Stichting claimt miljoenen bij Volkswagenimporteur Pon

Tja, je kon er natuurlijk op wachten, maar ook in ons land worden inmiddels de nodige rechtszaken tegen het Volkswagen-concern voorbereid.

Volgens het Algemeen Dagblad gaat de inmiddels opgerichte Stichting VolkswagenAudiclaim, de Nederlandse importeur van Volkswagen PON, aansprakelijk stellen voor de verwachte waardevermindering van auto's die zijn betrokken bij het dieselschandaal. De organisatie eist dat Pon binnen vijf dagen met een voorschot van 5 miljoen euro over de brug komt, anders legt de stichting beslag op onder meer auto's van de importeur.

In ons land moeten 160.000 auto's  van VW terug naar de garage voor een update van de software. Jurist Pieter Lijesen van VolkswagenAudiclaim schat dat de betreffende autobezitters tussen de 3.000,- en 7.000,- euro schade lijden. De totale claim bedraagt mogelijk dus meer dan een miljard euro.

De stichting wijst er op dat van de betrokken auto's waarschijnlijk niet alleen de waarde terugloopt, ook veranderen mogelijk de rijeigenschappen bij de reparaties om de uitstoot te verminderen. ,,Minder vermogen, minder comfort en hoger brandstofverbruik kunnen het gevolg zijn. Al deze schade zal Volkswagen aan onze deelnemers moeten vergoeden.''

ABT Sportsline Volkswagen Passat bi-tdi 4-motion zwart 2015 05

De reden dat de organisatie in eerste instantie Pon aansprakelijk stelt en niet Volkswagen zelf, is dat de zaak dan volgens Nederlands recht kan worden afgehandeld. Volgens Lijesen hebben zich bij hem al meer dan duizend gedupeerden aangemeld.

Lijesen is in Nederland vooral bekend als de man achter collectieve claimprocedures namens gedupeerden van woekerpolissen en complexe financiële producten als renteswaps. Eerder deze week kondigde hij ook al aan massaclaims te gaan indienen wegens problemen met zuigers in auto's van Volkswagen. Die zaak staat los van het dieselschandaal dat ongeveer twee weken terug aan het licht kwam, maar daar hebben we binnenkort meer informatie over voor je.

Bij Pon was donderdagavond niemand bereikbaar voor commentaar.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: