Nadat Tesla eerder al bekendmaakte dat eigenaren die na 1 januari 2017 een auto van het merk kopen, zullen moeten betalen voor het gebruik van het Supercharger-netwerk, zijn nu de prijzen daarvoor bekend. Oudere modellen zullen de snellaadstations overigens gratis kunnen blijven gebruiken.
De eerste 400kWh per jaar is ook voor nieuwe eigenaren gratis, maar daarna moet per kilowattuur betaald worden. In Nederland is de prijs 20 eurocent per kWh en in België is dat 23 eurocent.
De prijzenper land zijn te bekijken op de Tesla-website. In Duitsland en Polen betalen klanten bijvoorbeeld per minuut in plaats van per kWh. Dat heeft volgens Tesla met regelgeving te maken. Iets om rekening mee te houden mocht je met je nieuwe Tesla op deze zomer op weg naar het zuiden gaan dus.
De prijzen zijn inclusief belastingen en betaling geschiedt per creditcard die aan het websiteaccount van de rijder is gekoppeld. De prijzen die Tesla berekent voor het opladen, staan niet voor altijd vast, maar zijn afhankelijk van de energieprijs.
Wel zal het altijd goedkoper zijn dan een volle tank benzine, beloofde de autofabrikant. Dat belooft in ieder geval de nodige prijsstijgingen in de toekomst, want een volle tank benzine is nu zo'n 2,5 keer duurder. Ruimte genoeg om dat gat ooit wat meer te dichten dus.
Daarnaast wordt voortaan een geldbedrag in rekening gebracht aan klanten die hun elektrische auto laten staan bij een Supercharger-station nadat deze volledig is opgeladen. Bij Nederlandse stations is dit tarief 35 eurocent per minuut. Dat komt neer op een bedrag van 504 euro per 24 uur. De teller begint met lopen vanaf het moment dat de accu volledig opgeladen is.
Dat betekent niet dat klanten die een 100 procent opgeladen accu willen, gedwongen zijn om minstens 35 eurocent te betalen; als de klant binnen vijf minuten nadat de accu vol is gelopen de auto weghaalt, vervalt de rekening.
Het eventuele bedrag moet betaald worden bij het eerstvolgende bezoek aan een Tesla-servicecenter. De tarieven gelden ook wanneer er gewoon nog andere plekken vrij zijn op het station. Ook zit er geen maximum aan het bedrag.
Via de Tesla-app worden klanten op de hoogte gesteld van wanneer de accu bijna vol is, helemaal vol is en of er een bedrag in rekening wordt gebracht voor de auto te laat verwijderen.
In de toekomst stelt Tesla zich een systeem voor waarbij auto's automatisch verplaatst worden zodra de laadtijd erop zit, maar het bedrijf stelt dat de technologie nu nog niet zo ver gevorderd is.