Tipje van de sluier: vernieuwde Audi R8 optioneel met laserlicht

Met het onthullen van de koplampen van de nieuwe R8 presenteert Audi vandaag de eerste details van hun vernieuwde high-performance sportwagen.

Die details zijn dus te vinden op het gebied van de verlichting, want de nieuwe R8 kan optioneel worden uitgerust met een groot-lichtfunctie die voorzien is van lasertechnologie.

Het grote voordeel van laserverlichting is dat de technologie gebruik maakt van laserdiodes met een hoge lichtintensiteit, die vanuit een zeer klein onderdeel een grote hoeveelheid lichtenergie opwekken. Vergeleken met koplampen met LED grootlicht genereert de laservariant een bijna tweemaal grotere lichtopbrengst.

Audi zeigt Laser-Scheinwerfer des neuen R8

Elke koplamp van de nieuwe R8 bevat één lasermodule die werkt op basis van vier krachtige laserdiodes. Deze module bundelt de vier krachtige blauwe laserstralen. Vervolgens zet een fosforomvormer het blauwe licht om in puur wit licht. Een kenmerk van de laserkoplampen is het blauwige lichtschijnsel. Standaard krijgt de nieuwe Audi R8 LED-koplampen. Alle verlichtingsfuncties werken via 37 LEDs per koplampunit.

Laserlicht voor de groot-lichtfunctie zagen we in de zomer van het vorige jaar al op de R8 LMX, een limited edition-versie van de vorige generatie R8. Kort daarvoor werd de technologie toegepast in de winnende Audi R18 e-tron quattro raceauto tijdens de 24 Uur van Le Mans.

Om haar voorsprong op het gebied van lichttechnologie nog verder te vergroten, heeft Audi deze week overigens de grootste automotive lichttunnel van Europa geopend. Deze 120 meter lange tunnel biedt Audi de mogelijkheid om innovatieve lichtoplossingen en cameragestuurde lichtassistentiesystemen te ontwikkelen en te testen.

De bouw van de testtunnel zelf was op zichzelf al een huzarenstukje van formaat. De 120 meter lange en negen meter hoge tunnel werd geconstrueerd onder een bestaand, elf verdiepingen hoog gebouw in Ingolstadt, zonder de gebruikelijke dragende pilaren.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: