Skoda presenteert de Rapid Sportback, maar heet Spaceback

De afgelopen week presenteerde Skoda de Rapid Spaceback,  zeg maar zoiets als de A3 Sportback. De première van de Rapid Spaceback volgt tijdens de komende IAA van Frankfurt in September. In Oktober beginnen de Europese marktintroducties al.

De nieuwe Rapid Spaceback heeft een eigen uitstraling en ziet er wat mij betreft op de één of andere manier stukken beter uit dan de sedan. De voorzijde van de Spaceback is tot aan de B-stijlen identiek aan de Rapid zoals die sinds begin dit jaar op de markt is. De belangrijkste elementen zijn de karakteristieke, chroomomrande grille met 19 verticale spijlen, het nieuwe Skoda-logo voorop de motorkap plus de koplampen en mistlampen die in klaverbladvorm gerangschikt zijn.

Skoda Rapid Sportback Spaceback rood wit 2013 2014 04

Net na de introductie is de Rapid Spaceback leverbaar met vier benzinemotoren en twee dieselmotoren met vermogens van 75 tot 122Pk. De 1.6 TDI Greenline maakt in de Spaceback zijn debuut in de Rapid-reeks. In dat model bedraagt het verbruik slechts 3,8 l/100 km en de CO2-uitstoot komt uit op 99 g/km. Daarmee valt hij binnen de grenzen voor 20% bijtelling.

Opvallend is dat de Spaceback 18 centimeter korter is dan de normale Rapid. De inzittenden genieten echter van net zoveel interieurruimte. In zijn segment biedt de Rapid Spaceback de meeste beenruimte (64 millimeter) en de meeste hoofdruimte (980 millimeter) achterin. Ook de bagage-inhoud behoort met 415 respectievelijk 1.380 liter (met neergeklapte achterbank) tot de grotere in zijn categorie.

Skoda Rapid Sportback Spaceback rood wit 2013 2014 07

Als bonus bovenop de ruimte komen nog de diverse Simply Clever-oplossingen. Zo heeft de nieuwe Rapid Spaceback naar wens een dubbele bagagevloer. Daarmee is de bagageruimte horizontaal in twee niveaus in te delen, wat letterlijk dubbel gebruiksgemak oplevert. Bovendien hoeft de vloer niet buiten de auto achter te blijven als maximaal volume is gevraagd, want hij is eenvoudig in de onderste positie verschuifbaar.

Verder beschikt de Rapid Spaceback over alle nuttige features uit de Rapid. Denk daarbij aan de ijskrabber in de tankklep, het vak voor een veiligheidshesje onder de bestuurdersstoel, de tweezijdig bruikbare bagagemat en de afvalbakjes in de portieren. Andere voorbeelden zijn de houder voor parkeerkaartjes, de multimediahouder, bekerhouders voor- en achterin en een hoedenplank die verticaal achter de achterbank is op te bergen.

Skoda Rapid Sportback Spaceback rood wit 2013 2014 03

Verder beschikt de Rapid Spaceback standaard over onder meer zes airbags (voorin, opzij voorin en gordijnairbags), in hoogte verstelbare driepunts veiligheidsgordels met gordelspanners en in hoogte verstelbare hoofdsteunen. Ook ABS en ESC zijn standaard aanwezig. Op de optielijst prijken xenon koplampen, een bandenspanningscontrolesysteem, mistlampen met corner-functie alsmede hill hold control.

Het vermelden waard tenslotte is het enorme glazen panoramadak, dat als optie leverbaar is. Het getinte glas loopt van de voor- tot aan de achterruit en biedt alle inzittenden een vrije blik naar boven. In combinatie met dit dak is de naar wens leverbare grote achterruit een ander highlight. Het getinte glas van de achterruit loopt in dat geval ongeveer tien centimeter verder door naar beneden dan met de standaard ruit.

Samen met het glazen panoramadak ontstaat zo een donker getint glasoppervlak vanaf de voorruit via het dak tot ver in de achterklep. Een zwarte spoiler bovenaan de achterklep vervolmaakt dan het sportieve karakter.

Skoda Rapid Sportback Spaceback rood wit 2013 2014 01

Respect Copyright!
%d bloggers like this: