Tesla presenteert eindelijk Model X; inclusief bio-hazard mode

Een dikke drie jaar na de introductie van de Model S heeft Tesla vannacht eindelijk de lang verwachte Model X SUV van het merk gepresenteerd met een aantal unieke features. Hieronder lees je alles wat je moet weten en wat we nog niet eerder wisten.

Onderhuids heeft de Model X dezelfde aandrijflijnen als de Model S. Het accupakket heeft dus een capaciteit van 90 kWh en in de 90D-uitvoering (met de D van ‘dual-engine’) sprint de auto in 4,6 seconden naar de 96 km/h (60Mph).

Uiteraard is er ook nog een snellere P90D die over omgerekend 762Pk beschikt, al zijn de meningen over dat getal verdeeld. Inclusief de Ludicrous Mode knalt deze net geen 2.500 kilogram wegende Model X in 3,2 seconden naar de 96 km/h. Wil je wat langer met de batterijen doen, dan zet je die mode uit en ben je 3,8 seconden verder.

De normale versie van de Model X zou volgens Tesla zo’n 413 kilometer ver moeten kunnen komen op één acculading. De Performance-versie uiteraard iets minder ver, maar toch nog altijd net 400 kilometer aldus CEO Elon Musk. Dat komt overeen met ergens rond de 2,6 liter per 100 kilometer ten opzichte van een auto op diesel of benzine.

Tesla Model X 2016 01

Eén van de meest kenmerkende zaken op de Model X zijn natuurlijk de Falcon doors (vleugeldeuren) voor de achterpassagiers. De voordeuren zijn overigens conventioneel – hoewel ze automatisch openen als je aan komt lopen en weer sluiten als je zit, zijn het de vleugeldeuren die natuurlijk de show stelen.

En dat was ook de bedoeling tijdens de onthullingspresentatie door Musk himself. De deuren scharnieren op meerdere punten, waardoor ze nooit meer dan 30 centimeter naar buiten steken bij het openen of sluiten. Dat gebeurt overigens volledig elektrisch en ongeveer met de snelheid waarmee een slak een snelweg probeert over te steken, maar dat mag de pret niet drukken.

Tesla Model X 2016 02

De deuren werden in onderstaand scenario gepresenteerd en maken het in een situatie waarin twee auto’s erg dicht naast de Model X geparkeerd stonden inderdaad gemakkelijk voor de achterpassagiers om weer in te stappen.

Hoe de chauffeur dan weer in de auto komt om daadwerkelijk weg te kunnen rijden lijkt iedereen zomaar even vergeten te zijn, want die moet gewoon een normale deur zien te openen. Totaal nutteloze feature dus, die vleugeldeuren.

Ze zijn overigens voorzien van ultrasone sensoren die achter het metaal van de deur verwerkt zijn. Dat ziet er volgens Musk mooier uit dan de parkeersensoren die je nu in de meeste bumpers gewoon ziet zitten en helpt ook om nooit het dak van een garage aan te raken.

Tesla Model X 2016 info 01

Musk vertelde verder dat de Model X de grootste voorruit (panorama) op een auto ooit heeft, waardoor de bestuurder het gevoel krijgt in een helicopter te zitten. Ook is de Model X volgens hem de veiligste SUV op dit moment en mag er maximaal een aanhanger of caravan van 2,5 ton achter het model hangen.

Tesla Model X 2016 info 03

Tenslotte stond Musk nog even stil bij de luchtkwaliteit. Hoewel de Model X natuurlijk zelf niets uitstoot bedoelde hij de luchtkwaliteit binnenin de auto en liet daarbij een HEPA interieurfilter zien dat een keer of tien keer groter is dan een standaard model.

Tesla Model X 2016 info 05

Het wordt geactiveerd middels een bio weapon defense mode-knop op het 17”-inch touchscreen en zorgt er voor dat de lucht binnen in de Model X net zo schoon is als in een ziekenhuiskamer.

Tesla claimt dat het filter 300x beter is in het filteren van bacteriën, 500x beter op het gebied van allergenen, 700x beter tijdens smog en 800x beter tijdens het filteren van virussen. “We’re trying to be a leader in apocalyptic defense scenarios” aldus Musk. Ook nuttig als er een Volkswagen diesel met EA189-motor langsrijdt dus... Maar dat even terzijde.

Tesla Model X 2016 info 02

Nederlandse prijzen of een introductiedatum hebben we nog niet. De levertijd is nu al gigantisch in de VS, dus we kunnen voorlopig alleen maar afwachten. De prijzen in de VS beginnen bij ruim 130.000,- dollar tot 142.000,- dollar voor de duurste uitvoering.

Goedkopere uitvoeringen (vanaf $100.000,-) volgen uiteraard in een later stadium.

Tesla Model X 2016 05 Tesla Model X 2016 04 Tesla Model X 2016 info 04

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: