Speciale Opel Kadett C als basis van hedendaagse veiligheidsvoorzieningen

Het is precies veertig jaar geleden dat Opel indruk maakte met een speciaal onderzoeksvoertuig voor verbeterde veiligheid.

Op de International Technical Conference in Londen stelde Opel de ‘OSV 40’ voor, die gebaseerd was op de Opel Kadett C die een jaar eerder was verschenen. De ingenieurs van Opel kregen een vrijbrief om een zo veilig mogelijke auto te ontwikkelen, zonder dat het voertuiggewicht de duizend kilo zou overschrijden.

De Opel Safety Vehicle werd gedoopt tot ‘OSV 40’ nadat tests aantoonden dat de auto bestand was tegen frontale aanrijdingen tot 40 mijl/h (circa 65 km/h). De OSV 40 legde daarmee de basis voor de huidige veiligheidstechnologie van Opel zoals die bijvoorbeeld in de huidige generatie van de Astra en Insignia is terug te vinden.

“Vertrek niet zonder gordel”, luidde de slogan van een Duitse campagne in 1974 om bestuurders te overtuigen van het belang van de veiligheidsgordel. Twee jaar later werd de gordel verplicht en vanaf 1984 werden boetes uitgeschreven aan automobilisten die zonder gordel reden. Opel levert de veiligheidsgordel standaard in alle modellen sinds 1973, ruim voordat het dragen van de veiligheidsgordel wettelijk verplicht werd.

Opel Kadett C OSV Astra 1974 2014 40 jaar veiligheid 03

Energie-absorptie

De neus en de achterzijde van de OSV 40 waren langer dan die van de standaard Kadett C en de spatborden waren gevuld met polyurethaanschuim. Dit materiaal heeft een groot absorptievermogen. De ingenieurs vulden ook de dorpels en de portieren met polyurethaanschuim voor extra bescherming bij een zijdelingse aanrijding.

Verder werd de stabiliteit van de passagiersruimte aanzienlijk vergroot dankzij versterkte profielen in het dak. De rugleuning van de voorstoelen werd aan het dak bevestigd door middel van een riemconstructie en de voorruit werd direct in de carrosserie gelijmd met het oog op extra stijfheid.

Interieurveiligheid

Voor optimale veiligheid in het interieur werden alle oppervlakken waarmee inzittenden in contact konden komen, bekleed met twee centimeter dik polyurethaanschuim. Het centrale waarschuwingssysteem van Hella controleerde elf functies en wees met behulp van controlelampen op mogelijke fouten.

Vier extra lampen achter de achterruit waarschuwden bij een noodstop en fungeerden ook als alarmlichten. De extra brede voorstoelen waren voorzien van zijdelingse steun op schouderhoogte, om te voorkomen dat de passagiers tegen elkaar botsen bij een zijdelingse aanrijding. De vier zitplaatsen in de OSV 40 waren voorzien van driepuntsgordels. Die van de voorstoelen waren zelfs uitgerust met automatische gordelspanners.

Opel Kadett C OSV Astra 1974 2014 40 jaar veiligheid 04

Met vlag en wimpel door alle crashtests

De Opel OSV 40 overtrof alle verwachtingen tijdens de crashtests. Na een frontale botsing met een snelheid van 40 mijl/h konden alle deuren zonder hulp worden geopend. De voorzijde absorbeerde zo veel energie dat die na de klap 50 centimeter korter was. De OSV 40 hield zich ook indrukwekkend goed in een frontale botsing tegen een kegel met een snelheid van 50 km/h, een aanrijding van achteren, een zijdelingse botsing tegen een paal en bij de kanteltest met een snelheid van 48 km/h.

Opel Astra met Opel Eye

Veertig jaar later profiteren de Opel-modellen nog steeds van de ontwikkelingen uit 1974. De Opel Astra bijvoorbeeld, die voorzien is van een uitgebreide reeks actieve en passieve veiligheidssystemen. De tweede generatie van de Opel Eye-frontcamera is de basis van de rijhulpsystemen aan boord.

De ingenieurs optimaliseerden de Lane Departure Warning; het Traffic Sign Detection systeem herkent nu zelfs dynamische LED-borden. In combinatie met de Opel Eye-camera is ook een Following Distance Indicator verkrijgbaar. Deze informeert de bestuurder over de afstand tot de voorligger in seconden.

Opel Kadett C OSV Astra 1974 2014 40 jaar veiligheid 05

Adaptieve cruise control

Met de radargestuurde Adaptive Cruise Control (ACC) kan de bestuurder een gekozen snelheid aanhouden én de afstand tot de voorligger bepalen. Voor de afstand heeft hij de keuze uit de opties ‘ver’, ‘middel’ en ‘dichtbij’.

Wanneer het ACC-systeem geactiveerd is, controleert de radar voortdurend de afstand tot op 150 meter voor de auto. De geselecteerde afstand ten opzichte van het dichtstbijzijnde voertuig op dezelfde rijstrook wordt op het middelste scherm van de display weergegeven. Als de bestuurder niet reageert op geluids- en lichtsignalen, kan de auto een automatische remingreep doen om een botsing te voorkomen.

Het remsysteem maakt gebruik van het antiblokkeersysteem (ABS) en het geavanceerde stabiliteitsprogramma (ESP Plus).

Adaptieve verlichting

De laatste generatie van het adaptieve verlichtingssysteem AFL+ met bi-xenonkoplampen omvat een uitgebreid pakket van intelligente verlichtingsfuncties. Denk aan grootlichtassistent, dynamische bochtverlichting, statische bochtverlichting en adaptieve verlichting.

De koplampen reageren automatisch op de omstandigheden en passen zich aan aan de soort weg (snelweg, hoofdweg, stad) en het zicht (zon, mist, regen). Dankzij de wingvormige LED-dagrijverlichting (standaard) is de Opel Astra ook een opvallende verschijning voor medeweggebruikers.

Passieve veiligheid

Als alle actieve veiligheidssystemen hun limiet hebben bereikt, kan de bestuurder van de Astra nog steeds vertrouwen op het uitgebreide pakket passieve veiligheidsvoorzieningen. Standaard zijn zes airbags geïnstalleerd. Als een airbag of een gordelspanner wordt geactiveerd, gaan de alarmlichten branden en worden de deuren automatisch ontgrendeld.

Uiteraard is de Opel Astra ook uitgerust met het gepatenteerde PRS-systeem (Pedal Release System) van Opel, dat de pedalen loskoppelt bij een frontale botsing. Hierdoor wordt het risico op verwondingen aan voeten en onderbenen aanzienlijk verminderd.

En dat dus allemaal dankzij de OSV, waar het veertig jaar geleden mee begon...

Opel Kadett C OSV Astra 1974 2014 40 jaar veiligheid 06

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: