Stiekem gewoon een gefacelifte 488: Ferrari F8 Tributo

De in 2015 gepresenteerde opvolger van de 458 Italia, de 488, beleefde vorig jaar nog als Pista zijn première in Genève en nu is het de beurt aan de F8 Tributo. Je raadt het al, een tribuut aan de achtcilinder dus.

Enzo Ferrari draait zich waarschijnlijk om in z’n graf, maar wat mij betreft zijn zowel de 488 als de Tributo een facelift van die 458, maar dat terzijde. Is dat erg? Nee helemaal niet, want Porsche doet het al jaren zo met de 911 en ook die wordt alleen maar beter.

De F8 Tributo is daarom de krachtigste productie V8 van het Italiaanse merk tot nu toe. De 3,9-liter motor levert 720pk, 770Nm koppel en een recordvermogen van 185pk per liter cilinderinhoud. Daarmee sprint de Tributo in 2,9 tellen naar een snelheid van 100 km/h. In 7,8 seconden staat een snelheid van 200 km/h op de klok. Desgewenst knal je door tot aan de 340 km/h.

Het gewicht komt uit op 1.330 kilo, 40 kilo minder dan dat van de 488 GTB, terwijl er 50 paarden extra onder de kap trappelen. Om al dat geweld onder controle te houden is volgens Ferrari de aerodynamica met tien procent verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Het spoilerwerk genereert, onder andere dankzij een verbeterde versie van de van de 488 Pista afkomstige S-Duct, 15 procent meer neerwaartse druk ten opzichte van de normale 488, de GTB.

De achterruit in Lexan accentueert het motorcompartiment en herinnert aan het meest karakteristieke designelement van de legendarische F40, net zoals de vier ronde achterlichten een hommage zijn aan vroegere modellen van het merk.

De ventilatieroosters leiden de warme lucht af van het motorcompartiment zonder afbreuk te doen aan de efficiëntie van de spoiler die de klassieke dubbele koplampen aan de achterzijde omhult.

Het interieur van het voertuig behoudt de cockpitstijl van de Berlinettas met middenmotor, maar is volledig opnieuw ontworpen op alle delen van het dashboard, de deurpanelen en de tunnel. Ook nieuw zijn het stuurwiel en het zeven-inch touchscreen passagiersdisplay.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: