.

Naast de reguliere uitvoeringen gaat Skoda de Enyaq iV later volgend jaar tevens als exclusieve en bijzonder rijk uitgeruste Founders Edition leveren. Van deze laatstgenoemde uitvoering zullen 1.895 exemplaren worden gebouwd. Ze vormen een eerbetoon aan de succesvolle geschiedenis van het merk, dat 125 jaar geleden door Václav Laurin en Václav Klement werd opgericht. Deze uitvoeringen worden in 2021 afgeleverd.

De Skoda Enyaq iV is vanaf eind september in Nederland te bestellen, de eerste modellen arriveren in het eerste kwartaal van 2021 bij de Nederlandse Skoda-dealers.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: