Skoda Yeti wordt Bigfoot: concept SUV in Genève

Skoda vertaalt de nieuwe, moderne designtaal die het merk recent heeft geadopteerd naar het SUV-segment. Op de 2016 Geneva International Motor Show presenteren de Tsjechen de VisionS, een designstudie die hint naar de toekomstige SUV van het merk.

Het ontwerp laat een goede balans zien van esthetiek, kracht en functionaliteit. Skoda heeft de afgelopen jaren de complete modellijn vernieuwd en uitgebreid. Nu is het tijd voor de volgende stap: de verbreding van het merk met modellen in het SUV-segment.

Het merk presenteerde de nieuwe designtaal in 2014 met de VisionC ontwerpstudie. Nu vindt deze ontwerprichting ook zijn weg naar de SUV-klasse. De VisionS (S voor SUV) toont hoe Skoda’s toekomstige SUV, die groter wordt dan de huidige Yeti, eruit zou kunnen zien.

Met een lengte van 4,70 meter en een breedte van 1,91 meter is het 1,68 meter hoge studiemodel meteen instant aanwezig. De binnenruimte waar Skoda bekend om staat, krijgt met deze auto ook een nieuwe dimensie: de VisionS heeft drie zitrijen en biedt royaal de ruimte aan zes passagiers.

Het design van de VisionS weerspiegelt de nieuwe, emotionele aantrekkingskracht van het merk: alle randen en lijnen zijn duidelijk, nauwkeurig en scherp, geaccentueerd door als kristal geslepen designelementen. Het samenspel van licht en schaduw zorgt voor krachtige effecten op de strak gebeitelde vlakken.

Skoda Vision S SUV Concept 2016 01

Vanuit het merklogo vertrekt een opvallende baan over de motorkap. Samen met de brede grille en de vier taps toelopende LED-koplampen geven deze de auto een stoer en karakteristiek gezicht dat meteen zijn SUV-karakter benadrukt. Het logo en de verticale grillespijlen kenmerken zich door als kristalgeslepen elementen – een eerbetoon aan de Tsjechische kristalslijpkunst.

Het zijaanzicht illustreert direct het sterke SUV-karakter van de VisionS. De scherpe tornadolijn beslaat de hele lengte van de krachtige carrosserie. De hoekige wielkasten verbeelden het offroad karakter en de prominente schouderlijn vormt een diepe groef over de dorpels. De snel aflopende daklijn met spoiler en schuine achterruit zorgen voor het effect dat de auto zelfs bij stilstand lijkt te versnellen.

De achterzijde van de VisionS lijkt helemaal gebeeldhouwd uit één stuk. Een diffusor over de hele breedte huisvest de grote uitlaatpijpen, waardoor de SUV een krachtige houding heeft op de weg. Het merklogo en de ondiepe achterlichten met dynamisch geslepen, kristallijne behuizingen zitten net onder de lage achterruit. De C-vorm van de verlichting – kenmerk van Skoda, begint bij de VisionS bij de achterlichten en loopt optisch door tot de reflector in de bumper.

De VisionS is van 3 t/m 13 maart live te bewonderen op de Autosalon van Genève.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: