Slechts 3 procent van nieuwe auto’s in Nederland is oplaadbaar

Slechts drie procent van de in het eerste kwartaal van dit jaar nieuw geregistreerde personenauto’s is oplaadbaar. Er werden in Nederland 3.251 volledig elektrische of plug-in elektrische auto’s op naam gezet. Daarmee is Nederland, na Noorwegen, relatief de grootste afzetmarkt van stekkerauto’s.

Hybride auto’s zijn met 4.982 stuks goed voor een marktaandeel van 4,5 procent. Dat meldt adviesbureau Aumacon op basis van Acea-cijfers. In totaal werden er het eerste kwartaal van dit jaar 110 duizend nieuwe personenauto's geregistreerd.

In 2014 was 2 procent van het complete Nederlandse wagenpark elektrisch of (plug-in) hybride, bleek onlangs uit cijfers van CBS.

Mercedes C-klasse C350 plug-in hybride blauw limousine 2015 07

Noorwegen
In Noorwegen was een kleine 23 procent van de nieuw geregistreerde auto’s een EV of PHEV: 8.099 van de ruim 35 duizend. In Noorwegen is nieuwe fiscale wetgeving van kracht geworden die elektrisch vervoer stimuleert. Deze voordelen gelden op nieuwe auto’s, maar ook op gebruikte voertuigen. Hierdoor worden veel - soms zo goed als nieuwe – Nederlandse personenauto’s naar Noorwegen geëxporteerd.

Gemiddeld is het marktaandeel van stekkerauto’s in de EU en EFTA slechts 1 procent.

Volvo V60 hybrid plug-in R-design blauw 2015 02

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: