SQ8: Audi presenteert snelste Q8 variant

De Audi S4, S5, S6 én S7 hebben recent op het Europese continent hun turbo benzinemotor ingewisseld voor een TDI-dieselmotor. Het zal je dan ook niet verbazen dat het merk met de vier ringen de nieuwe topper in het Q8-gamma ook met een diesel presenteert.

Tot op heden leverde Audi de Q8 alleen als 55 TFSI, als 45 TDI én als 50 TDI. Nu wordt daar voor de sportieve rijders de SQ8 aan toegevoegd met in het vooronder een dikke zelfontbrander.

Die dieselmotor, met mild hybrid-techniek is volgens Audi met een vermogen van 435pk en een koppel van 900Nm meteen het krachtigste dieselblok dat je momenteel in een productiemodel kunt krijgen. Het is in  ieder geval een flinke upgrade ten opzichte van de 3.0 TDI die over 286pk beschikt.

Daarmee sprint de SQ8 in 4,8 seconden naar de 100 km/h. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h. Schakelen gaat middels een achtraps tiptronic automaat die standaard alle vier de wielen aandrijft.

De SQ8 TDI heeft adaptieve luchtvering met instelbare dempers. De rijhoogte varieert met maximaal 9 centimeter. Aan de buitenkant is de SQ8 te herkennen aan zijn grille met dubbele lamellen en matzilverkleurige omlijsting. Lichtmetalen 21”-inch velgen zijn standaard, terwijl 22”-inch velgen op de optielijst staan. Donkere details en een interieur voorzien van sportstoelen maken het geheel compleet.

De Audi SQ8 is rond het einde van deze zomer in de showroom te vinden.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: