Stichting start rechtszaak tegen Volkswagen en PON

Je kon er natuurlijk de klok op gelijk zetten dat het zou gebeuren en zojuist meldt het Algemeen Dagblad dat het ook gebeurd is: de Stichting VolkswagenAudiclaim wil kopstukken van Volkswagen, de Nederlandse auto-importeur PON en softwareleverancier Bosch onder ede laten verhoren over het dieselschandaal bij de Duitse autofabrikant. Dat maakte de stichting, die gedupeerde autobezitters bijstaat, woensdag bekend.

De stichting heeft bij de rechtbank in Amsterdam een verzoek voor voorlopige getuigenverhoren ingediend. Daarmee wordt een gerechtelijke procedure ingezet, die duidelijk moet maken waar de aansprakelijkheid rond het gesjoemel met de emissiesoftware in dieselauto's ligt.

De stichting stelde auto-importeur PON eerder al aansprakelijk voor de verwachte waardevermindering van auto's die zijn betrokken bij het dieselschandaal. De organisatie eiste daarbij een voorschot van 5 miljoen euro en dreigde beslag te laten leggen op onder meer auto's van de importeur. Daar wordt nu van afgezien, aldus de betrokken advocaat Oscar van Oorschot.

Volkswagen Diesel TDI Passat Amerika US 01

Ook sjoemelsoftware in nieuwe modellen
Volkswagen heeft tegen Amerikaanse autoriteiten toegegeven dat er ook in dieselauto's die volgend jaar op de markt moeten komen software is ingebouwd om de uitslagen van emissietesten positief mee te beïnvloeden. Dat meldde persbureau AP woensdag.

Het gaat om software die ervoor zorgt dat de auto's van Volkswagen milieuvriendelijker lijken dan ze zijn. Eerder gaf Volkswagen toe dat zulke software in de periode van 2009 tot 2015 werd gebruikt. Die bekentenis stortte het grote Duitse bedrijf afgelopen maand in een diepe crisis die voorlopig nog wel even aan zal houden.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: