Suzuki laat de wereld met nieuwe Vitara kennismaken

In 1988 introduceerde Suzuki de Vitara en exact 10 jaar later werd de Grand Vitara gelanceerd.

De huidige generatie Grand Vitara volgde in 2005 en net als zijn voorgangers wist deze al snel eenschare enthousiaste aanhangers aan zich te binden. Volgend jaar zal een spiksplinternieuwe generatie Vitara op de Europese markt verschijnen en deze beleeft tijdens de Paris Motorshow z’n wereldpremière.

Suzuki Vitara TECT AllGrip blauw 2015 03

Het ontwerp van de nieuwe Vitara herbergt stijlelementen van vorige generaties. Zijn uitstraling maakt dat de 4,175 meter lange, 1,775 meter brede en 1,61 meter hoge Vitara vanuit elke gezichtshoek robuust overkomt.

Het exterieur en interieur kunnen met een aantal in het oog springende elementen op de persoonlijke smaak worden afgestemd.

De leefruimte binnenin is volgens Suzuki royaal, de bagageruimte is makkelijk toegankelijk en meet 375 liter. Deze kan verder vergroot worden naar maximaal 1.120 liter door de achterbank (desgewenst in delen) neer te klappen. Een groot bemeten panoramisch schuif-/kanteldak is eventueel ook van de partij.

Suzuki Vitara TECT AllGrip blauw 2015 04

Er is keuze uit een tweetal motorvarianten. De 1.6 benzinemotor levert 120Pk en is gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak met 5 verzetten (belachelijk!) of een automatische versnellingsbak met 6 versnellingen.

De 1.6 dieselmotor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak en levert, inderdaad, ook precies 120Pk en 320Nm koppel.

Tevens zijn er diverse maatregelen getroffen om interne frictie en gewicht tot een minimum te beperken. Hierdoor zal de Vitara net als de Swift en S-Cross tot de zuinigste en schoonste in zijn klasse behoren.

De Vitara is uitgerust met verschillende veiligheidsvoorzieningen. In navolging van andere Suzuki modellen is met Suzuki’s TECT (Total Effective Control Technology) ook hier gebruik gemaakt van ultrasterk lichtgewicht staal.

Suzuki Vitara TECT AllGrip blauw 2015 06

Aangevuld met o.a. liefst 7 airbargs biedt dit optimale bescherming voor de inzittenden. De veiligheid is verder uit te breiden met Suzuki’s geavanceerde 4x4 systeem AllGrip. Dit systeem kent 4 standen (Auto, Sport, Snow en Lock) en in combinatie met ESP biedt het optimale grip onder alle omstandigheden.

Daarnaast zijn ook Radar Brake Support en Adaptive Cruise Control leverbaar. Beide systemen helpen aanrijdingen voorkomen of onverhoopte schade reduceren.

Bij Radar Brake Support wordt door middel van radartechniek de afstand tussen de Vitara en de voorligger gemeten. Indien de afstand zodanig klein is dat de kans op een aanrijding reëel is, waarschuwt de auto de bestuurder met een geluidssignaal en indicatie op het dashboard.

Zodra de afstand nog kleiner wordt en er grote kans is op een aanrijding, treedt remondersteuning in werking. In het uiterste geval remt de auto zelfs volledig automatisch.

Suzuki Vitara TECT AllGrip blauw 2015 01

Bij Adaptive Cruise Control werken cruise control en Radar Brake Support samen. De bestuurder kan de gewenste afstand tot de voorligger instellen en de auto past de snelheid automatisch aan.

De marktintroductie van de Vitara in Nederland staat gepland voor eind Maart van het volgende jaar. Tegen die tijd worden ook meer details, waaronder uitrustingsniveaus en prijzen bekend gemaakt.

Suzuki Vitara TECT AllGrip blauw 2015 02

Leave a reply