Succes met 7% bijtelling: Mercedes C350 plug-in hybride

Nog voordat Audi en BMW voor hun belangrijkste volumemodellen een plugin-hybride versie presenteren, laat Mercedes op basis van de C-klasse de C350 plug-in hybride zien.

De C350 met een stekker komt als Limousine en als Estate op de markt, beschikt over een bijtelling van 7% en heeft op dit moment als enige concurrent de nieuwe Volkswagen Passat GTE die ook in twee carrosserievarianten leverbaar is.

Hieronder lees je alle details.

Mercedes C-klasse C350 plug-in hybride blauw limousine 2015 02

De C350 PLUG-IN HYBRID is na de C300 BlueTEC HYBRID het tweede hybridemodel van de nieuwe C-Klasse en maakt gebruik van de meest geavanceerde hybridetechnologie van dit moment.

De elektrische energie wordt opgeslagen in een lithium-ion hoogspanningsbatterij met een totale capaciteit van 6,2 kWh, die met een externe stroombron kan worden opgeladen en zodoende een effectieve bijdrage levert aan het lage verbruik en de lage emissiecijfers. De batterij is vloeistofgekoeld, weegt ongeveer 100 kilogram en is ondergebracht in een plaatstalen behuizing boven de achteras voor maximale botsveiligheid, maar ook voor meer rijdynamiek en een maximale kofferruimte.

Mercedes C-klasse C350 plug-in hybride blauw limousine 2015 01

Dankzij een intelligent on-board laadsysteem kan de accu in ongeveer 1 uur en 45 minuten opgeladen worden aan een Wallbox of aan één van het toenemend aantal openbare laadpalen (230 V, 16 A, 3,7 kW, enkelfase).

Opladen via een stopcontact thuis behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Afhankelijk van het netwerk is de oplaadtijd dan ongeveer twee uur (met 230 V en 13 A, 3.0 kW). Ondanks de ruimte die de batterij inneemt, heeft de C350 PLUG-IN HYBRID Limousine een kofferruimte van 335 liter (Estate: 350 liter - 1370 liter).

In de nieuwe C350 PLUG-IN HYBRID wordt de hybrideaandrijving voor het eerst gecombineerd met een efficiënte viercilinder benzinemotor. De tweeliter motor produceert 155kW (211Pk) en een maximum koppel van 350 Newtonmeter.

Zijn directe benzine injectiesysteem met straalgeleide verbranding maakt gebruik van een elektronisch gecontroleerde, meervoudige precisie-injectie en supersnelle multi-vonk ontsteking.

De elektromotor heeft een piekvermogen van 60kW en een systeemkoppel van 340Nm. Het totale systeem levert daarmee een gecombineerd vermogen tot 205kW (279pk) en een koppel van 600Nm.

De hybridemodule van de standaard 7-traps automatische transmissie 7G-TRONIC PLUS omvat zowel de elektromotor als een extra koppeling tussen de verbrandingsmotor en de elektromotor. In de volledig elektrische modus wordt de verbrandingsmotor losgekoppeld van de aandrijflijn.

Mercedes C-klasse C350 plug-in hybride blauw limousine 2015 09

Er bestaat echter ook de mogelijkheid om weg te rijden met de verbrandingsmotor ondersteund door de elektromotor, met soortgelijke prestaties als bij een vloeistofkoppeling: hier vormt de koppeling in combinatie met de EV het substituut voor de koppelomvormer.

De Limousine kan zo desgewenst van 0 naar de 100 km/h sprinten in 5,9 seconden, terwijl de Estate met 6,2 seconden bijna net zo snel uit de startblokken komt. De sedan kan een topsnelheid bereiken van 250 km/h, de Estate 246 km/h, terwijl beide een NEDC gecertificeerd brandstofverbruik hebben van 2,1 liter per 100 kilometer.

Dit komt overeen met CO2-emissies van 48 gram per kilometer (Estate: 49 gram per kilometer). Beide varianten komen hierdoor bij zakelijke inzet in aanmerking voor slechts 7% bijtelling. De C350 PLUG-IN HYBRID kan in totaal 31 kilometer volledig elektrisch, dus lokaal emissievrij, rijden – bijvoorbeeld bij ritten in de stad.

Mercedes C-klasse C350 plug-in hybride blauw limousine 2015 08

De C350 met een stekker biedt de vertrouwde uitrusting van de C-Klasse en heeft bovendien het extra comfort van standaard AIRMATIC luchtvering en diverse mogelijkheden op het gebied van preconditionering.

Dankzij de elektronisch geregelde continu variabel instelbare schokdemping op zowel voor- als achteras, biedt de luchtvering uitstekend rijcomfort met minimaal weg- en bandengeluid, ook wanneer de auto zwaar beladen is, en niveauregeling rondom.

Met de standaard preconditionering, kan reeds vóór vertrek het gewenste klimaat in de auto ingesteld worden – zowel in de zomer door te koelen als in de winter door te verwarmen. Dit systeem kan direct worden geactiveerd door een knop in te drukken of door de vertrektijd in te toetsen (in de auto in te stellen of via internet).

Preconditionering is mogelijk door de elektrische koelcompressor en de elektrische verwarmingselementen door de circulatie van warme lucht. In voertuigen uitgerust met stoelventilatie of –verwarming wordt deze gelijktijdig geactiveerd. Net als de preconditioneringsfunctie kan ook het opladen van het voertuig geregeld worden via het internet.

Bovendien is het mogelijk de laadstatus van de hoogspanningsbatterij te checken, evenals de actieradius van het voertuig in de elektrische modus.

Mercedes C-klasse C350 plug-in hybride brons platinum estate 2015 02 Mercedes C-klasse C350 plug-in hybride brons platinum estate 2015 01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: